6 gyakori gyógyszer, amitől durván el lehet hízni: amikor nem te tehetsz a túlsúlyról
Számos gyógyszernek lehet ilyen mellékhatása, érdemes figyelni.

elhizott-no-gyogyszer
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Számos olyan tényező okozhat túlsúlyt, illetve elhízást, amelynek nem feltétlenül van köze az életmódhoz - bár a megfelelő táplálkozással és rendszeres mozgással lényeges mértékben enyhíthető a probléma -, legyen szó genetikai adottságokról, öröklött testalkatról vagy betegségről, az endokrin rendszer zavaráról.

Mindemellett azonban bizonyos gyógyszerek is felelőssé tehetőek a súlygyarapodásért, köszönhetően többek között olyan mellékhatásaiknak, amelyek befolyásolják az anyagcserét vagy éppen az agy különféle receptorait. A következők esetében például különösen érdemes elővigyázatosabbnak lenni.

Allergia elleni gyógyszerek

A szervezet immunválaszának kialakításában részt vevő hisztaminnak szerepe lehet abban is, hogy valaki milyen mértékű ételt vesz magához, képes ugyanis hatni arra az agyi receptorra, amely az étvágyat mérsékli.

Az allergiagyógyszerekben található antihisztamin hatására azonban a hisztamin nem képes ugyanúgy működni, előbbi ugyanis blokkoló hatással bír rá nézve, ami étvágynövekedéshez, fokozott táplálékbevitelhez, ezáltal pedig súlytöbblethez vezethet.

Antidepresszánsok

Az antidepresszánsok hangulatjavító hatása által szintén növekedhet az étvágy, ami hosszú távú gyógyszerszedés mellett könnyen túlsúlyhoz vezethet, az ilyen típusú szerek továbbá befolyással lehetnek az anyagcserére is, szedésük során például emelkedhet a vérben a koleszterin szintje, és a cukorháztartás egyensúlya is felborulhat.

Magas vérnyomás elleni gyógyszerek

A magas vérnyomásra, illetve más szívproblémákra szedett bétablokkolók némiképp lassítják a szív működését, ezáltal pedig az anyagcserét is, aminek köszönhetően a szervezet ugyanannyi idő alatt kevesebb kalóriát éget majd el. Mellékhatásként jelentkezhet továbbá fáradtság is, az alacsonyabb szintű fizikai aktivitás pedig szintén hozzájárulhat az elhízás, túlsúly kialakulásához.

A cikk az ajánló után folytatódik

Pajzsmirigygyógyszer

A pajzsmirigy a szervezet anyagcsere-működésének kiemelt szereplője, ha például túltermeli a pajzsmirigyhormont, káros mértékben felgyorsulhat az anyagcsere, amellett azonban, hogy ez fogyást okoz, nagyon rossz hatással lehet a szívre is.

Fontos!
Annak ellenére, hogy mellékhatásként akár többletsúly kialakulását is okozhatják, az adott gyógyszerek szedését semmiképpen sem szabad abbahagyni, érdemes azonban orvossal konzultálni, milyen életmódbeli változtatásokat lenne szükséges megtenni, illetve milyen más készítményre lehetne váltani, a mellékhatások ugyanis bizonyos típusoknál, újabb gyógyszereknél kevésbé lehetnek szembeötlőek.

Pajzsmirigy-túlműködésre olyan gyógyszert adnak, mely gátolja a hormontermelést, ezáltal pedig lassítja az anyagcserét, ha azonban nem megfelelően állítják be, a hormontermelődés átcsaphat a másik végletbe, ha pedig alul kezd működni a pajzsmirigy, az látványosabb elhízással is járhat.

Kortikoszteroidok

A kortikoszteroidoknak erős gyulladáscsökkentő hatásuk van, elsősorban pedig olyan problémák esetén írják fel őket, mint az allergiás bőrbetegség, az asztma, az ízületi gyulladások, illetve az autoimmun-betegségek.

Az ilyen gyógyszereknek nagyobb dózis, illetve tartós szedés esetén komolyabb mellékhatásaik is lehetnek, többek között lassíthatják az anyagcserét, növelhetik az étvágyat, megemelhetik a vércukorszintet, valamint vízvisszatartást is okozhatnak, ezáltal komolyabb elhízáshoz is vezethetnek.

Fogamzásgátló

Ahogy arról már korábban is írtunk, a fogamzásgátlóknak lehetnek nagyon veszélyes mellékhatásaik, egyes vélemények szerint pedig akár elhízást is okozhatnak a hormonrendszer befolyásolása által. Bár jelentősebb túlsúlyt a modern gyógyszerek nem okoznak, vannak, akik vízvisszatartásról, illetve étvágyjavulásról számolnak be, arról pedig általában a nőgyógyászok is tájékoztatják a pácienseket, hogy egy-két plusz kilóra számítani lehet.

Sokáig rejtve maradhat a pajzsmirigybetegség

Közismert tünetei vannak, mégis sokaknál csak a leglátványosabb változások után derül fény a pajzsmirigy-betegségre.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük