A hagyományos, karácsonyi mákos guba receptje: összesütve még finomabb
A mákos guba igazi karácsonyi klasszikus, ami vendégváró vagy desszert is lehet, ráadásul a babona szerint pénzt hoz.
A mákos guba eredetileg karácsonyi ételnek számított. Úgy tartották, hogy az apró szemek szerencsét, bőséget hoznak. Míg ma már szinte mindenki szikkadt péksüteményből, elsősorban kifliből készíti, addig régebben házi kelt tészta volt az alapja. A receptet kedvedre variálhatod, keverhetsz hozzá mazsolát, a tetejére pedig vaníliasodót vagy akár tojáshabot is rakhatsz.
Karácsonyi mákos guba
Hozzávalók
- 20 dkg mák
- 10 dkg mazsola
- 8 dkg kifli
- 8 dl tej
- 8 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db narancs
Elkészítés:
A kifliket karikázd fel. Ha nem eléggé szikkadtak, tedd pár percre a sütőbe vagy a mikróba, majd szórd egy tűzálló edénybe. A tejet forrald fel a vaníliás cukorral, és öntsd a kiflikre. Arra ügyelj, hogy ne áztassa el teljesen a péksütiket, de szárazak se maradjanak. Hintsd a kiflikre a mákkal összekevert cukrot. Reszeld rá az alaposan megmosott narancs héját, és rakd hozzá a mazsolát.
Öntsd a masszát egy kivajazott tepsibe, és előmelegített sütőben süsd 10 percig, míg a kifli jól magába szívja a tejet. Porcukorral megszórva kínáld.
A csavart mákos kalács, vagyis a babka is kiváló ünnepi desszert. A foszlós tészta és a gazdag töltelék csodás élményt nyújt.
Tényleg a mesterséges intelligencia irányít mindent 20 év múlva?
Ha kíváncsi vagy, hogyan formálja át a mesterséges intelligencia az életünket mindezt könnyed, szórakoztató és közérthető módon megközelítve, akkor gyere el előadásunkra, ahol Szily Nóra vendége Rab Árpád trend- és jövőkutató lesz. Az előadás során kiderül, milyen szerepe van a mesterséges intelligenciának a mindennapjainkban, és hogyan alakíthatja a jövőnket. Gyere el, és tudd meg, mit hoz a jövő!
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. október 24. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció