Pár kilónál megáll a fogyás? 2 vizsgálat, amit végeztess el
Olyan összefüggésekre mutat rá a szakértő orvos, amelyekre nem gondolnál.

nagykep?cikkid=169422&kep=tulsuly1-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az inzulinrezisztenciát a 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként tartják számon. Olyan kellemetlen tünetekért lehet felelős, mint az elhízás, a pattanásos bőr és a hajhullás. Ráadásul az állapot több más hormonális problémát is előidézhet, így együtt járhat pajzsmirigyzavarral is.

A két betegség tünetei nagyrészt megegyeznek, ezért ha nem javulnak a kezelés ellenére a tünetek, akkor érdemes további hormonvizsgálatot végeztetni. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS- és inzulinrezisztencia-specialistája elmondja, milyen értékeket szükséges ekkor ellenőriztetni.

Az inzulinrezisztencia út a cukorbetegséghez

A 2-es típusú cukorbetegséget megelőzi néhány kórosnak számító állapot, melyekkel fontos foglalkozni. Ilyen az inzulinrezisztencia - IR - mellett az emelkedett éhomi glükózszint, valamint a csökkent glükóztolerancia. Az IR leggyakoribb tünetei a túlsúly, a zsíros, pattanásos bőr, a menstruációs zavarok és teherbeesési nehézségek.

Ekkor a vércukor mennyiségét szabályozó inzulin értéke megemelkedik, hogy ellensúlyozni tudja a glükóz növekvő szintjét. Ennek nagy veszélye, hogy az inzulint termelő hasnyálmirigy egy idő után kifárad. Ennek következménye a lényegesen nehezebben kezelhető 2-es típusú diabétesz.

Inzulinrezisztencia és hormonzavar

Amennyiben kialakul a hormonzavar, az szinte az egész endokrin rendszerre hatással van. Az inzulinrezisztencia mellett általában pajzsmirigy-alulműködés fordul elő, mely igen hasonló tüneteket produkál, mint az IR. Egy indiai tanulmányban egészséges és pajzsmirigyproblémával küzdő embereket vizsgáltak.

Kiderült, hogy a pajzsmirigyzavarban szenvedők esetében magasabb az inzulinrezisztenciára utaló HOMA-index értéke, mint az egészségesek körében. Az inzulinrezisztencia a pajzsmirigy-alulműködésen túl gyakran jár együtt progeszteronhiánnyal, alacsony D-vitamin-szinttel és magas prolaktinszinttel is, ezért érdemes ezeket is ellenőriztetni.

10 perc alatt eredmény

A pajzsmirigy alulműködés gyorsteszt teszt előnye az egyszerű használat: kényelmesen, otthon bárki el tudja végezni, csupán egyetlen vércseppre van szükség hozzá.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Meddőségi kivizsgálásnál elengedhetetlen

Mind az inzulinrezisztencia, mind a pajzsmirigy alul-, illetve túlműködésének kivizsgálása fontos mozzanat a meddőségi kivizsgálásoknál. Mindkét probléma nagyban befolyásolja a teherbeesés sikerességét. Amennyiben az inzulin és a pajzsmirigyhormonok szintje nem megfelelő, úgy a peteérés zavart szenved.

Ha mégis megtörténik a megtermékenyítés, úgy nagyobb a valószínűsége a beágyazódási problémáknak és a vetélésnek is. Ennek oka, hogy mindkét állapot miatt megnövekedhet a tesztoszteron szintje, és túlsúlyba is kerülhet a női nemi hormonokkal szemben.

A lehetséges tünetek és kezelésük

Amennyiben hosszú idő után sem mutat pozitívat a terhességi teszt, vizsgálni kell az inzulin-, T3-, T4- és TSH-értéket, főleg az alábbi tünetek mellett. Ilyen a rendellenes vérzés, túlsúly, hajhullás, pattanásos bőr, fokozott szőrösödés férfiakra jellemző területeken, depresszió és fokozott fáradtság.

Mivel a két állapot gyakran együtt jár, érdemes mindkét irányába vizsgálatokat végeztetni. Vagyis ha az illető képtelen teherbe esni, és inzulinrezisztenciát diagnosztizáltak nála, akkor sikertelen próbálkozások után fontos ellenőriztetni a pajzsmirigyfunkciókat is, hogy fény derülhessen az esetleges pajzsmirigyzavarra.

Ezt is szeretjük