Az arc nélküli férfi legendája

A történelem egyik legnagyobb rejtélye

A hírhedt Vasálarcos a történészek szerint valóban létezett. Ki lehetett a rejtélyes alak?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Vasálarcos rejtélye a 17. század óta a romantikusok és számos történész kedvelt témája volt, a nagy érdeklődésnek köszönhetően pedig számtalan teória született, mely a maszk mögé bújtatott rab kilétét kutatja. Az érdeklődés mind a mai napig tart, a tragikus sorsú figura személyazonosságát pedig azóta sem sikerült felfedni.

A rejtélyes fogoly

Nagyon keveset lehet tudni a fogolyról. Az a kevés információ, mely a francia hivatalos dokumentumokban fellelhető, szándékosan csak nagyon homályos képet fest róla. Azt tudni lehet, hogy 1669-ben tartóztatták le, és először Pignerol-ban, a Francia-Alpok egy erődítményében börtönözték be.

1681-ben a Pignerol-tól nem messze található Exiles-be szállították, majd 1687-ben Dél-Franciaország egyik part menti szigetére, Saint Marguerite-re vitték. A szigeten 11 évet töltött, ezután Párizsban, a Bastille-ban tartották fogva. Végül 1703-ban meghalt, de a halál kétségkívül megnyugvást jelenthetett a számára.

Álarcban és némán

Hosszú raboskodása alatt állítólag csak két szemtanú látta a fogvatartottat a börtönőrökön kívül. Amikor Exiles-ből a Saint Marguerite-szigetre vitték, akkor egy acélból készült maszkot viselt. A Bastille-ba tartó út során egy sokkal emberibb álarcot adtak rá, ez fekete bársonyból készült. Egy kormányzati miniszter és Saint Mars börtönőr között folytatott hivatalos levelezésből az is kiderül, hogy a fogoly sem szóban, sem írásban nem érintkezhetett senkivel. Amennyiben ezt tette volna, akkor a parancs szerint azon nyomban kivégzik.

Mi lehetetett az ok?

Milyen szörnyű titkok ismerője volt, hogy ennyire vigyáztak rá? A történészek azon tűnődnek, hogy egyáltalán miért hagyták életben: amennyiben olyan információk birtokában volt, melyek veszélyesek lehettek a királyra vagy a kormányra nézve, akkor politikai szempontból nem lett volna egyszerűbb örökre elhallgattatni? Mi indokolta azt, hogy az arcát mindig eltakarták? Hasonlított valakire, akit a francia nép netán jól ismert, és ennek következtében hírnévre tett volna szert?

A király csak cseregyerek volt?

Sokan a francia királyra mutogatnak. A maszkot viselő férfi Lajos ikertestvére is lehetett, aki ugyanakkor fogant, de szerencsétlenségére csak másodiknak jött a világra. Nem ismerte a származását, a később adódó bonyodalmak elkerülése érdekében pedig Lajos börtönbe záratta.

Vannak olyan elképzelések is, melyek szerint egy házasságon kívüli gyermek lehetett, Lajos idősebb féltestvére. Létezik egy teória, mely azt feltételezi, hogy a fogoly egy doktor volt, aki XIII. Lajost boncolta halála után, és rájött, hogy a király nemzésképtelen volt, vagyis XIV. Lajosnak nincs joga a trónhoz. Ugyanezen a szálon haladva a maszk mögött lehetett XIV. Lajos vér szerinti apja is, aki XIII. Lajos fogyatékossága miatt szenvedett a börtönben.

Vannak történészek, akik úgy tartják, XIII. Lajos és Anna rejtegetett leánya volt a fogoly. Idősebb Lajos tartott attól, hogy felesége nem szül neki fiúgyermeket, ezért elrejtette leányát, és kicserélte őt egy fiú újszülöttel. Amikor a lány felnőtt, és rájött a származására, XIV. Lajos, a cseregyerek börtönbe záratta.

A leghomályosabb pont

Annak ellenére, hogy a francia politikusok közt nem volt teljes egyetértés, furcsa, hogy senkinek sem jutott eszébe, hogy politikai előny reményében felfedje a titkot, azonban teljes volt a titoktartás minden párt részéről.

A Vasálarcos személyazonossága olyan homályos történet, hogy felmerül az a kérdés, hogy létezett-e egyáltalán. Egy ilyen alak látványa elhallgattatna akárkit, aki a király szabályai ellen akar véteni. Akárki volt is a Vasálarcos, nő vagy férfi, annyi bizonyos, hogy 1703-ban a hírhedt Bastille-ban szenderült jobblétre.

Cikkünk David Southwell és Sean Twist Rejtélyes esetek - A legérdekesebb összeesküvés-elméletek című könyve alapján készült, mely az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg.

Ezt is szeretjük