Meddőség, méhen kívüli terhesség, vetélés
A Chlamydia szövődményei
A baktérium okozta nemi betegség az esetek 65-80%-ában nem okoz tüneteket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Chlamydia a leggyakoribb nemi betegség, néma kórként is gyakran emlegetik. Az elnevezés oka nem más, mint az, hogy a betegség az esetek túlnyomó többségében tünetmentes, miközben a baktérium súlyos problémákat okozhat a szervezetben. További veszélye, hogy, mivel a beteg hónapokig nincs tisztában a problémájával, könnyen megfertőzheti szexuális partnereit.

Esetleges tünetek

Bizonyos esetekben előfordul, hogy a Chlamydia mégis produkál tüneteket. Ilyenkor árulkodó jel lehet a rendellenes – zavaros, szürkés-fehéres – folyás, mely a gyulladt, gennyes méhnyak váladéka. Ezen kívül Chlamydiára utalhat az alhasi fájdalom, a rendszertelen – menstruációk közti vagy szeretkezés utáni – vérzés, továbbá a kismedencei gyulladás. Tünetek azonban csupán az esetek 20-35%-ában tapasztalhatóak, ráadásul nem is csak és kizárólag a Chlamydiára jellemzőek.

Milyen következményekkel jár a betegség?

Míg a betegség csendben lappang a szervezetben, bőven van ideje kifejteni nem igazán áldásos hatásait. Ha a baktérium diagnosztizálása túl későn történik meg, a betegség számos komoly következménnyel járhat.

Az első, és a termékeny korban lévő nőkre nézve minden bizonnyal legriasztóbb következménye a meddőség. A Chlamydia trachomatis nevű baktérium ugyanis képes arra, hogy petevezeték-elzáródást okozzon a női szervezetben.

Továbbá növeli a méhen kívüli terhességek előfordulásának valószínűségét, és a fertőzött kismamák esetében megnőhet a koraszülés, valamint a vetélés esélye. Ha a baba megszületik, gyakran előfordul, hogy a Chlamydia kötőhártya-gyulladást vagy – az esetek 50%-ában – tüdőgyulladást okoz nála. Ezen kívül a Chlamydia arra is képes, hogy ízületi betegségeket produkáljon a fertőzött személyeknél.

A Chlamydia trachomatis szűrése

Mivel a betegség jellemzően nem okoz tüneteket - vagy, ha mégis, azok nem specifikusak -, a betegek többsége későn jut el a szűrővizsgálatig. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a Chlamydia szűrése jelenleg nem szerepel a szokásos nőgyógyászati vizsgálatok listáján – a Társadalom Biztosítás nem támogatja. Így, ha lelkiismeretesen el is végezteted az éves nőgyógyászati vizsgálatokat, a rákszűrést, még akkor sem vagy biztonságban. A Chlamydia-szűrést ezért nőgyógyászodnál külön kell kérned. Ilyenkor az orvos a húgycső vagy a méhnyak hámkaparékából és/vagy a hüvelyváladékból tudja megállapítani, hogy van-e probléma. Ez a külön szűrés – úgynevezett PCR-vizsgálat – jelenleg térítéses alapon működik. De érdemes évente egyszer elvégeztetned ezt a vizsgálatot. Ezen kívül pedig létezik egy gyógyszertári teszt is, mely 97%-os bizonyossággal képes megmondani, hogy fertőzött vagy-e. A teszt ára körülbelül hét-nyolc ezer forint között mozog.

Mi a helyzet a férfiakkal?

A betegség férfiak esetében 45-50%-ban tünetmentes. Esetükben a Chlamydia húgycsőgyulladást, váladékozást, illetve súlyosabb esetekben mellékhere-gyulladást okozhat. A férfiak szűrővizsgálata urológusnál kérhető. A fertőzés pedig szintén hámkaparékból, illetve a vizelet első sugarából mutatható ki.

A fertőzés kezelése

A kezelés a Chlamydia trachomatis nevű baktérium szervezetből történő kiűzésére irányul. A betegség gyógyítása antibiotikumokkal történik. Nem elegendő azonban pusztán az egyik fél kezelése, az esetek többségében szükség van a szexuális partner gyógyítására is. A kezelés szerencsére nem túl bonyolult. Többnyire egyszeri dózisú – egy alkalommal bevehető - antibiotikumos kezeléssel történik.

OLVASD EL EZT IS!

legkoondicionalo
  • légkondicionáló
  • tünetek és betegségek

3 súlyos betegség, amit a légkondicionáló okoz

csipkes felso  nagy
  • gyógynövény
  • tünetek és betegségek

Hasi görcsök, puffadás, székrekedés

Ezt is szeretjük