Pihe-puha házi lekváros gombóc: régi családi recept szerint

A lekváros gombóc főételnek vagy desszertnek is remek választás. A nagyi régi praktikáit bevetve nem tudod elhibázni.

Lekváros gombóc recept
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A jól bevált krumplis tésztából mennyei lekváros gombócokat is készíthetsz. Ez csak a töltelékben tér el a szilvástól. Ha kipróbálod ezt a receptet, legközelebb sem fogsz mirelit tésztát vásárolni. Érdemes keményebb lekvárt használni, hogy ne folyjon ki főzés közben. Ha a tészta túl ragacsos, szórj még hozzá lisztet. 

Lekváros gombóc receptje

Hozzávalók

A tésztához

  • 60 dkg krumpli
  • 20 dkg liszt
  • 2 evőkanál zsír
  • 2 evőkanál búzadara
  • 1 db tojás
  • 1 csipet

A forgatáshoz

  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit héjában főzd puhára, és krumplinyomón törd át. Várd meg, míg kihűl, mert a meleg tészta sok lisztet vesz fel, és kemény lesz a gombóc. Rakd hozzá a zsírt, a búzadarát, a lisztet, a tojást és a sót. A lisztet részletekben szórd csak hozzá. Jól gyúrható és nyújtható tésztát kell kapnod. Erre is igaz, hogy akkor jó, ha a tészta leválik a kezedről. 
 

Tedd át lisztezett felületre, és nyújtsd ki fél centi vastagra, majd vágd egyforma, öt-hat centis négyzetekre. Mindegyik közepébe kanalazz lekvárt, a sarkait fogd össze, és lisztezett kézzel formázz gombócokat. Tedd a tésztát forrásban lévő vízbe. Amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, várj két-három percig, és utána szűrd le, csepegtesd le. Forgasd meg a vajon aranybarnára pirított zsemlemorzsában. Porcukorral megszórva kínáld. 
A jóféle házi lekvár az omlós kiflibe is remek töltelék. 

Ezt is szeretjük