3 durván károsnak hitt táplálék, ami valójában egészséges

Úgy gondolod, a kávé, a sör és a csokoládé nem éppen egészséges? Hadd bizonyítsuk be az ellenkezőjét!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egészséged megőrzése szempontjából rendkívül fontos, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyassz. Emellett azonban nem kell lemondanod néhány bűnösnek látszó élvezetről sem. Különösen, ha kiderül ezen táplálékok ártatlansága - vagy még inkább egészségvédő hatása!

Kávé

Sokáig a szakemberek is úgy tartották, a kávé egyetlen hasznos tulajdonsága, hogy ébren tart. Ezt a hatását annak köszönheti, hogy koffeintartalmával meggátolja az adenozinmolekulákat abban, hogy kiváltsák álmosító hatásukat a központi idegrendszerben.

A European Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban azonban nemrégiben közzétették egy tíz éven át tartó tudományos kísérlet eredményét, mely a kávé eddig ismeretlen hatásaira világított rá.
A kísérlet alanyait vizsgálva a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy napi egy-két csésze kávé csökkenti a szellemi funkciók hanyatlását. A kávéfogyasztás tehát agyserkentő hatással bír. Ráadásul, mivel a koffein befolyásolja a vérerek összehúzódását, fájdalomcsillapító és vérnyomásemelő tulajdonsággal is büszkélkedhet. A mérsékelt kávéfogyasztás tehát nem tekinthető károsnak - ha csak nem szenvedsz magas vérnyomásban.

Sör

A B-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges vérképzéshez: ha nem jut elegendő a szervezetbe, vashiányos vérszegénység alakul ki. Ez az egészségügyi probléma elsősorban a nőket fenyegeti - a menstruáció alatti vérveszteség miatt. Elegendő B-vitamin nélkül fáradtság, keringési problémák, valamint koncentrációs zavarok alakulhatnak ki.

A sör - elsősorban a búzasör - rendkívül gazdag B-vitamin-forrás. Napi egy üveg már fedezi a B6-, valamint B2-vitamin-szükségleted felét. Az aranyló nedű gyulladáscsökkentő hatással is bír - a komlóban található xanthohumol nevű vegyület miatt. A müncheni műszaki egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy ez az enzim csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának valószínűségét, sőt, a már jelenlévő tumorok fejlődését is gátolja. Az E-vitaminhoz hasonló antioxidáns hatással bír: nemcsak rákellenes, de koleszterincsökkentő is. A német szakemberek már kísérleteznek egy olyan sörfajta létrehozásával, mely a normál xanthohumol-koncentráció sokszorosát tartalmazza.

Tudtad?
Amennyiben nem kedveled kesernyés ízét, kozmetikai célokra is használhatod. Ha a hajmosást követően sörrel öblíted le a hajad, fényessé és dússá teheted tincseid.

Csokoládé

Bizonyára sokszor hallottad már, hogy a csokoládétól pattanásos leszel - arról már nem is beszélve, hogy hizlal. Mérsékelt mennyiségben fogyasztva nem kell aggódnod a plusz kilók miatt, ami pedig a bőrödet illeti, egy percig se aggódj. A minőségi csokoládé fogyasztása nem okoz aknét, valószínűleg nem véletlen, hogy ma már számtalan kozmetikai szalonban használnak bőrfrissítő csokoládépakolást.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mosolyra fel!

Ha letörtnek, enerváltnak érzed magad, segíthet pár kocka csoki. Feni-etil-amin-tartalmának köszönhetően növeli vércukorszintedet, valamint a vérnyomást. Ez az amfetaminnal rokonságban lévő vegyület élénkítő hatással van a szervezetedre.

A hosszú életért

A csoki antioxidánsokban és flavonoidokban gazdag táplálék. Egyes kutatások szerint több jótékony hatású vegyületet tartalmaz, mint némely gyógytea, illetve a vörösbor. Egy, a Harvard Egyetemen végzett, öt éven át tartó kutatás során a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a csoki jelentősen megnövelheti az élettartamot. A szakértők szerint havonta három tábla csokoládé már elegendő ahhoz, hogy élvezhesd egészségügyi szempontból áldásos hatásait - ugyanakkor ez a mennyiség még nem okoz súlyproblémákat.

Ezt is szeretjük