A sikeres fogyáshoz elengedhetetlen számos vitamin és ásványi anyag megfelelő mennyiségének biztosítása, mivel ezek nélkül a szervezet nem tudja kellő gyorsasággal lebontani a tápanyagokat, így a sok bosszúságot okozó zsírszöveteket és az elraktározott felesleget sem.
Ebben a cikkünkben az ásványi anyagokat vesszük végig, illetve azt, hogy természetes formában milyen élelmiszerekben találhatóak meg. Reméljük, ennek segítségével esetedben is eredményesebb lesz az a sok erőfeszítés, melyet az alakod és egészséged érdekében teszel.

Kalcium
A kalcium nemcsak a csontok, de az izmok és az izom-ideg kapcsolatok szempontjából is fontos a szervezeted számára. Ha sportolsz és diétázol, akkor különösen oda kell figyelned a kellő mennyiség bevitelére, hogy izmaid épülni tudjanak. Napi 1000-1300 milligrammot érdemes bevinni a szervezetedbe, amit tejtermékek, hal, diófélék fogyasztásával tudsz biztosítani.

Magnézium
A magnézium gyakorlatilag minden sejtszintű működéshez elengedhetetlen, ami azonban a diétád szempontjából érdekes, az a vércukorszint-stabilizáló képessége. Vagyis ha elegendő magnéziumot fogyasztasz, akkor nem fog rád törni a hirtelen éhségérzet hatására jelentkező evési roham, ami a fogyókúra egyik legnagyobb akadálya. A napi magnéziumszükséglet a testsúly függvényében alakul, kilónként 6-10 milligramm magnéziummal kell számolni. Vagyis egy 60 kilós felnőtt esetében ez 360-600 milligrammot jelent.
Természetes magnéziumforrások: mandula, zöld színű zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, borsó, bab.

Króm
A króm a magnéziumhoz hasonlóan a vércukorszintet stabilizálja, és a szénhidrátok, cukrok lebontásában is nagy szerepet játszik. Természetes forrásai: sajtok, máj, húsok, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák. A napi krómszükséglet felnőtt emberek számára: 50-200 milligramm.

Foszfor
A foszfor a szénhidrátok és zsírok lebontásában elengedhetetlen, enélkül eredményes fogyókúrára nem is számíthatsz. A szervezet optimálisan ugyanannyi foszfort igényel, mint kalciumot. Természetes forrásai: húsok, máj, teljes kiőrlésű gabonák, gabona korpák, diófélék.

Cink
A cinkre kis mennyiségben van szüksége a szervezetnek, de arra mindenképpen, hiszen a cink gondoskodik az immunrendszer hatékony működéséről, a szénhidrátok lebontásáról és a vércukorszint stabilizálásáról is. A napi ajánlott mennyiség: legfeljebb 40 milligramm. Természetes forrásai: tojássárgája, lencse, olajos magvak, marhahús, zabpehely, sajt.
Ezeket azonban ne edd, ha fogyni akarsz!
Most már tudod, hogy melyek azok az ásványi anyagok, amelyeket napi szinten biztosítanod kell a szervezeted számára. Alábbi galériánkból pedig az is kiderül, hogy melyek azok az ételcsoportok, amelyeket viszont kerülnöd kell, mivel lassítják az anyagcserét.
Hizlalnak, puffasztanak, és vizet tartanak vissza: nem csak a hasat zsírosítják!
Nézegess képeket!
Elolvasom