Nem megy a fogyás? Nem csak a lustaság, hormonproblémák is tehetnek róla

A fő okot lehet, hogy belül kell keresni, a lelki mellett endokrinológiai eredet is feltételezhető.

Sikertelen fogyás oka
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Új év, új kezdet - sokan így állnak hozzá az előttük álló évhez, és különböző fogadalmakat tesznek. Vannak, akik a dohányzás elhagyását tűzik ki célul, vannak, akik mérgező kapcsolataikat hagyják a hátuk mögött, de a legtöbben a plusz kilóiktól akarnak megszabadulni.

Viszont sajnos előfordulhat, hogy valaki azért nem kezd bele az életmódváltásba, mert a múltban többször is kudarcba fulladt a fogyókúra, a mérleg nyelve nem, vagy nem sokat mozdult. Ekkor viszont érdemes valamilyen hormonális betegséget sejteni mögötte. A témában dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, valamint IR- és PCOS-specialistája adott tanácsokat.

Mi kell a sikeres fogyókúrához?

Először is, fontos leszögezni, hogy időszakos fogyókúra nincs, életmódváltás van. Egy-egy kúraszerűen beiktatott diéta és mozgás ugyanis csak rövid időre hozhatja meg a várt sikert, már ha meghozza, ha valaki tartósan meg szeretne szabadulni a súlyfeleslegétől, ahhoz életmódváltásra van szüksége.

sikertelen fogyás túlsúly diéta (2)

Ez magában foglalja az egészséges táplálkozást és a rendszeres testmozgást is. Való igaz, január elsejétől csak úgy ostromolják különböző csodadiétákkal az embereket, ám ezek egyrészt sokszor nem vezetnek eredményre, de több ilyen fogyókúrás ajánlás az egészségre kifejezetten ártalmas, ráadásul nagy valószínűséggel a jól ismert jojó-effektus fogja kezdetét venni.

Ragaszkodó kilók

Van, hogy hiába az erőfeszítés, a kilók makacsul ragaszkodnak, és annak ellenére, hogy az illető mindent betart, még sincs változás. Ilyenkor érdemes laborvizsgálattal megbizonyosodni arról, hogy nincs-e esetleg olyan hormonális defektus, ami akadályozza a fogyást.

- Vannak olyan hormonális betegségek, melyek hatással vannak az anyagcserére, így a testsúlyra is. Az egyik leggyakoribb ilyen állapot a pajzsmirigy-alulműködés, melynek során kevesebb pajzsmirigyhormon - TSH, T4 - termelődik. Ez igen sok magyar embert érint, mivel hazánk jódszegény területnek számít, és a jód nagy szerepet játszik az egészséges pajzsmirigyműködésben - mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa, valamint IR- és PCOS-specialistája, aki hozzátette, hogy a betegség egyik vezető tünete a túlsúly, mivel lassú anyagcserével jár.

fogyás fogyókúra nő mérleg

A szakember szerint a pajzsmirigy-alulműködés mellett súlyfelesleget és nehezített fogyást eredményez az inzulinrezisztencia is. Ekkor a kelleténél több inzulin kering a vérben, mivel a sejtek rezisztenssé válnak rá. A baj a túl sok inzulinnal nemcsak az, hogy könnyen cukorbetegséghez vezethet, de a túlsúlyhoz is hozzájárul, mivel a hormonnak a zsírtartalékok felépítésében és megmaradásában is nagy szerepe van.

Bár az említett állapotok állnak leggyakrabban annak hátterében, hogy nehezen mozdul meg a mérleg nyelve, rajtuk kívül többek között Cushing-kór/szindróma, ösztrogéndominancia és 2-es típusú cukorbetegség is okozhatja a problémát, így ezeket is célszerű kizárni.

Életmódváltás és gyógyszer

Miután laborvizsgálat igazolja a hormonális zavar meglétét, az orvos gyógyszeres kezelést javasolhat az életmódváltás mellett. Pajzsmirigy-alulműködés esetén ez élethosszig tartó terápiát jelent, ám inzulinrezisztencia fennállásakor megfelelő, személyre szabott diéta és mozgásprogram betartása mellett a tabletta szedésére nem biztos, hogy szükség van, ha mégis, egy idő után elhagyható, de természetesen a rendszeres kontroll ekkor is elengedhetetlen.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

(Képek: Getty Images Hungary.)

Nézd meg ezt is - Egészségügyi találmányok

Bár az elhízás ellenszerét még nem fedezték fel a kutatók, számos más, eddig gyógyíthatatlannak titulált problémára sikerült megoldást találniuk. 

Megvan az első migréngyógyszer: a legjobb egészségügyi találmányok 2018-ban

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük