A hagyományos, karácsonyi mákos guba receptje: összesütve még finomabb
A mákos guba igazi karácsonyi klasszikus, ami vendégváró vagy desszert is lehet, ráadásul a babona szerint pénzt hoz.

karacsonyi-makos-guba
Ez is érdekelhet

Igazi szelfi-király a Mate 40 Pro (x)

Szex. Gyilkosság. Hatalom - Megjelent az év legforróbb thrillere! (x)

Olyan versenyeken veszek részt, amik ellen a testem tiltakozik - Interjú Szőnyi Ferenc ultratriatlon-világbajnokkal (x)

Lakberendezési trendek téli átalakításhoz (x)

Plüsshódok a beteg gyerekekért (x)

Hogyan gondozd a kutyádat? Egészség most és mindenkor (x)

Házassági évforduló (x)

„Megpróbálom kihozni ebből a helyzetből is a legjobbat” - interjú Sári Évivel (x)

beauty and style

A Gucci menő időutazása minden elmaradt buliért kárpótol: végre egy vicces reklám »

Nem kell sok ahhoz, hogy télen is ragyogjon a bőr: finom illatú testápoló csomagot teszteltünk »

Mindig elegáns lesz a sál, ha így kötöd meg: egyszerű technikák, amiktől garantáltan nőies lesz a megjelenés »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A mákos guba eredetileg karácsonyi ételnek számított. Úgy tartották, hogy az apró szemek szerencsét, bőséget hoznak. Míg ma már szinte mindenki szikkadt péksüteményből, elsősorban kifliből készíti, addig régebben házi kelt tészta volt az alapja. A receptet kedvedre variálhatod, keverhetsz hozzá mazsolát, a tetejére pedig vaníliasodót vagy akár tojáshabot is rakhatsz. 

Karácsonyi mákos guba

Hozzávalók:

  • 20 dkg mák
  • 10 dkg mazsola
  • 8 dkg kifli
  • 8 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db narancs
Recept idők

Elkészítés:

A kifliket karikázd fel. Ha nem eléggé szikkadtak, tedd pár percre a sütőbe vagy a mikróba, majd szórd egy tűzálló edénybe. A tejet forrald fel a vaníliás cukorral, és öntsd a kiflikre. Arra ügyelj, hogy ne áztassa el teljesen a péksütiket, de szárazak se maradjanak. Hintsd a kiflikre a mákkal összekevert cukrot. Reszeld rá az alaposan megmosott narancs héját, és rakd hozzá a mazsolát.
Öntsd a masszát egy kivajazott tepsibe, és előmelegített sütőben süsd 10 percig, míg a kifli jól magába szívja a tejet. Porcukorral megszórva kínáld. 
A csavart mákos kalács, vagyis a babka is kiváló ünnepi desszert. A foszlós tészta és a gazdag töltelék csodás élményt nyújt. 

Ezt is szeretjük