3 durva tévhit az álmatlanságról

Számtalan trükktől remélhetsz megoldást, ha nem jön álom a szemedre. Ám néhány ismert módszer mégsem működik.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kimerülten várod az estét, hogy végre kipihend magad, mégis hosszú ideig álmatlanul forgolódsz? A napokig tartó alvászavar hatására egyre ingerültebb leszel, csökken a munkakedved, és kedvenc programjaidban sem lelsz örömet.

Számtalan módszert hallhatsz a gyors elalvás, a zavartalan pihenés eléréséhez. Ha kipróbáltad a leggyakrabban alkalmazott megoldásokat, mégis ébren töltöd az éjszaka nagy részét, könnyen lehet, hogy a hiedelmek mögött nincs valódi hatás. Ismerd meg a félrevezető tévhiteket!

Forró fürdő lefekvés előtt

A víz jótékony tulajdonságait sokféle panasz kezelésénél eredményesen használhatod. Nem csupán a vízzel érintkező testfelületekre, de egész szervezeted működésére hatást gyakorol a zuhany és a fürdés.
A hőmérséklet befolyásolja, hogy élénkítő vagy feszültségoldó szerepet várhatsz tőle. A gyakran ajánlott, röviddel a lefekvés előtt alkalmazott forró fürdőben csalódhatsz, ha ettől várod a könnyű elalvást.

A tested hőmérsékletét meghaladó vízhőfok ugyanis nem közvetlenül váltja ki a kellemes ellazulást. Bár a stressz hatására görcsbe rándult izmok elernyedését elősegíti a forró fürdő, a valódi álmosságot akkor tapasztalod, ha tested elkezd visszahűlni.

A módszer tökéletesítése

Nem véletlen, hogy alvás közben jelentősen alacsonyabb a testhőmérséklet az aktív tevékenységek alatt mért értékhez képest. Ezért valódi sikert akkor érsz el, ha a tervezett lefekvési idő előtt legalább két-három órával korábban merülsz el a kádban. Így időt adsz szervezetednek, hogy visszanyerje eredeti hőmérsékletét, mire megkezdenéd az éjszakai pihenést. A hatást fokozhatod, ha a vízbe néhány csepp levendulaolajat öntesz, vagy illatmentes testápolódat gazdagítod vele.

Egy, kettő, három bárány

Gyakran ajánlott módszer az elalvás megkönnyítésére a bárányok számolgatása vagy a számok egyszerű felsorolása. Te is többször kipróbáltad, ám álmosság helyett fokozódó feszültség vett erőt rajtad?

Az alvászavarok hátterében gyakran meghúzódó jelenség, hogy előre félsz a másnap tapasztalt fáradtságtól. Ezért már a lefekvés pillanatától arra gondolsz, mennyi időd lesz pihenni. Ha már több álmatlan éjszaka áll mögötted, egyre inkább hajlamos leszel a reggelig hátralévő órákra gondolni. Hajnal felé pánikba esel, hogy még mindig nem alszol, és mindjárt vekkercsörgést hallasz. A számolással kapcsolatos tevékenységek felerősítik ezt az érzést, ilyenkor tudatossá válik az idő múlása.

Számok helyett relaxáció

A számok folyamatos ismétlésével növekszik a szorongásod, és az álmatlanságtól való félelem lesz az alvászavarod legfőbb oka. Ezzel szemben érdemes megtanulnod a valóban hatásos relaxációs technikák egyikét.
Ezek a módszerek ellazítják izmaidat, megszabadítanak a feszültséget kiváltó gondolatoktól, és hosszútávon is biztosítják a nyugodt alváshoz szükséges kiegyensúlyozott lelkiállapotot.

Szakkönyvek segítségével is elsajátíthatod a megoldásokat, hosszan tartó álmatlanság esetén azonban kérj orvosi segítséget, mert kezelést igénylő betegség is meghúzódhat a háttérben.

Estére időzített testedzés

Ha napközben ülőmunkát végzel, és emellett minden egyéb testmozgásról megfeledkezel, gyakran tapasztalhatod, hogy képtelen vagy átadni magad az éjszakai nyugalomnak. A kellemes fáradtság eléréséhez, az izmok ellazulásához nélkülözhetetlen a napközben végzett fizikai tevékenység.
Azonban nem mindegy, mikor építed be napirendedbe! Az intenzív sport hatására felgyorsul a szívverésed, fokozódik a vérkeringés, és sebesebb üzemmódra kapcsol az anyagcsere. Az agy oxigénellátása megnövekszik, egyre élénkebb leszel. Több vér áramlik az izomszövetekhez, minek hatására emelkedik az energiaszinted.

Kémiai folyamatok

Az edzés kémiai változásokat is elindít a szervezetedben. Növekszik az adrenalin kiválasztása és a hangulatfokozó endorfin termelődése. Mindezek a hatások azt eredményezik, hogy a lendületes testmozgást követő órákban megszűnik a fáradtságérzet. Miután visszaáll az egyensúly, valóban tapasztalhatod a jóleső ellazulást - ekkor beindul a regenerálódás folyamata.

A heti három-négy alkalommal végzett testedzés így akkor szünteti meg az álmatlanságot, ha a késő délutáni órákban véget ér a program. Ha olykor csak este tudsz rá sort keríteni, válts könnyű sétára az edzőteremből hazafelé. A levezető gyaloglás segít, hogy ráhangolódj az éjszakai pihenésre.

Ezt is szeretjük