Alacsony a szénhidráttartalmuk, mégis laktatnak: 8 finom ebéd és vacsora, ami beilleszthető a mediterrán diétába

Színes, egészséges és finom fogások, amelyek még a diétában is a segítségedre lehetnek.

Alacsony szénhidráttartalmú ebéd, vacsora
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mediterrán diéta változatos, színes és friss összetevőivel világszerte számos követőt tudhat magáénak - szerencsére, ugyanis ez az étrend a kutatások szerint kifejezetten előnyös a szív- és érrendszer számára, segíthet a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és a szellemi frissesség, kognitív képességek megőrzésében is. Ami azt illeti, a szakemberek szerint ez az egyik legegészségesebb táplálkozási minta. 

Mivel a zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű gabonákra fókuszál, és a sovány húsokat, halakat, jótékony, telítetlen zsírokat részesíti előnyben, a krónikus megbetegedések prevencióján és a gyulladáscsökkentésen túl még a fogyásban is a hasznodra lehet. 

Alacsony szénhidráttartalmú fogások 

Hosszú távon egy diéta akkor működik jól, ha kellőképpen változatos és tápláló. A drasztikus kalóriacsökkentéssel operáló, egyes tápanyagokat teljesen háttérbe szorító fogyókúrák látványos, sőt gyors, ugyanakkor a legtöbb esetben nem tartós eredményhez vezetnek. A mediterrán diéta alacsony szénhidráttartalmú fogásaival közelebb kerülhetsz a testsúlyod optimalizálásával kapcsolatos céljaidhoz, ráadásul úgy, hogy közben az egészségednek is jót teszel, és finomabbnál finomabb ételek kerülnek a tányérodra. A következő válogatásból laktató vacsorákhoz és ebédekhez egyaránt ötleteket meríthetsz. 

Ahhoz, hogy egy saláta ne csak egészséges, de laktató is legyen, arra van szükség, hogy tápláló finomságok is kerüljenek bele, a fehérje például segít a jóllakásban. Ebben a karcsúsító tonhalsalátában a fehérjebevitelről a tonhal gondoskodik, az avokádó pedig jótékony zsírokhoz juttatja a szervezeted.
Fotó: Getty Images Hungary
A sorrentói csirke paradicsommal, sajttal és padlizsánnal készül. A padlizsán és a paradicsom is igazi gyulladáscsökkentő vitaminbombának számít, bővelkednek az antioxidáns hatású vegyületekben. A fogás nem kalóriaszegény, de főétkezésre még a diéta során is beleférhet, főleg, ha ügyelsz a mértékletességre.
Fotó: Alleko / Getty Images Hungary
Könnyű, de tartalmas salátát készíthetsz az alacsony kalóriatartalmú, ám rostokban gazdag zöldbabból. A rostok nem csak az emésztés támogatása miatt fontosak, csökkentik a koleszterinszintet, stabilizálják a vércukorszintet, és hosszas jóllakottságot biztosítanak. A saláta csirkemellel készül, szívbarát, fokhagymás, olívaolajos öntet koronázza meg.
Fotó: RapidEye / Getty Images Hungary
A pizza sokak kedvence, de nem a legkarcsúsítóbb fogás. Egy kis módosítással viszont diétásabbá tehető, például úgy, ha a tésztáját karfiolból készíted. Ez a változat sajttal és paradicsommal készül.
Fotó: Getty Images Hungary
A lazac szívbarát omega-3 zsírsavban, B12-vitaminban, fehérjében gazdag táplálék, és még a káliumnak is kifejezetten jó forrása. Az egészség szempontjából fontos lenne, hogy itthon is több halat fogyasszunk. Ez a citromos lazac azért praktikus, mert a zöldségköret vele együtt sül, így kevés vele a munka.
Fotó: Getty Images Hungary
Szénhidrát ide, szénhidrát oda, a vérbeli mediterrán diétából nem hiányozhat a pillanatok alatt összedobható tésztaétel sem. Ha azt szeretnéd, hogy táplálóbb legyen a fogás, készítsd teljes kiőrlésű tésztából, vagy próbálj ki hüvelyesekből, például csicseriborsóból készült változatot. Az arányokra ügyelj: a tányéron a zöldség legyen a leghangsúlyosabb elem!
Fotó: Getty Images Hungary
Színes, ízletes, húsmentes fogás a padlizsános zöldségragu, ami a mediterrán életérzésért és ízekért rajongók kedvence lehet. Tele van vitaminnal, egészséges, a szívet támogató zsírokkal, mégsem magas a kalóriatartalma, ráadással előkészítéssel együtt 45 perc alatt összedobható, így a rohanósabb mindennapokban is ideális választás.
Fotó: Alleko / Getty Images Hungary
Az édesburgonyáról nem jelenthető ki, hogy a legdiétásabb zöldség lenne, ugyanakkor az igen, hogy bővelkedik az értékes tápanyagokban, és jóval magasabb a rosttartalma, mint a hagyományos krumplié. Így aztán olykor megéri beilleszteni az étrendbe, pláne, ha jól van elkészítve, olaj helyett például sütőben sül. Ez a fetás változat egyszerű, de nagyszerű fogás ebédre vagy vacsorára.
Fotó: Getty Images Hungary

Segítünk megtalálni a legjobbat!

A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük