A gulyáslevestől a mákos gubáig: a hagyományos magyar konyha 8 ínycsiklandó étele

A hagyományos magyar konyha legfinomabb ételeit gyűjtöttük most össze: olyan fogásokat, amelyeket mindenki szeret.

Hagyományos magyar ételek

Nehéz meghatározni, hogy mi az eredeti magyar konyha, hiszen évezredek óta tanulunk a körülöttünk élő népektől is. A mai, hagyományosan magyarnak számító ételek közül sok hasonlóval találkozhatunk Ausztriában, Szlovákiában vagy Romániában is, ami nem meglepő: az évszázados közös történelem a konyháinkon is nyomot hagyott.

Nem is az volt a cél, hogy olyan fogásokat találjunk, amelyeket honfoglaló őseink is fogyasztottak - főleg, hogy ők még nem ismerték a ma már a legtöbb magyaros étel alapjául szolgáló fűszerpaprikát, paradicsomot és krumplit. Inkább olyan ételek összegyűjtésére törekedtünk, amelyeket nem csak azért szeretünk, mert finomak, hanem leginkább azért, mert különleges kapcsolat fűz minket hozzájuk. Olyanokat, amelyek hosszabb külföldi tartózkodás során egy falat otthont jelentenek.

Hagyományos magyar ételek

Lehet ez egy gazdag, kiadós gulyás, a gyerekkori vasárnapokat idéző aranysárga húsleves, egy egyszerűen összedobható sárgaborsó-főzelék vagy a lekváros gombóc, amiről azt gondoljuk, utoljára a mama tudta igazán jól elkészíteni. Ezek egyike sem ördöngösség, csak Horváth Ilona szavait kell hozzájuk megfogadni: "nem elég a tudás a sütés-főzéshez, szív is kell hozzá".

Gyerekkorodban talán nálatok is elképzelhetetlen volt a vasárnap aranysárga húsleves nélkül. A legfinomabb marhahúsleves titka a lassú főzés: legalább három órán keresztül gyöngyöztesd, így a hús és a zöldségek íze is kioldódik a lébe.
Ha megkérdezel valakit, mi a kedvenc étele, jó eséllyel vágja rá, hogy csirkepörkölt nokedlivel. Tejfölösen, kis liszttel, a csirke mellét, combját és szárnyát belefőzve a legfinomabb.
Nem csak karácsonykor szabad töltött káposztát készíteni. Télen különösen fontos C-vitaminforrás a savanyú káposzta, sok füstölt hússal rétegezve pedig ellenállhatatlanul finom. Készítsd el előre, mert jót tesz neki, ha áll.
A mákos guba az az étel, amit idő híján öt perc alatt is összedobhatsz, de ha van kedved, fűszerezve és sütőben sütve egészen fejedelmi édességet is varázsolhatsz belőle.
Láttál már az előkelő éttermek kínálatában polentát? Bizony ez nem más, mint a hagyományos puliszka, ami korábban évszázadokig a szegények eledelének számított, elsősorban Erdélyben. Nem csoda, hogy mára felkapták, hiszen könnyen elkészíthető és nagyon finom.
A sárgaborsó-főzeléknek mostoha sors jutott az elmúlt évtizedekben: a menzai paprikás rántásos változat ismeretében a legtöbben nem is sejtik, hogy ez valójában mennyire finom étel. Csak ne tegyél bele se lisztet, se pirospaprikát.
Bár gombócot fagyasztva is kapsz, mindenképpen érdemes inkább otthon elkészíteni, ugyanis összehasonlíthatatlanul finomabb. A lekváros gombóc házi, krumplis gyúrt tésztából és lehetőleg szintén házi sárgabaracklekvárral utánozhatatlan.
Bográcsban a legfinomabb a gulyásleves, de amíg nincs elég meleg hozzá, a tűzhelyen is elkészítheted, úgy is mennyei, laktató ételt varázsolhatsz az asztalra. Ha elég sok húst és zöldséget használsz hozzá, talán már a második fogás sem fog hiányozni senkinek mellőle.

Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre

Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. június 5. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük