A legfinomabb házias töltött káposzta cserépedényben sütve, sok füstölt hússal: jót tesz neki, ha áll
Még finomabb a töltött káposzta, ha nem fazékban, hanem cserépedényben sütve készíted el. Ne feledd, egy-két naposan finomabb, mint frissen.

toltott kaposzta
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A töltött káposzta hagyományosan az az étel, amelynek jót tesz, ha elkészítés után egy-két napig a hűtőben vagy az erkélyen tartod. Ilyenkor ugyanis a sok-sok füstölt hús és a fűszerek összeérnek, ellenállhatatlan ízkavalkádot hozva létre. A legtöbb rakottas ételhez hasonlóan ez is finomabb, ha római tálban vagy cserépedényben készíted el.

Töltött káposzta cserépedényben

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús
  • 50 dkg gyalult savanyú káposzta
  • 20 dkg csemegeszalonna
  • 20 dkg füstölt tarja
  • 10 egész savanyú káposztalevél
  • 2 evőkanál rizs
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • 1 hagyma
  • bors
  • tejföl a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

A rizst főzd meg, a szalonnát és a füstölt tarját kockázd fel. Egy nagy tálban keverd össze a darált húst a sóval, a borssal és a pirospaprikával, reszeld hozzá a hagymát, és kanalazd bele a kifőtt rizst. Alaposan gyúrd össze, és formázz belőle 20 gombócot. A káposztát kóstold meg, ha túl savanyúnak találod, mosd át. A káposztaleveleket szabadítsd meg a vastag ereiktől, ha nagyok, vágd őket ketté, és mindegyikbe tekerj egy húsgombócot.

A cserépedény alján oszd el a gyalult káposzta felét, fedd be a szalonna és a füstölt hús felével, erre tedd a beburkolt húsgombócokat, majd ismételd meg a műveletet egy újabb réteg káposztával, tarjával, szalonnával és húsgombóccal. Ha több gombócot gyúrtál, mint amennyi leveled van, magukban is beteheted őket az edénybe. Öntsd fel vízzel, óvatosan sózd és borsozd meg, majd fedd le az edény tetejével, és told hideg sütőbe. Kapcsold be a sütőt 180 fokra, és így süsd nagyjából két órát. Tejföllel tálald.
 

A savanyú káposzta igazi vitaminbomba a téli időszakban - kiadós levest is érdemes készíteni belőle.

Ezt is szeretjük