A hagyományos, karácsonyi mákos guba receptje: összesütve még finomabb
A mákos guba igazi karácsonyi klasszikus, ami vendégváró vagy desszert is lehet, ráadásul a babona szerint pénzt hoz.

karacsonyi-makos-guba
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mákos guba eredetileg karácsonyi ételnek számított. Úgy tartották, hogy az apró szemek szerencsét, bőséget hoznak. Míg ma már szinte mindenki szikkadt péksüteményből, elsősorban kifliből készíti, addig régebben házi kelt tészta volt az alapja. A receptet kedvedre variálhatod, keverhetsz hozzá mazsolát, a tetejére pedig vaníliasodót vagy akár tojáshabot is rakhatsz. 

Karácsonyi mákos guba

Hozzávalók:

  • 20 dkg mák
  • 10 dkg mazsola
  • 8 dkg kifli
  • 8 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db narancs
Recept idők

Elkészítés:

A kifliket karikázd fel. Ha nem eléggé szikkadtak, tedd pár percre a sütőbe vagy a mikróba, majd szórd egy tűzálló edénybe. A tejet forrald fel a vaníliás cukorral, és öntsd a kiflikre. Arra ügyelj, hogy ne áztassa el teljesen a péksütiket, de szárazak se maradjanak. Hintsd a kiflikre a mákkal összekevert cukrot. Reszeld rá az alaposan megmosott narancs héját, és rakd hozzá a mazsolát.
Öntsd a masszát egy kivajazott tepsibe, és előmelegített sütőben süsd 10 percig, míg a kifli jól magába szívja a tejet. Porcukorral megszórva kínáld. 
A csavart mákos kalács, vagyis a babka is kiváló ünnepi desszert. A foszlós tészta és a gazdag töltelék csodás élményt nyújt. 

Mentesen sütni-főzni még soha nem volt ennyire egyszerű!

Mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper, könnyű fogás: a reggelitől a vacsoráig, az uzsidobozfalatoktól a vendégvárásig, vagy éppen egy családi születésnapig, átgondoltan, mentesen, úgy, hogy a klasszikus kedvenceinkről se kelljen lemondani.

Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Ezt is szeretjük