3 fegyver az izzadás ellen a belgyógyász szerint
Mi okozza, és mit tehetsz ellene?
Az izzadás a tavaszi-nyári hónapokban igen kellemetlen lehet.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az izzadás természetes jelenség, amely elengedhetetlenül szükséges a szervezet egészségének megtartásához. Lehetővé teszi a testhőmérséklet szabályozását és bizonyos anyagcseretermékek kiválasztását.

Egy ember hónalja szobahőmérsékleten átlagosan 200 milligramm izzadságot termel egy óra alatt, ám ez a mennyiség testmozgás, stresszállapot vagy magasabb külső hőmérséklet esetén akár 700 milligrammra is növekedhet. Dr. Celler Tibor elárulja, hogy mi okozza, illetve mit tehetsz az izzadás ellen.

Az izzadást kiváltó okok

A túlzott izzadékonyságnak számos kiváltó oka lehet. Egyeseknél ez természetes hajlam. Leggyakrabban a túlzott izzadékonyság csak esztétikai probléma, ám a ruha hónaljában lévő nedves foltok és az erős testszag nagyon kellemetlen lehet az érintett személy számára.

Az idegesség, a fáradtság, a nagy hőség, a menopauza, bizonyos betegségek - például pajzsmirigy-túlműködés, alacsony vércukorszint -, láz is okozhatnak átmeneti túlzott izzadást.

Kellemetlen szagok

A fokozott verejtékezés az egész bőrfelületet érintheti, de korlátozódhat csak a tenyérre, talpra, hónaljra, illetve lágyékra. Az érintett területeken a bőr be is repedhet, illetve hámlás és felpuhulás figyelhető meg. Ezek szaga olykor kellemetlen - a jelenség orvosi neve: bromhidrózis -, amiért a verejtéket és a nedves hámot lebontó baktériumok és sarjadzó gombák felelősek.

Hőtermelés és hőleadás

Amennyiben a környezet hőmérséklete a testhőnél alacsonyabb, az adott szervezet a hőleadás csökkentését és a hőenergia termelését irányozza elő a célszerveknek. A bőr pórusai ilyenkor záródnak, a kapilláriskeringés a mélyebb rétegek felé terelődik el, míg a vázizmok ritmikus összehúzódással-elernyedéssel - izomremegéssel, vacogással - igyekeznek hőt termelni.

Ellenkező esetben, azaz melegben fordított folyamat zajlik le, azaz a célszervek a hőleadásra rendezkednek be: a bőr pórusai kitágulnak, a hajszálerek keringése a felszín felé tolódik el, így megnő a sugárzásos és a vezetéses hőleadás is. A verejtékmirigyek kiválasztása ugyancsak megnő, ugyanis a bőrfelszínre kerülő folyadék elpárolgása során hőt von el a testfelületről, vagyis hűti a szervezetet.

3 biztos fegyver az izzadás ellen

Lábizzadás ellen

A láb izzadását csökkentheted váltott hideg-meleg vizes tusolással, de az ecetes vízben való lábmosás ugyancsak hatékony lehet. Készíthetsz még lábvizet tölgyfakéreg vagy zsálya főzetéből, de további hasznos ötleteket olvashatsz korábbi cikkünkben is.

Dezodorhasználat - nem minden mennyiségben!

Léteznek különböző termékek, melyek csökkentik az izzadást, és megakadályozzák a kellemetlen testszag kialakulását, így például a hónaljra kenhető, illetve fújható, fertőtlenítő hatóanyagokat tartalmazó dezodorok. Ezek általában tartalmaznak olyan anyagot, amely a bomlasztó baktériumokat ártalmatlanná teszi - vagyis baktericid hatásúak.

Egy másik összetevőjük viszont megakadályozza az újabb baktériumok megjelenését - ezt nevezik bakterosztatikus hatásnak. A dezodorokban található illatanyag pedig a kialakuló szagokat segít elkendőzni. Sok dezodor alkoholtartalmú, ami oldja a zsírt, ezért a bőr természetes sav-zsír védőköpenyét megbonthatja, a bőr kiszáradhat, és így hajlamos lehet a fertőzésekre, vagyis tartózkodni kell a dezodorok túlzott használatától. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejtened, hogy a legjobb izzadásgátló szer a rendszeres mosakodás.

Így öltözködj!

A túlzott izzadás részben megelőzhető bő, szellős ruhák, könnyű, kényelmes, légáteresztő cipők viselésével. Felejtsd el a gumi-, illetve műbőr cipőt, valamint a műszálas ruhákat, mert ezek elősegítik az izzadást.

Ezt is szeretjük