A 3 legjobb táplálék, ha meg akarod állítani az öregedést
Ha szeretnéd lelassítani az idő múlását, nem mindegy, milyen ételeket és italokat fogyasztasz.
Bizonyos táplálékok nem csupán a betegségmegelőzés szempontjából hasznosak, de rendszeres fogyasztásukkal az öregedés lelassítható, a szervezeten belüli káros folyamatok elindulása visszafordítható.
A Harvard Egyetem tudósainak vizsgálatai szerint a zöld tea, az étcsokoládé és a vörösbor biztosan ebbe a kategóriába tartozik.
Zöld tea - A flavonoidok dicsérete
Nem csak akkor érdemes zöld teát fogyasztanod, ha épp fogyókúrázol. Bár zsírégető hatása is említésre méltó, egy, a női egészségvédelemmel foglakozó amerikai folyóirat, a Harvard Women's Health Watch 2009. októberi számában megjelent tanulmány szerint további előnyökre is számíthatsz, ha a zöld tea mellett teszed le a voksodat.
A zöld tea egészségvédő és fiatalító hatása a benne található nagy mennyiségű flavonoidnak köszönhető. A növényi vegyületek egyik csoportját a katekinek képezik, melyek a kísérletek szerint a sejtek oxidáció hatására bekövetkező sérüléseit eredményesen állítják helyre. A katekinek hatékonysága vetekszik a C- és az E-vitamin egészségvédő tulajdonságával.
Ráadásul a kutatók összefüggést találtak a zöld tea rendszeres fogyasztása és egyes rákfajták kialakulásának csökkenő kockázata között. Emellett a zöld tea nemcsak fiatalon tartja a testet, de antioxidáns hatásának köszönhetően segít csökkenteni az LDL-koleszterin szintjét a vérben - így szívvédő tulajdonsággal is bír.
Étcsokoládé - A legjobb antioxidáns-forrás
Az antioxidánsokról régóta tudjuk, hogy a környezetből a szervezetbe kerülő káros szabadgyökök legbiztosabb ellenségei. A szabadgyökök olyan nagy reakcióképességű, ám viszonylag rövid élettartamú molekulák, melyek a test bármely anyagában kárt okozhatnak. Hatásukat úgy fejtik ki, hogy a szervezet ép sejtjeihez kapcsolódva elektront vonnak el azoktól. Így különböző betegségeket idéznek elő, valamint gyorsítják az öregedés folyamatát. Az antioxidánsokban bővelkedő táplálékok fogyasztása hatékony és egyszerű módja a szabadgyökök elleni harcnak. Ám nem csupán a gyümölcsök és zöldségek bővelkednek antioxidánsokban.
A Harvard Egyetem tudósainak vizsgálatai rámutattak, hogy az egyik legjobb természetes antioxidáns-forrás a tiszta kakaókivonat. Ez nem jelenti, hogy egész nap csokoládét kell enned, de napi 50 gramm étcsokoládé elfogyasztása egészségvédő hatású, illetve öregedésgátló. Ekkora mennyiség körülbelül 10%-kal csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Természetesen nem mindegy, hogy milyen minőségű csokoládét fogyasztasz, ide kattintva megtudhatod, milyen paraméterek alapján érdemes válogatnod a boltok kínálatából.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Vörösbor - Fiatalító resveratrol
Ismert tény, hogy az alkoholfogyasztásnak nem csupán árnyoldalai vannak, a vörösbor pedig mértékkel fogyasztva kimondottan egészséges lehet. Védi a szervezetet a káros LDL-koleszterin hatásaitól: az elhízástól, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásától. Mindez a benne található - a szőlőszemek héjából származó - polifenoloknak köszönhető.
Emellett egy másik anyag, a resveratrol nevű antioxidáns flavonoid is sokat tehet egészséged védelmében. A Harvard Egyetem kutatásai azt mutatták, hogy a resveratrol öregedésgátló hatása szinte minden élő szervezet esetében jelentős. A muslicáknál vagy a penészgombáknál éppúgy kimutatható, mint az embernél.
A fiatalító hatású csodaszer már táplálékkiegészítők formájában is kapható - ezeket azonban óvatosan kell megválasztanod, mert sokuk minősége kifogásolható. Ráadásul egy igazán jó vörösbor nemcsak természetesebb anyagokat tartalmaz, hanem finomabb is. Tehát napi egy-két deciliter vörösbor elfogyasztása kimondottan jó hatással van az egészségedre.
OLVASD EL EZT IS!
- sör
- alkohol
Sör, bor, pálinka az egészségedért
- cukorbetegség
- uborka