3 millió ember halt bele az izzadásba
A történelem egyik legfurcsább járványa
Az angol izzadás minden idők egyik legpusztítóbb kórja volt. Az orvosok szerint újra kitörhet.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Öt hullámban söpört végig Anglián és a kontinensen a nagy izzadás, mely idő alatt hárommillió ember haláláért lett felelős. Bár jóval kevesebbszer említik meg a történelemkönyvek, ugyanúgy terjedt, mint a pestis, és legalább olyan veszedelmes volt. Az angol izzadás senkit sem kímélt.

Henry Brandon
Charles Brandon

Nem volt tekintettel korra és rangra

A 14 éves Catherine Willoughby hozzáment az 50 éves Charles Brandonhoz, Suffolk hercegéhez, és hamarosan két fiuk született, Henry és Charles. 12 évvel később, 1545-ben a herceg meghalt, és Catherine özvegyen maradt két fiával, a tízéves Henryvel és a kilencéves Charlesszal. Hat évvel később Catherine egy asztalnál ült a két ágy között, melyeken fiai haldokoltak, és Istent átkozta, amiért úgy alakította sorsát, hogy a herceghez menjen, és férje, illetve két gyermeke halálát is végig kelljen szenvednie.

Fejfájással és lázzal kezdődött

Két kisfia az előző napon betegedett meg, de tudta, nem érik meg a reggelt. Betegségük egyszerre kezdődött, mintha csak a testvéreknek a halálon is osztozniuk kellene.

Catherine az ágyban talált rájuk, a fejüket fogták és sírtak, rettenetesen fájt nekik. Később már mindenük fájt tetőtől talpig, majd belázasodtak - mindez rettenetes izzadással járt együtt. Pár óra múlva már levegőért kapkodtak, a láz és a fájdalom ágyhoz szegezte őket.

Olykor öntudatuknál voltak, olykor nem. Catherine megpróbálta enyhíteni kínjaikat, hideg vizes ruhát rakott forró, verítékező homlokukra. Énekelt is nekik, azt remélte, hallják, és megnyugtatja őket. A nap leszállt, szolgálók jártak a kastély falain függő fáklyák fényében, és Catherine csöndben ült, ápolta a gyermekeket, várta, hogy a szenvedés véget érjen.

Henry és Charles Brandon úgy halt meg aznap éjjel, hogy anyjuk az ágyuk szélénél ült. Hatalmas misét celebráltak a lelki üdvükért, és rangjukhoz méltó szertartással temették el őket. Anyjuk elégettette ruháikat, mert nem akart semmit meghagyni, ami rájuk emlékeztetné.

Halálos izzadás

A fiúk az angol izzadás ötödik hullámának estek áldozatául. Az izzadásos kór, a sudor anglicus ötször söpört végig Anglián, a kontinensen pedig egyszer - ötszöri támadása 60 év alatt hárommillió ember haláláért lett felelős.

A betegség először 1485-ben bukkant föl, első írásos említése Polydore Vergilio nevéhez fűződik, aki így írt róla: „Egy új betegség sújtotta az országot, borzalmas, akár a pestis, hirtelen végzetes izzadás támadta meg a testet, rettenetes fájdalom a fejben, a gyomorban, és hőségroham. Ezért a betegek már az elején ledobták ágyneműiket, megszabadultak ruháiktól, vizet vedeltek, egyesek borzalmasan bűzös verítéket izzadtak. Mindegyik meghalt, ahogy kiverte a víz, vagy nem sokkal azután, százból csak egy volt, aki kilábalt.”

Mindig nyáron kezdődött

A járványok mindig nyáron kezdődtek. Az izzadásos kór első megjelenése után 23 évig lappangott, csak 1508-ban bukkant újra föl, majd 1517, 1528 és 1551 nyarán. Állítólag az 1528-as járvány volt a legsúlyosabb. A kór már egy nap alatt gyilkolt, egyes esetekben három órán belül.

Minden kezelés hatástalan maradt, jóllehet az emberek mindennel megpróbálkoztak, hogy megmentsék szeretteiket. Sokan hitték, hogy a kór gyógyszere az, hogy a beteget még jobban izzasztják. Abban a pillanatban, amikor valaki valamilyen tünetet produkált, rögtön ruhákba, takarókba csavarták, ágyba tették, és paplannal takarták be. Így lázasan, izzadva, nyakig beburkolva a legtöbben hamar kilehelték a lelküket. Szeretteik meg voltak győződve arról, hogy az a baj, hogy túl későn kezdték el a kezelést. 1551 után a kór nem bukkant föl többé sem Angliában, sem Európában.

A patkányok terjesztették

Újra kitörhet?

De mi ez a rejtélyes betegség, hogyan terjedt, és miért tűnt el? Guy Thwaites, Mark Taviner és Vanya Gant brit orvosok egy cikkükben, a New England Journal of Medicine 1997. február 20-ai számában megpróbáltak logikus válaszokat adni ezekre a kérdésekre, jóllehet elismerik, hogy csak a DNS elemzése támaszthatná kellően alá feltételezéseiket.

Úgy vélik, az angol izzadás kórját a hantavírus egy változata okozta, mely a patkányürülék belélegzésével fertőzött. Ez az elterjedt rágcsáló bolhája segítségével egyszer már az emberiségre szabadította a pestist, ami milliók halálát okozta. Nem tudni, hogy a ma élő patkányok bármelyike is hordozza-e a vírust. Ez csak akkor derülne ki, ha kitörne a járvány, de ez már sokak számára bizonyára késő lenne. Mindazonáltal van ok remélni, hogy a modem orvostudomány hamar győzedelmeskedne fölötte.

Cikkünk Stephen J. Spignesi 100 katasztrófa című könyve alapján készült, mely a Partvonal Kiadó gondozásában jelent meg.

OLVASD EL EZT IS!

kaspar
  • németország
  • történelem

Egy üregben élt 12 évig

vasalarcos
  • franciaország
  • történelem

Az arc nélküli férfi legendája

Ezt is szeretjük