A második legnagyobb rákkeltő a dohányzás után, mégsem veszik komolyan - Mutatjuk, mire ügyelj

Nagyon sok ráktípusért felelős lehet az elhízás, ezzel a második legnagyobb rákkeltő tényezőnek számít.

Rákkeltő túlsúly
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A dohányzás rákkeltő hatásáról rengetegszer hallani a prevenciós kampányokban, ám számos további életmódtényező van, melynek rákkeltő hatása tudományosan bizonyított, mégsem kap elegendő figyelmet a megelőzés érdekében.

A Cancer Research UK listázta, melyek a legnagyobb kockázatok a brit adatok szerint: a rákkeltő tényezők között még mindig toronymagasan listavezető a dohányzás, ezt pedig szintén óriási számokkal követi második helyen az elhízás.

Sejtblokkoló elhízás

A jelentős túlsúly rákkeltő hatását a Trinity College Dublin kutatói vizsgálták meg. A Nature Immunology című szaklapban megjelent tanulmányukban ezt arra vezetik vissza, hogy az elhízás során megnőtt zsírsejtek egyfajta blokkoló hatással vannak azon immunsejtekre, melyeket a szervezet a rákos sejtek elpusztítására használ.

Korábban pedig azt is megfigyelték, hogy az extra zsír azt az üzenetet küldi a testnek, hogy a sejteknek gyakrabban kell osztódniuk, mely szintén vezethet a tumor kialakulásához.

rakkelto.png

A Cancer Research UK rákkeltőkről szóló listájának első helyén kimagasló számokkal, csak az általuk vizsgált Nagy-Britanniában évi közel 55 ezer új megbetegedéssel a dohányzás áll, majd rögtön utána következik az elhízás csaknem 23 ezer rákbetegséggel. 

A rákkeltők listáján ezeket követi az UV-sugárzás, a munkahelyi kitettség, a fertőzés, az alkohol, az alacsony rostbevitel, az ionsugárzás, a feldolgozott hús, a légszennyezettség és a mozgáshiányos életmód.

13 ráktípusért lehet felelős

A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy az elhízás 13 különböző ráktípus kockázatát növeli: a mell, a belek, a méhnyak, a nyelőcső, a hasnyálmirigy, a máj, az epehólyag, a petefészek, a gyomor, a pajzsmirigy, a vese, az agyhártya és a csontvelő daganatos megbetegedéséét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Lehangoltság? Nyerd vissza az életkedved!

Ha tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek érezzük magunkat, és nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segít az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer javítja a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

A Remotiv extra vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

A prognózisok szerint ráadásul a jövőben az elhízás egyre jelentősebb rizikófaktorrá válik, 25 év múlva, különösképp a nők körében a túlsúly következtében kialakuló daganatok száma akár felül is múlhatja a dohányzás által okozott betegségek adatait.

Fogyás az egészségért

Professzor Lydia Lynch a megfigyelés kapcsán elmondta, már vannak próbálkozások arra vonatkozóan, hogy a folyamatot visszafordítsák, és újra aktiválják a zsír által akadályozott sejtek munkáját, mégis vitathatatlan, hogy a legjobb módszer a testsúlycsökkentés lenne, hiszen ez számos egészségügyi előnyt is maga után vonna.

A rákkockázatot tehát a Cancer Research összegző javaslatai szerint nagyban csökkentheti a dohányzásról való leszokás, az egészséges testtömeg elérése, az egészséges, rostban gazdag étkezés, az alkoholfogyasztás minimalizálása, illetve a napégés kerülése.

A 10 legveszélyesebb munkakör, ahol állandó a rák kockázata: felelősségre vonható a munkáltató

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: BBC, Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük