Rákkeltő lehet az illatgyertya: rengeteg méreganyagot tartalmaz
Az illatgyertyákat mindenki imádja, de sajnos tele vannak méreggel: jobb, ha nem használod őket a lakásban.

illatgyertyak
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyes illatok azonnal képesek kellemes hangulatot teremteni, vagy csodás emlékeket idézni fel az emberben, ezért nem is véletlen, hogy az illatosítók, akár természetesek, akár szintetikusak, olyannyira közkedveltek.

Az illat az otthon szerves része. Ahogy belépsz, azonnal megérzed, és rögtön egy benyomás alakul ki benned egy lakásról. Az illatgyertya viszont nem biztos, hogy a legjobb, és főleg a legegészségesebb módszer a hangulatteremtéshez.

Már a kanóc is lehet káros

A rossz minőségű illatgyertyák égetése ugyanis toxinterheléssel járhat a szervezet számára, ami az arra érzékenyebbek számára nyomban fejfájáshoz vezethet. A mérgező vegyületek már a kanócban jelen lehetnek: egyes tanulmányok szerint egy részük már itt nehézfémeket, például ólmot tartalmaz. Zárt területen égetve ez nem igazán tesz jót semmilyen élőlény egészségének.

Sajnos ez még nem minden. A következő problémás összetevő a paraffinviasz, melynek égése során több veszélyes anyag felszabadul, így bizonyítottan karcinogén benzol vagy toluol, melyek károsítják az agyat, a tüdőt és a központi idegrendszert. Az illatgyertyák használata közben ezért komoly beltéri légszennyezés alakul ki a veszélyes vegyületekből.

Méreganyagok az illatgyertyában

A paraffingyertya által kibocsátott toxinok lényegében hasonlók, mint az üzemanyag füstje. A mesterséges színezékek és illatanyagok mellett olyan vegyszerek is a levegőbe kerülhetnek, mint az aceton, a triklórfluormetán, a szén-diszulfid, a 2-butanon, a triklóretilén, a szén-tetraklorid, a sztirol, a xilolok, a krezol vagy a ciklopentén. Ezek többsége a lakkokban, a lemosókban, festékekben és hígítókban is megtalálható.

A cikk az ajánló után folytatódik

Alternatívák az illatosításra

Bár a szintetikus gyertyákat nem ajánlott égetni a lakásban, szerencsére számos alternatíva kínálkozik a lakás illatosítására. Sokat frissít a lakás levegőjén már egy alapos, legalább napi 15 perces, kereszthuzatos szellőztetés is, de az üdítő illatokra sem kell nemet mondanod.

Jó megoldást jelentenek a természetes illóolajok, melyek finom illata egy kis tálba csepegtetve vagy egy pálcás illatosítóba téve finoman belengi a lakást. Ráadásul rengeteg változatból választhatsz: élénkítésre jó a mandarin, légúti betegségekre a borsmenta, lazításra a levendula, ami még a rovarok elűzésében is segít.

Ha gyertyát szeretnél a lakásba, válassz inkább a szervezet számára ártalmatlan, 100%-ban méhviasz alapú gyertyákat, ezek ugyanis mentesek a fent említett mérgező alapanyagoktól. Fontos, hogy figyelj a minőségre, mert előfordul, hogy paraffinviasszal keverik.

Potpourrit saját kezűleg is készíthetsz mindössze néhány természetes alapanyagból. Ez nemcsak a tetszésed, hangulatod szerinti illatfelhőbe vonja a lakást, de az egészségre sem ártalmas, sőt, még dekorációként is megállja a helyét. Üvegbe vagy vászonzsákba is töltheted, garantált a mennyei hatás.

(Fotók: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük