Ez történik, ha banánt raksz a smoothie-ba - Nem minden esetben jó döntés
Ha smoothie-készítésről van szó, a banán elsőként kerül szóba mint alapanyag. De vajon valóban jót tesz?
A banán laktató, finom és viszonylag pénztárcabarát élelmiszer, ezért igazi jolly jokernek tűnik, ha smoothie-készítésről van szó. Egy új kutatás azonban eddig nem ismert összefüggésre világított rá a reggeli italt és a közkedvelt gyümölcsöt illetően.
A tanulmány szerint az összetevők bizonyos kombinációi csökkenthetik a flavanolok mennyiségét a turmixban. De mit is jelent ez pontosan?
Ez történik, ha banánt raksz a smoothie-ba
A Food and Function című folyóiratban közzétett tanulmány turmixok segítségével vizsgálta, hogy a gyümölcsökben és zöldségekben található PPO (polifenol-oxidáz) enzim különböző szintje hogyan befolyásolja a szervezet által felszívódó flavanolok mennyiségét az élelmiszerekben.
Mik is azok a flavanolok, és miért jók?
A flavonolok a "flavonoidok" nagyobb kémiai osztályába tartozó molekulák egy csoportja, amelyek jót tesznek a szívnek és a kognitív egészségnek, és természetes módon megtalálhatóak az olyan népszerű smoothie-összetevőkben, mint az alma, a körte, az áfonya, a szeder, a szőlő és a kakaó.
A flavonoidok bizonyított antioxidáns hatással rendelkeznek, így az oxidatív stressz miatt kialakuló gyulladások vagy akár rák ellen ez az antioxidáns hatással rendelkező nyomelem remek választásnak bizonyul. A flavonoidok emellett hatékony megoldást nyújtanak a magas vérnyomásra, támogatják a szív- és érrendszer egészséges működését. Segítenek a stroke megelőzésében, megvédik az idegsejteket a károsodástól, segítenek a sejtek regenerálódásában, illetve az agy vérellátását is támogatják.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Turmixot itattak a résztvevőkkel
A kutatók a munka során arra törekedtek, hogy gyakorlati szinten próbálják megérteni, egy hétköznapi élelmiszer hogyan befolyásolhatja a flavanolok felszívódását fogyasztás után. A résztvevőknek egy magas PPO-aktivitású, banánból készült turmixot és egy alacsony PPO-aktivitású, vegyes bogyós gyümölcsökből készült turmixot kellett inniuk. A kutatók vér- és vizeletmintákat elemeztek, hogy megmérjék, mennyi flavanol volt jelen a szervezetben a turmixminták elfogyasztása után. A banános turmixot ivó résztvevők szervezetében 84%-kal alacsonyabb volt a flavanolok szintje a kontrollhoz képest.
- Nagyon meglepődtünk, hogy egyetlen banán hozzáadása milyen gyorsan csökkentette a flavanolok szintjét a turmixban és a szervezetben felszívódó flavanolok szintjét - mondja Javier Ottaviani, a tanulmány vezető szerzője.
A kutatók szerint azoknak, akik flavanolokat próbálnak fogyasztani, érdemes megfontolniuk, hogy flavanolokban gazdag és alacsony PPO-aktivitású gyümölcsök kombinációjából készítsenek turmixot. Ha ragaszkodsz a banánhoz, törekedj arra, hogy ne kombináld flavanolban gazdag (például bogyós gyümölcsök, szőlő, kakaó) hozzávalókkal.
8 mennyei smoothie, ami pörgeti az anyagcserét - Olvass tovább!
A friss zöldségekből és gyümölcsökből álló smoothie-k a diétázók legjobb barátai. Könnyen összedobható finomságot jelentenek, amelyek kiválthatják a tízórait vagy az uzsonnát.
Pörgetik az anyagcserét, segítik a fogyást, és tele vannak antioxidánssal - 8 mennyei smoothie
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary)