3 hatékony anyagcsere-pörgető zöldség
Ha felgyorsítod anyagcseréd, a fogyás is könnyebb. A következő zöldségek nemcsak egészségedet óvják meg, de ebben is segítenek!
Rebarbara
Ez az átható ízű növény antibakteriális vegyületeket tartalmaz, melyek segítenek a szervezetnek leküzdeni a fertőzéseket.
Jó forrása az immunrendszert erősítő C-vitaminnak, és olyan összetevők is vannak benne, melyek segítenek a rák megelőzésében. A rebarbara mindemellett tele van rostokkal, melyek segítenek a koleszterinszint csökkentésében és a szív egészségének megőrzésében, továbbá serkentik az emésztést, így jó hatással vannak az anyagcserére is.
A növény oxálsavat is tartalmaz, ami segít a szervezet méregtelenítésében. Azonban emiatt fontos, hogy a rebarbarát ne fogyasszák olyanok, akik köszvényre és ízületi gyulladásra hajlamosak, ugyanis az oxálsav súlyosbíthatja az állapotukat.
Rebarbarás morzsa
Hozzávalók: 5 apróra vágott rebarbaraszál, 2 evőkanál víz, 125 g nyers nádcukor, 175 g simaliszt, 100 g sótlan vaj.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Tedd a rebarbarát, a vizet és a cukor felét a serpenyőbe, és párold 5 percig. Közben morzsold el a vajat a liszttel, hogy a keverék kenyérmorzsa állagú legyen, majd add hozzá a maradék cukrot, és vegyítsd össze. A párolt rebarbarát tedd tűzálló tálba, kanalazd a morzsát a tetejére, és süsd aranyszínűre a sütőben.
Kelkáposzta
A kelkáposzta antioxidáns hatású C-vitamint tartalmaz, amely nagyon fontos feltétele az immunrendszer egészséges működésének. Gazdag béta-karotinban is, melyet a szervezet rákmegelőző és szemvédő A-vitaminná alakít át. Jó B3-vitamin-forrás, aminek köszönhetően energiával látja el a testet, valamint hozzájárul az idegrendszer megerősítéséhez, illetve az izmok építéséhez is.
A kelkáposzta igen gazdag folsavban, továbbá glükozinolátokat tartalmaz, amelyekről a tudományos kutatások azt feltételezik, hogy védelmet nyújtanak a rák ellen. Általános immunerősítő hatásán túl nem hanyagolható el az a tény sem, hogy a kelkáposzta kiváló rostforrás, így az emésztés működésével együtt az anyagcserére is igen jó hatással van. A kelkáposzta mindemellett gazdag vasban is, ami serkenti az oxigén áramlását a vérkeringésben.
Édes kelkáposzta
Hozzávalók: 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál mustármag, 1 összetépkedett kelkáposzta, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 evőkanál kókuszreszelék, 2 evőkanál citromlé, só és bors.
Melegítsd fel az olajat wokban, tedd bele a mustármagot, és kevergetve pirítsd, míg pattogni nem kezd. Add hozzá a káposztát, a fokhagymát, és süsd addig, míg a levelek meg nem fonnyadnak, majd rakd bele a kókuszt és a citromlevet. Kevergetve süsd egy percig, majd sózd meg.
Zöldbab
A ropogós zöldbab gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, emellett más hüvelyes növényekhez hasonlóan alacsony zsírtartalommal rendelkezik. Igen gazdag rostokban, melynek révén csökkenti a koleszterinszintet, továbbá serkenti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét, illetve elősegíti a méreganyagok kiürítését a szervezetből. Nagyon sok B-vitamint tartalmaz, ami létfontosságú a szervezetet védő fagocita-sejtek fejlődéséhez - ezek semmisítik meg a nem kívánt betolakodókat.
A növény tartalmaz továbbá béta-karotint is, melyet a szervezet rákmegelőző A-vitaminná alakít. A zöldbab jó mangánforrás is, mely kiváló vírusölő anyag. Ha zöldbabot vásárolsz, válassz olyat, ami friss és kemény, ugyanis ebben van a legtöbb tápanyag.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Rizses zöldbabsaláta
Hozzávalók: 250 g főtt barnarizs, 150 g zöldbab, 1 köteg spárga, 200 g konzerv zöldbab, 1 piros paprika, 20 szem olajbogyó, 3 evőkanál friss petrezselyem, 3 evőkanál friss menta, 5 szál zöldhagyma, 3 evőkanál fehérborecet, 2 evőkanál olívaolaj.
Aprítsd fel a zöldségeket. Párold meg a zöldbabot és a spárgát, de csak annyira, hogy még ropogósak maradjanak. Hagyd kihűlni, és tedd egy tálba a rizzsel. Jól keverd össze, majd add hozzá a maradék alapanyagokat. Keverd össze, és hagyd állni egy órát.
Cikkünk Charlotte Haigh 100 természetes immunerősítő című könyve alapján készült.
- káposzta
- zöldbab
- zsírégető táplálék
- zsírégető zöldség
- fogyasztó praktikák
- anyagcsere-javító szer
- Életmód
OLVASD EL EZT IS!
- diéta a tartós fogyásért
- mintaétrend a tartós fogyásért
Add le végleg túlsúlyodat!
- diéta a tartós fogyásért
- mintaétrend a tartós fogyásért
6 hét, 10 kiló - Add le teljes túlsúlyod az Ízpont-diétával!
- káposzta
- villámdiéták