Hurkás térdet és cölöpcombokat csinál ez a betegség: így lehet megszabadulni a túlsúlytól lipödéma mellett

A fogyás lipödéma mellett nehéz, de nem lehetetlen.

lipodema
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Lipödéma esetén a túlsúly jelentős százalékát a combok és az alsótest raktározza, miközben a felsőtest akár több számmal is kisebb maradhat. Mivel emellett a betegség mellett elképesztően nehéz fogyni, a probléma az idő múlásával rosszabb és rosszabb lesz.

Egy tanulmány szerint ez a fajta hízás a női lakosság nagyjából 11%-át érinti, tehát nagyjából minden tizedik nőt, úgy, hogy közben az esetek nagy részében diagnosztizálatlan marad, mert a körte alkat vagy a túlsúly számlájára írják. Bár természetesen a túlsúlyhoz van köze, hiszen így jönnek létre a zsírraktárok, nem kell hozzá jelentős túlsúly, hogy a betegség látványos legyen.

Fogyás lipödémával

A lipödémát azért könnyű összekeverni a körte alkatú hízással, mert az egyik legjellemzőbb jele, hogy a comb megvastagszik, így az alsótest néha sok ruhamérettel nagyobb lehet, mint a felső. Ez eleinte csak térdig terjed ki, azután az alsólábszárat is elérheti. Későbbi stádiumban a zsír szabálytalan hurkákban rakódhat le a térd környékén, és ezzel ízületi és derékfájdalmakat okozhat. Maga a láb is érzékeny lehet az érintésre, a nyomásra, és fájdalmassá válhat vele a mozgás.

lipodema-2
Fotó: Animaflora / Getty Images Hungary

A betegségre való hajlam örökletes, és a mozgás és diéta kettőse sajnos nem oldja meg a teljes fogyást. A normális zsírsejtek ugyanis összehúzódnak fogyókúra közben, ezek a zsírsejtek azonban nem. Csak növekedni képesek, összemenni nem. Ezért a fogyókúra és az általános étrend során inkább az a fontos, hogy ne legyen, ami lerakódik, tehát ne keletkezzen kalóriatöbblet.

Mégis, ha valaki lipödéma mellett szeretne fogyni, megteheti. Bár valószínűleg az érintett területről nem fog eltűnni jelentős súlyfelesleg, a test többi tájáról igen, és így optikailag mindenképpen javíthat az összhatáson; a vékony derék, széles csípő kettőse kifejezetten vonzó hatást kelthet. A sport javítja a keringést is, ezzel nemcsak az általános egészségen segít, hanem az életminőségen is. A gyulladáscsökkentő diéta szintén jó választás lehet a szinten tartáshoz - ehhez érdemes teljes élelmiszereket fogyasztani. Sokan ajánlják a ketogén étrendet is lipödéma mellé.

Amennyiben a zsírtöbblet zavaróvá, mozgást korlátózóvá válik, lehetőség van zsírleszívásra, illetve plasztikai jellegű korrekcióra, de a hajlam megmarad, tehát ha újra hízásra kerül a sor, az ugyanúgy a combokra és a lábakra rakódik. Ezenkívül lehetőség van még kompressziós és masszázsterápiára, valamint a kis terheléssel végzett mozgásformák, mint amilyen az úszás vagy a vízi aerobic szintén segíthetnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Gyulladáscsökkentő vacsorák

A gyulladáscsökkentő étrend segíthet kezelni a lipödéma problémáját. Érdemes lehet kipróbálni az alábbi diétás és egészséges gyulladáscsökkentő vacsorákat is. Nemcsak finomak, de jót is tesznek.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük