Pihe-puha házi lekváros gombóc: régi családi recept szerint
A lekváros gombóc főételnek vagy desszertnek is remek választás. A nagyi régi praktikáit bevetve nem tudod elhibázni.

- Halványítja a mimikai ráncokat, feszesebbé teszi a bőrt: kíméletes lézeres bőrmegújító kezelés, ami nyáron is elvégezhető »
- Folyton ingadozik a testsúlya, és észbontóan nőies: a modell stílusát és őszinte fotóit imádják az Instán »
- A szűk szárú farmer még nem vonul vissza teljesen: ezekben a nőies összeállításokban igazán divatosan mutat »

- Ki ajánlhatja fel először a tegeződést? 10 kérdés, amire mindenkinek illik tudni a választ
- Lilu is megszólalt a Glamour-gála botrányos celeb résztvevőiről: meglepő, mit írt róluk
- Mi Argentína fővárosa? 8 kérdés a világ földrajzából, ami sokakat megizzaszt
- Hogyan jó: jeggyűrű vagy jegygyűrű? 8 összetett magyar szó, amiről sokan azt hiszik, hogy jól írják, pedig nem
- Deutsch Anita párducmintás bikiniben: 48 évesen tökéletes az alakja a kommentelők szerint
A jól bevált krumplis tésztából mennyei lekváros gombócokat is készíthetsz. Ez csak a töltelékben tér el a szilvástól. Ha kipróbálod ezt a receptet, legközelebb sem fogsz mirelit tésztát vásárolni. Érdemes keményebb lekvárt használni, hogy ne folyjon ki főzés közben. Ha a tészta túl ragacsos, szórj még hozzá lisztet.
Lekváros gombóc receptje
Hozzávalók
A tésztához
- 60 dkg krumpli
- 20 dkg liszt
- 2 evőkanál zsír
- 2 evőkanál búzadara
- 1 db tojás
- 1 csipet só
A forgatáshoz
- 20 dkg zsemlemorzsa
- 2 evőkanál vaj
Elkészítés:
A krumplit héjában főzd puhára, és krumplinyomón törd át. Várd meg, míg kihűl, mert a meleg tészta sok lisztet vesz fel, és kemény lesz a gombóc. Rakd hozzá a zsírt, a búzadarát, a lisztet, a tojást és a sót. A lisztet részletekben szórd csak hozzá. Jól gyúrható és nyújtható tésztát kell kapnod. Erre is igaz, hogy akkor jó, ha a tészta leválik a kezedről.
Tedd át lisztezett felületre, és nyújtsd ki fél centi vastagra, majd vágd egyforma, öt-hat centis négyzetekre. Mindegyik közepébe kanalazz lekvárt, a sarkait fogd össze, és lisztezett kézzel formázz gombócokat. Tedd a tésztát forrásban lévő vízbe. Amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, várj két-három percig, és utána szűrd le, csepegtesd le. Forgasd meg a vajon aranybarnára pirított zsemlemorzsában. Porcukorral megszórva kínáld.
A jóféle házi lekvár az omlós kiflibe is remek töltelék.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
Promóció
Még több recept