Hízást okoz, és tönkreteszi a hormonrendszert: 11 tünet, amiről felismered a betegséget
Nem biztos, hogy elég a diéta.

nagykep?cikkid=167861&kep=tulsuly-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az inzulinrezisztencia a modern társadalmi létforma egyik leggyakoribb problémája, mely gyakran meddőséggel, menstruációs zavarokkal és túlsúllyal jár. Ma már egyre többet foglalkoznak vele, mert innen már csak egy lépés a 2-es típusú cukorbetegség.

Kezelésében nagy szerepe van az életmódváltáson kívül a gyógyszeres terápiának is. De vajon meddig szükséges a tabletták bevétele? A kérdésre dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS- és inzulinrezisztencia-specialistája ad választ.

Az inzulinrezisztencia női panaszai

Habár az inzulinrezisztencia a nőket és férfiakat egyaránt érinti, szakemberhez elsősorban a női nem képviselői kerülnek. Ennek fő oka, hogy a betegséggel együtt járó tesztoszterontúlsúly miatt menstruációs zavarok és a meddőség léphet fel.

A panaszok közt megtalálható még a fokozott hajhullás, a hasi elhízás, a zsíros, pattanásos bőr, valamint a fokozott szőrösödés a nőkre nem jellemző helyeken. Éppen ezért tartják az állapotot a nőiesség nagy ellenségének. Viszont ezek azok a panaszok, amelyeknek köszönhetően hamar felállítható a diagnózis, így a beteg gyorsan megfelelő terápiában részesülhet.

Az IR további tünetei

Az alaptünetetek mellett jelentkezhetnek olyanok is, amelyek egyéb esetben más betegségekhez tartozhatnak. Ilyen a fáradékonyság és a depresszió. IR-re utalhat a fokozott cukoréhség is. Ha étkezés után két órával ellenállhatatlan álmosság jön, az is jellemző jelenség. A száraz bőr mindig együtt jár ezzel a jelenséggel. Fontos azonban tudni, hogy gyakori a tünetmentes állapot is, tehát orvossal kell konzultálni minden gyanú esetén.

Életmódváltásra és gyógyszerre is szükség lehet

Az inzulinrezisztencia kezelése bizony alapos életmódváltást kíván, hiszen terápiájában elengedhetetlen a személyre szabott mozgásprogram és diéta követése. Enyhébb esetekben ezek betartása elegendő az inzulinszint normalizálásához, ám gyakran gyógyszerek alkalmazása is szükséges a javuláshoz. Ezek a készítmények ugyanis fokozzák a szervezet inzulinérzékenységét, ezáltal visszaállítható a normál állapot.

Nem kell élethosszig szedni

A szakorvos elmondta, hogy egy inzulinrezisztens beteg nem szorul élete végéig gyógyszerre. A sejtek inzulinra való érzékenységének visszaállításával megszüntethető, visszafordítható az állapot.

De ez csak abban az esetben érhető el, ha a beteg a gyógyszerszedés mellett komolyan betartja a javasolt életmódváltást, ami személyre szabott diétát és mozgásprogramot foglal magában. Ekkor az alkalmazott gyógyszer dózisa csökkenthető, vagy akár el is hagyható.

Ezt is szeretjük