Viszketés, folyás, égő fájdalom
A bakteriális hüvelyfertőzés tünetei
A kellemetlen betegség sok nő életét megkeseríti. Kezeld körültekintően és természetesen!

beauty and style
Top olvasott cikkek

A bakteriális eredetű hüvelyfertőzéseket többnyire a bélrendszerben élő baktériumok okozzák. Ritkább esetben pedig a nemi úton terjedő kórokozók – mint például a chlamydia vagy a gonococcusok - tehetők felelőssé a kellemetlen tünetekért. Ilyen esetekben feltétlenül szükséges, hogy nőgyógyászhoz fordulj, emellett azonban szóba jöhet kiegészítő megoldásként a gyógynövényes kezelés is.

Gardnerella vaginalis – a hüvelyflóra zavara

A bakteriális fertőzések leggyakoribb formája a bakteriális vaginózis – melyet a Gardnerella-baktériumok okoznak. Ez a fertőzés valójában nem is gyulladás, inkább a hüvelyflóra zavara. Ilyenkor a tejsavbacilusok száma lecsökken, és a hüvely pH-ja lúgos irányba tolódik el. A Gardnerella-fertőzés leggyakoribb tünete a szürkés vagy fehér, kellemetlen, halszagú folyás.

A betegség kialakulásának – a közhiedelemmel ellentétben – nincs köze a testi higiéniához. A Gardnerella baktérium anyagcseréje következtében egy ammóniához hasonló vegyület szabadul fel a szervezetben. Ez az anyag pedig – a nyálkahártyát irritálva – halra emlékeztető szagot okoz. A baktérium normál körülmények között is megtalálható a hüvelyben, ha azonban valamilyen betegség vagy pszichés probléma során a szervezet egyensúlya felborul – az immunrendszer gyengülését követően –, elszaporodhat a szervezetben. A baktérium kezelése penicillinnel, clindamycinnel vagy metronizadollal történik.

Trichomonas – ostoros parazita

Az ostorosok családjába tartozó parazitának a túléléshez állandó nedves közegre van szüksége. A Trichomonas szinte kizárólag nemi együttlét során terjed, nagy ritkán azonban előfordulhat, hogy uszodában vagy közös törölközőhasználat során kapod el.

A fertőzés jellemző tünete a hüvelyi folyás, az égő érzés vizeletürítés közben, a szeretkezés során jelentkező fájdalom, valamint az általános kellemetlen, viszkető érzés. A betegség többnyire habos, kissé zöldes színű folyást okoz, mely igen kellemetlen szagú. Az első tünetek gyakran a menstruációt követően jelentkeznek. Ha a fertőzés előrehaladott állapotba kerül, a külső nemi szerv is megduzzad, valamint érzékennyé válik. Kezelése metronidazollal történik.

Chlamydia – a néma kór

Évente több százezer nő fertőződik meg Chlamydiával partnere által. Épp ezért napjainkban sokat hallhatsz a néma kór néven is emlegetett Chlamydia nevű baktériumról. Ezt a nevet azért kapta, mert a fertőzött nők sokáig egyáltalán nem tapasztalnak tüneteket, legfeljebb húgyúti fertőzésekre emlékeztető jeleket – például a húgyhólyag érzékenysége. A baktérium tehát csendben éldegél a szervezetben, és szép lassan fejti ki áldásosnak nemigen nevezhető tevékenységét. Megtelepedik a méhszájnál, majd bejut a méhbe. Innen a petevezetéken át feljebb kúszik a petefészekbe, és gyulladást okoz. Ha a fertőzést későn diagnosztizálják, akár meddőség is lehet a következménye. Statisztikai adatok szerint a petevezeték-gyulladások több mint felét a Chlamydia okozza. A fertőzés kezelése leggyakrabban tetracyclinnel vagy erythromycinnel történik.

 

Mi a különbség?
A bakteriális és a gombás fertőzés közötti különbség abban mutatkozik meg, hogy a gombás fertőzés többnyire fehér, túrós állagú váladékkal jár. Ezzel szemben a bakteriális eredetű leggyakoribb jele a kellemetlen szag, illetve esetenként a zöldes vagy sárgás folyás.

Természetes segítség

Ha visszatérő bakteriális hüvelyfertőzéssel küzdesz, az ismételt antibiotikumos kezelés nem biztos, hogy megoldás a problémádra. Ilyen esetekben ugyanis a hüvely normál savas közegét biztosító – jótékony – tejsavbaktériumok nagy rész már kipusztult. Mindennek következtében fontos, hogy visszaállítsd a természetes, savas pH-t. A legszerencsésebb, ha a nőgyógyászod által javasolt kezelést követően alkalmazod ezeket a módszereket.

Natúr joghurt

Erre a célra a legalkalmasabb a pasztörizálatlan, élőflórás joghurt. Három kanálnyi joghurtba csepegtess körülbelül hat csepp grépfrút- vagy teafaolajat. Miután összekeverted, márts bele egy minitampont, majd lefekvés előtt helyezd fel a hüvelyedbe. Az élőflórás joghurt lactobacillust tartalmaz, az illóolajok pedig segítenek elpusztítani a káros baktériumokat.

Ülőfürdő

A gyógyulást elősegítheted azzal is, ha a bakteriális fertőzés tüneteit ülőfürdővel enyhíted. Fontos, hogy a fürdő mindenekelőtt cseranyag-, valamint flavonoidtartalmú gyógynövényeket tartalmazzon. Ilyen lehet például a fehér árvacsalán, a varázsmogyoró-kéreg vagy a réti palástfű. Mindehhez pedig tanácsos gyulladáscsökkentő növényt adni – például körömvirágot vagy cickafarkot.

Előzd meg a fertőzés kiújulását!

  • A törölközőket és fürdőlepedőket váltogasd gyakran, és mosd 95°C-os vízben.
  • Részesítsd előnyben a természetes anyagokból – elsősorban pamutból – készült fehérneműket.
  • A menstruáció alatt ne feledkezz meg a néhány óránkénti tamponcseréről.
  • Felejtsd el az intimdezodorokat és -krémeket.
  • Hanyagold a túl szűk fehérneműt és nadrágokat.

Ne felejtsd el!
Minden bakteriális fertőzés esetén kezelni kell a partnert is. Ez akkor is rendkívül fontos, ha a férfi panaszmentes. Ilyen esetekben erős a gyanú ugyanis, hogy magában hordozza a kórokozót. Ha pedig te már meggyógyultál, párod rögtön visszafertőzhet.
Ezt is szeretjük