3 legendás férfi, aki valójában nő volt

Az érvényesüléshez a történelem során sok bátor nő választotta a férfiruhát és az alteregót. Íme, a leghíresebb esetek.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A transzszexualitás kérdése napjainkban is számos kérdést felvet, egykor azonban nem kizárólag azért éltek férfiúi alteregójuk árnyékában egyes nők, mert nem érezték úgy, hogy megfelelő neműnek születtek. A társadalmi egyenlőtlenségek, a férfiaknak biztosított előjogok és a nőkkel szemben tanúsított igazságtalan megítélés épp úgy előbbire buzdította a következő legendás alakokat.

Johanna, a nőpápa

A női pápa története mind a mai napig az egyik legérdekesebb történelmi rejtélynek számít. Bár nem bizonyosodott be, hogy alakja valós személyhez köthető, ha valóban létezett, úgy tartják, 853 és 855 idején tölthette be az egyházi vezető tisztségét, IV. Leó pápa és III. Benedek pápa között.

Története először a 13. századi írásos krónikákban jelent meg, majd elterjedt egész Európában. Évszázadokon át elfogadott história volt, a valláskutatók és a modern történészek pedig máig nem tudják egyértelműen cáfolni, bár sokan úgy tartják, az egykori pápaellenes propagandából eredeztethető.

Úgy tartották, Johanna tehetséges és tanult nő volt, aki férfiruhában állt be egy római szerzetesi közösségbe, ahonnan képességeinek köszönhetően hamar felemelkedett, egészen odáig, hogy pápának válasszák meg. Később azonban egy pápai titkártól teherbe esett, egy körmenet során pedig elájult, és megszülte gyermekét, felfedve nemét.

Egyes történetek szerint belehalt a szülésbe, mások szerint száműzték, de meg is lincselhették. Az esetnek köszönhető, hogy hosszú időn át egy speciális, lyukas széket hívtak segítségül a pápák nemének megállapításához még beiktatásuk előtt.

James Barry, az első brit női orvos

A feltételezhetően 1792-1795 és 1865 között élt, férfinevet és férfiruhát használó, Margaret Ann Bulkley-ként született nő a brit hadseregnél volt katonaorvos, az első nő Nagy-Britanniában, akinek sikerült ilyen képesítést szereznie.

15 nő, aki elnyerte a Nobel-díjat

Nézegess képeket!

Elolvasom

Azonban ezt csak úgy tehette meg, hogy férfinak adta ki magát, így diplomázott le az Edinburghi Egyetemen.

Ezután hosszú ideig Indiában, majd Dél-Afrikában, Fokvárosban szolgált, később pedig magas rangú hivatalt töltött be. Híres volt arról, hogy nem csupán a katonákat, de a helyi őslakosokat is gyógyította, és igyekezett rajtuk úgy segíteni, ahogy tudott.

Bár a vélemények többsége szerint azért választotta a férfilétet, hogy felvegyék az egyetemre, és karriert futhasson be, vannak, akik úgy vélik, transzszexuális volt. Amerre járt, általában különc figurának tartották - kedves volt, de hirtelen haragú, nem evett húst, szolgája, John és kutyája, Psyché pedig mindenhova elkísérték.

Hua Mulan, aki a férfiak helyett küzdött

Hua Mulan az ősi Kína legendás alakja, akit egy kínai költő örökített meg Mulan balladája című művében - az első olyan kínai költemény, mely a női-férfi egyenlőség mellett állt ki -, később pedig a kelet egyik legnépszerűbb népi hősévé vált.

Úgy tartják, ha valóban létezett, az északi Wei-dinasztia idején élt, 386 és 534 között, az akkori Kína északi részén, Hú Nán Shāng Chūi Shì tartományban. Már gyerekként szeretett lovagolni, művelt és olvasott volt, emellett jártas a harcművészetek terén is.

18 éves lehetett, mikor csatlakozott a kizárólag férfiakból álló kínai hadsereghez, apja helyett, aki túl idős volt a harchoz, illetve öccse szolgálatát kiváltva, aki pedig túl fiatal.

Főként a mongol nomád törzsek ellen harcolt, olyan jól, hogy tiszti rangot is felajánlottak neki, de ő visszautasította azt. Hazatért, azt állítva, öregen szeretne meghalni, nem pedig a harcmezőn. Bár Kínában hosszú ideje népszerű karakternek számít, történetét a ballada alapján készült, 1998-as Disney-rajzfilm, a Mulan tette világszerte ismertté.

Képek: wikipedia.org.

Ezt is szeretjük