A hasra hízás rejtett okai - Milyen betegségek állnak a háttérben?

Hiába fogyókúrázol, nem tudsz megszabadulni a pocaktól? Lehet, hogy komoly betegség az oka.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyes felmérések szerint a hazai lakosság több mint fele túlsúlyos. Ennek hátterében nem csupán a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás áll. A hason megjelenő felesleg mögött komolyabb betegségek is állhatnak, például policisztás ovárium szindróma, metabolikus szindróma, de akár a fokozott stressz is felelőssé tehető.

Policisztás ovárium szindróma

A policisztás ovárium szindróma néven ismert betegség a nők 10%-át érinti, kialakulása hormonális okokra vezethető vissza. Lényege, hogy a női szervezetben a hormonális egyensúly felborul: a test túl sok tesztoszteront termel. Ennek hatására a peteérés elmarad, és a petefészkeken a tüszőkből cisztás elváltozások keletkeznek. Mivel a betegség tünetei nem elég specifikusak, jellemzően akkor derül rá fény, ha gyermeket tervezel, ám nem sikerül teherbe esned.

Tünetek

  • Pattanásos bőr.
  • Hasi zsírtöbblet.
  • Szőrösödésre való hajlam.
  • Rendszertelen menstruáció.

A betegség nem csupán a női szerveket érinti, más területen is problémákhoz vezethet. Megfelelő kezelés hiányában például cukorbetegséget okozhat. Ha tehát ismerősek a tünetek, mindenképpen érdemes felkeresned endokrinológus szakembert. A kezelés menete összetett: alapvetően életmódbeli változtatásokból - diétából, mozgásból - és gyógyszerszedésből áll. Az orvos felírhat fogamzásgátló tablettát, de gyakran a cukorbetegség kezelésében alkalmazott metformin nevű gyógyszer jelenti a megoldást a problémára. Ha többet akarsz tudni a meddőséget okozó betegségekről, kattints ide.

Metabolikus szindróma

A metabolikus szindrómát több, egymással összefüggő anyagcserezavar okozza. Alapját az inzulinrezisztencia képezi, vagyis a szervezet inzulinhormonra adott csökkent válaszkészsége. Emellett megfigyelhető a szénhidrát-anyagcsere zavara is. De a betegség kialakulásában komoly szerepet játszik az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód is. Ha rendszeresen a kelleténél többet eszel, a szervezeted glükózzal telített sejtjei kevésbé reagálnak az inzulinra.

Amennyiben a sejtek többsége inzulinrezisztenssé válik, ám továbbra is a kelleténél többet eszel, a vércukorszint megemelkedik. A magasabb vércukorszintre azonban a szervezet több inzulin termelésével reagál. Az önmagát gerjesztő folyamat számos kellemetlen jellel hívja fel magára a figyelmet.

Gyakori tünetek

  • Hasi zsírfelesleg.
  • Magas vérnyomás.
  • Magas vércukorszint.
  • Kóros vérzsírösszetétel: alacsony HDL-koleszterin, emelkedett triglicerid.

A betegség nem csupán hasi zsírfelesleg lerakódásához vezet. Hosszútávon a megemelkedett vércukorszint és a zsíranyagcsere zavara kettes típusú cukorbetegség kialakulását okozza. A betegség egyik vezető tünete, a magas vérnyomás pedig szív- és érrendszeri betegségekhez vezet. Ha tehát a tünetek alapján arra gyanakszol, a probléma esetleg téged is érint, minél előbb fordulj orvoshoz. Gyógyszeres kezeléssel, illetve életmódváltással megfelelően kezelhető a betegség.

Stressz

A hasra hízás hátterében nem csupán konkrét betegségek állhatnak. A hasi zsírtöbbletet a túl stresszes életvitel is okozhatja. Stresszhelyzetben a szervezet úgynevezett cortocotrophin hormont termel, mely a mellékvesét kortizol hormon előállítására készteti. Ennek hatására megnövekszik az étvágyad, és több táplálékot veszel magadhoz.

A hormonális folyamat evolúciós jelentősége valaha az volt, hogy az emberi szervezet veszélyhelyzetben felkészülhessen a lehetséges szélsőséges életkörülmények bekövetkezésére: ehhez pedig több elraktározott energiára, vagyis zsírra volt szüksége. Napjainkban azonban a stresszel jellemzően nem jár együtt a fizikai erőkifejtés, így a felhalmozott energiaraktárakat nem dolgozod le. A legtöbb esetben ilyenkor a hason jelenik meg a felesleg.

Egyes szakértők szerint a zsírpárnák azért rakódnak le előszeretettel ezen a tájékon, mert így közel helyezkednek el a májhoz, és a szervezet innen tudja legkönnyebben visszaforgatni energiává. Ha tehát a stresszes életmód áll a hasi zsírtöbblet hátterében, duplán megéri némi mozgást beiktatnod a napirendedbe. Egyrészt a súlyfeleslegtől is megszabadulhatsz, másrészt a stresszhormonok felhasználását is elősegíted.

Ezt is szeretjük