A második legnagyobb rákkeltő a dohányzás után, mégsem veszik komolyan - Mutatjuk, mire ügyelj
Nagyon sok ráktípusért felelős lehet az elhízás, ezzel a második legnagyobb rákkeltő tényezőnek számít.

eves-elhizas-kover-no
beauty and style
Top olvasott cikkek

A dohányzás rákkeltő hatásáról rengetegszer hallani a prevenciós kampányokban, ám számos további életmódtényező van, melynek rákkeltő hatása tudományosan bizonyított, mégsem kap elegendő figyelmet a megelőzés érdekében.

A Cancer Research UK listázta, melyek a legnagyobb kockázatok a brit adatok szerint: a rákkeltő tényezők között még mindig toronymagasan listavezető a dohányzás, ezt pedig szintén óriási számokkal követi második helyen az elhízás.

Sejtblokkoló elhízás

A jelentős túlsúly rákkeltő hatását a Trinity College Dublin kutatói vizsgálták meg. A Nature Immunology című szaklapban megjelent tanulmányukban ezt arra vezetik vissza, hogy az elhízás során megnőtt zsírsejtek egyfajta blokkoló hatással vannak azon immunsejtekre, melyeket a szervezet a rákos sejtek elpusztítására használ.

Korábban pedig azt is megfigyelték, hogy az extra zsír azt az üzenetet küldi a testnek, hogy a sejteknek gyakrabban kell osztódniuk, mely szintén vezethet a tumor kialakulásához.

rakkelto.png

A Cancer Research UK rákkeltőkről szóló listájának első helyén kimagasló számokkal, csak az általuk vizsgált Nagy-Britanniában évi közel 55 ezer új megbetegedéssel a dohányzás áll, majd rögtön utána következik az elhízás csaknem 23 ezer rákbetegséggel. 

A rákkeltők listáján ezeket követi az UV-sugárzás, a munkahelyi kitettség, a fertőzés, az alkohol, az alacsony rostbevitel, az ionsugárzás, a feldolgozott hús, a légszennyezettség és a mozgáshiányos életmód.

13 ráktípusért lehet felelős

A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy az elhízás 13 különböző ráktípus kockázatát növeli: a mell, a belek, a méhnyak, a nyelőcső, a hasnyálmirigy, a máj, az epehólyag, a petefészek, a gyomor, a pajzsmirigy, a vese, az agyhártya és a csontvelő daganatos megbetegedéséét.

A cikk az ajánló után folytatódik

A prognózisok szerint ráadásul a jövőben az elhízás egyre jelentősebb rizikófaktorrá válik, 25 év múlva, különösképp a nők körében a túlsúly következtében kialakuló daganatok száma akár felül is múlhatja a dohányzás által okozott betegségek adatait.

Fogyás az egészségért

Professzor Lydia Lynch a megfigyelés kapcsán elmondta, már vannak próbálkozások arra vonatkozóan, hogy a folyamatot visszafordítsák, és újra aktiválják a zsír által akadályozott sejtek munkáját, mégis vitathatatlan, hogy a legjobb módszer a testsúlycsökkentés lenne, hiszen ez számos egészségügyi előnyt is maga után vonna.

A rákkockázatot tehát a Cancer Research összegző javaslatai szerint nagyban csökkentheti a dohányzásról való leszokás, az egészséges testtömeg elérése, az egészséges, rostban gazdag étkezés, az alkoholfogyasztás minimalizálása, illetve a napégés kerülése.

(Képek: BBC, Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük