Pihe-puha házi lekváros gombóc: régi családi recept szerint

A lekváros gombóc főételnek vagy desszertnek is remek választás. A nagyi régi praktikáit bevetve nem tudod elhibázni.

barackos-gomboc-receptje
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A jól bevált krumplis tésztából mennyei lekváros gombócokat is készíthetsz. Ez csak a töltelékben tér el a szilvástól. Ha kipróbálod ezt a receptet, legközelebb sem fogsz mirelit tésztát vásárolni. Érdemes keményebb lekvárt használni, hogy ne folyjon ki főzés közben. Ha a tészta túl ragacsos, szórj még hozzá lisztet. 

Lekváros gombóc receptje

Hozzávalók

A tésztához

  • 60 dkg krumpli
  • 20 dkg liszt
  • 2 evőkanál zsír
  • 2 evőkanál búzadara
  • 1 db tojás
  • 1 csipet

A forgatáshoz

  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál vaj
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit héjában főzd puhára, és krumplinyomón törd át. Várd meg, míg kihűl, mert a meleg tészta sok lisztet vesz fel, és kemény lesz a gombóc. Rakd hozzá a zsírt, a búzadarát, a lisztet, a tojást és a sót. A lisztet részletekben szórd csak hozzá. Jól gyúrható és nyújtható tésztát kell kapnod. Erre is igaz, hogy akkor jó, ha a tészta leválik a kezedről. 
 

Tedd át lisztezett felületre, és nyújtsd ki fél centi vastagra, majd vágd egyforma, öt-hat centis négyzetekre. Mindegyik közepébe kanalazz lekvárt, a sarkait fogd össze, és lisztezett kézzel formázz gombócokat. Tedd a tésztát forrásban lévő vízbe. Amikor a gombócok feljönnek a víz tetejére, várj két-három percig, és utána szűrd le, csepegtesd le. Forgasd meg a vajon aranybarnára pirított zsemlemorzsában. Porcukorral megszórva kínáld. 
A jóféle házi lekvár az omlós kiflibe is remek töltelék. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük