Nemcsak a fogyást segíti, de csökkenti a gyulladást és a rák kockázatát is: 15 flavonoidban gazdag étel

A flavonoidok rendkívül hasznosak a szervezet számára.

GettyImages-1159049864

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A flavonoidok elsősorban a növényekben megtalálható vegyületek, amelyek a sejtekben alapvető védelmi funkciókat látnak el: segítenek abban, hogy a növények megvédjék magukat a különböző stresszhatásoktól, például a csapadékhiánytól, az UV-sugárzástól, a túl magas hőmérséklettől vagy a kártevő rovaroktól.

A növényi anyagcsere másodlagos termékei a flavonoidok, az ezekben gazdag ételek pedig az ember szervezetében is kifejtik pozitív hatásukat. Rendszeres fogyasztásukkal nemcsak eredményesen veszik fel a küzdelmet a gyulladások és vírusok ellen, de jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre, a magas vérnyomásra is, valamint rákmegelőző tulajdonságuk is ismert.

A flavonoidok pozitív hatásai

A flavonoidok segítenek a sejtek oxigénellátásában, antioxidáns hatásuk révén pedig leküzdik a káros szabad gyököket és az általuk okozott oxidatív stresszt, amely különböző egészségügyi problémák kialakulásához, sejtkárosodáshoz, szív- és érrendszeri betegséghez, rákhoz vezethet. A flavonoidban gazdag étrend jelentősen csökkenti az emlőrák, a petefészekrák, a nyelőcsőrák és a vastagbélrák kialakulásának esélyét.

GettyImages-519724473

A Journal of Translational Medicine orvosi folyóiratban közzétett tanulmány szerint  azoknál az embereknél, akik étrendjük részeként flavonoidokban gazdag ételeket fogyasztottak, alacsonyabb volt a kardiovaszkuláris rizikótényező. A magas flavonoidtartalmú étrend csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, ugyanakkor további kutatásokra van szükség a hatékonyságuk bizonyítására.

A flavonoidokon belül jelenleg 13 különféle vegyületcsoportot különböztetünk meg, ezeken belül pedig mintegy 4000 különféle szerkezetű flavonoid határozható meg. A legfontosabb flavonoid vegyületcsoportok a flavanonok, flavonok, flaván 3-olok, flavonolok, antocianidinek. Ezek a növények színét adják, például az antocianidek felelnek a vörös, lila és kék színekért, míg a flavonok és a flavonolok a zöldségek, gyümölcsök sárga színéért. Egy kutatásban ezeknek a magas vérnyomásra gyakorolt hatását vizsgálták, és megállapították, hogy a flavonoidok ezen csoportjai csökkentik a magas vérnyomást, valamint javítják a keringés és a szív vérellátását, mindezek a fogyás könnyebbé tételében is nagy segítséget nyújtanak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Flavonoidban gazdag ételek

A flavonoid vegyületcsoport élettani hatásait egyébként 1930-ban Szent-Györgyi Albert fedezte fel. Rusznyák István belgyógyásszal megállapította, hogy például a C- és E-vitamin felvételét nagy mértékben elősegítik a flavonoidok, így hatásaik is jobban érvényesülnek.

A legjobb, ha természetes formában viszed be a flavonoidokat: zöldségeket és gyümölcsöket naponta többször érdemes beiktatni az étrendbe. A szilva, szeder, szőlő, fekete ribizli, azaz a lila színű ételek mellett a lime, citrom, narancs, grapefruit, alma is helyet kap, zöldségek közül a padlizsánt, vörös babot, lila hagymát, vörös káposztát, petrezselymet, spenótot érdemes beiktatni a napi étkezésekbe.

GettyImages-912014724

A fehér, zöld, fekete vagy oolong tea, de a csokoládé és a vörösbor is tartalmaz flavonoidot, így azok is bátran beépíthetők az étrendbe. Igaz, utóbbi kettő magas kalóriatartama miatt csak mértékkel fogyasztható.

8 ásványi anyag, ami leradírozza a pluszkilókat

Az alábbi ásványi anyagok nélkül nem létezhet egészséges fogyókúra. Nézd meg, mi nem hiányozhat az étrendedből, ha azt szeretnéd, hogy kevesebbet mutasson a mérleg!

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük