Atkins vagy ketogén? Ez a különbség a két diéta között

Mindkét diétának világszerte több millió követője van.

cover-ketogen

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elmúlt években az Atkins-diéta, illetve a ketogén étrend nagyon népszerű lett a fogyókúrázók körében. A kettő sokban egyezik, de mi a különbség köztük, hogyan fogyhatsz velük, és milyen nem várt kockázatokat rejthetnek magukban? Többek között ezeket a kérdéseket járjuk körbe.

A szénhidrátszegény táplálkozás mostanában nagyon divatos, hiszen gyorsan lehet fogyni vele. Az említett két diéta azonban szinte a teljes megvonáson alapul, mondhatni, az extremitás felé megy.

Az Atkins-diéta

Robert C. Atkins szívgyógyász nevével fémjelzett szénhidrátszegény diétának világszerte több millió követője van. Szerinte a szénhidrátok felelősek minden elhízásért függetlenül attól, hogy az egyszerűbb vagy összetettebb fajtákról van szó. A sikeres fogyáshoz elsősorban ezek mennyiségét kell három lépésben csökkenteni: az első, kéthetes szakaszban csak 20 gramm szénhidrát bevitele engedélyezett, a második szakaszban 30 gramm. A harmadik szakasz lényege, hogy 4-6 héten keresztül 10 grammal növeljük a szénhidrátbevitelt egészen napi 40-70 grammig, amikor is beáll az "Atkins-féle szénhidrát-egyenlőség", tehát az az állapot, amikor annyi szénhidrátot fogyasztasz, amennyit szervezeted fel is használ. Ez 40-120 gramm közé esik, ettől viszont a nagy családi ünnepségek alkalmával sem lehet eltérni.

GettyImages-1096945386

Bár a szénhidrátbevitel tekintetében elég szigorú megkötései vannak ennek a speciális fogyókúrának, egyáltalán nem tiltja a zsíros ételek, húsok, gyümölcsök fogyasztását. Még egy fontos alapelvet javasol betartani az első szakaszban: a napi 1,8 liternyi folyadékbevitel során a kávé és a tea legyen koffeinmentes.

Az Atkins-diéta esetében az energiabevitel aránya a következőképpen alakul: 60% zsír, 30% fehérje és 10% szénhidrát.

A ketogén étrend

A ketogén a magas zsírtartalmú, alacsony szénhidráttartalmú diétákhoz tartozik, azonban ezt elsősorban az epilepsziás betegek, főként gyerekek kezelésére fejlesztették ki. A diéta a szénhidrátok megvonásával arra kényszeríti a szervezetet, hogy zsírokból fedezze energiaigényét. A máj a zsírokat zsírsavakká és ketonokká bontja le, hogy energiát nyerjen - és ezzel elindul a fogyás. A vér és az agy magas energiaszintje, ketonszintje - ketózis - pedig hozzájárul az epilepsziás rohamok gyakoriságának csökkentéséhez.

Ennél a diétánál a cukor szigorúan kizárt, éppúgy, ahogy a liszt és a legtöbb gyümölcs, zöldség is. Fehérje és zsír viszont majdhogynem korlátozás nélkül fogyasztható. A napi energiabevitel 75-90%-a zsírból, 6-20% fehérjéből és 5% szénhidrátból áll. Ilyen diéta mellett a vér átlagos ketonszintje megugrik. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az arányokon kívül jelentős különbség a kettő között, hogy amíg az Atkins fokozatosan emeli a szénhidrát mennyiségét, addig a ketogén diéta a 4:1:1 arányt tartja mindvégig szem előtt. Ez azt jelenti, hogy 4 egység zsiradékra 1-1 egység szénhidrát és fehérje jut, és ez így van a diéta alatt végig.

Kockázatok

Az Atkins-diéta egyik népszerűségének oka, hogy amellett, hogy gyors és látványos fogyást ígér, elhiteti az emberekkel: azok az ételek, amelyek a korábban népszerű fogyókúrákban tilosak voltak, vagy csak mértékkel fogyaszthatók, itt szinte korlátlanul ehetőek. Ennél a diétánál azonban a kiegyensúlyozott táplálkozási ajánlások szerinti 55-15-30%-os szénhidrát-fehérje-zsír arány teljesen felborul, hosszú távon komoly egészségkárosodást okozhat, szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet.

keto


A ketogén diéta is gyors és látványos súlycsökkenést ígér. Kockázata, hogy a megemelt zsírbevitellel járó étrenddel a zsírok a belső szervekre rakódhatnak: súlyos esetben a máj vagy más létfontosságú zsigerek elzsírosodásához vezethet, és számos negatív következménye van a szív- és érrendszerre. Az alacsony rostbevitelnek nem csak székrekedés lehet a vége, hosszabb távon komolyabb gondokhoz vezethet.

Mindkét diéta esetében a glükóz hiánya jelentős zavart okoz az izomműködésben, az agyi funkciókban és a vegetatív idegrendszer működésében.

Jó szénhidrátok a diétában

Ha súlyt akarsz veszíteni, akkor egyáltalán nem tilos szénhidrátokat enni. Nagyon fontos azonban, hogy mértéktelennek még jó források esetében sem szabad lenni, azt pedig, hogy mit eszel, főleg nagyon meg kell válogatni.

Borító-és ajánlóképek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük