Isteni receptek édes, zamatos, lédús paradicsomból: előétel, leves és főétel is van közte

Tombol a paradicsomszezon, így végre nem konzervből kell főzni a jobbnál jobb ételeket. A zamatos zöldséget a legváltozatosabban felhasználhatod sütés-főzés során.

Paradicsomos receptek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szabadföldi, lédús, zamatos, édes paradicsomnak nincs párja. Az üvegházban termesztettek vagy a külföldről behozottak meg sem közelítik a kerti zöldségek csodás ízét. A kalóriaszegény paradicsom a burgonyafélék családjába tartozik, és évszázadokon át dísznövénynek használták. Magas C-vitamin- és antioxidáns-tartalma miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani. 

 

A paradicsomnak itthon is rengeteg fajtája van, a lucullus, a koktél, a sárga vagy éppen a fekete változat is kedvelt. A legkülönfélébb formában fogyaszthatod: kiváló alapja egy egyszerű levesnek, isteni salátának, mártásnak, de tésztával, hússal is jól kombinálható. Az olyan kedvelt ételeink, mint a töltött paprika vagy a lecsó ugyancsak elképzelhetetlenek paradicsom nélkül, de a mediterrán fogások többségéből sem hiányozhat. 

A legfinomabb paradicsomos ételek

A nyári paradicsom csodás ízét érdemes megőrizni télre is. Főzhetsz be paradicsomlevet, vagy készíthetsz belőle szószt, sőt akár szárítva, olajban is elteheted. A zöldfűszerek jól illenek hozzá, különösen a bazsalikom, az oregánó, a rozmaring, a petrezselyem, továbbá a fokhagyma is remekül passzol hozzá. Ideje, hogy elővedd a régi, kedvenc paradicsomos receptjeidet, vagy próbálkozz új fogásokkal!

Kánikulában a bruschettánál jobb előételt nem is kívánhatsz. Sőt, az olaszok étkezések között is szívesen fogyasztják a pirítósra halmozott, fűszeres, olívás paradicsomot. Jó fokhagymásan, friss bazsalikommal a legfinomabb, de az alapreceptet turbózhatod sonkával, olajbogyóval vagy mozzarellával.
Ha a hagyományos, betűtésztás, menzás paradicsomlevest unod, készítsd el azt is mediterrán stílusban. Cukkinivel talán még ízletesebb és izgalmasabb. Ha a zöldségeket megsütve rakod a levesbe, tényleg fenséges lesz a végeredmény.
Paradicsomos tészta számtalan változatban készülhet. Spagetti, penne, gnocchi is kiváló alap lehet. Kerülhet a tésztára nyersen, sütve és szószként is. Ha a gnocchit fűszeres, paradicsomos mártásban sütöd meg, mozzarellával turbózod, biztos, hogy mindenki megnyalja majd mind a tíz ujját.
Paradicsommal feldobhatod a legegyszerűbb csirkemellet is. Készítsd el Hasselback módon, azaz vagdosd be, és a mélyedésekbe rejts mindenféle finomságot. A paradicsom és mozzarella kiváló töltelék.
Nincs lecsó paradicsom nélkül! Paprikával, hagymával összesütve kész is az alap, amit kedvedre variálhatsz kolbásszal, virslivel, tojással rizzsel vagy éppen tarhonyával. Akkor az igazi, ha a paradicsom már szétesik, de még nem teljesen szószos.
Ha nem tudod, hogy mit kezdj a nagyobb darab paradicsomokkal, akkor töltsd meg! Érdemes a legkülönfélébb töltelékekkel is próbálkoznod. A darált húsos, sajtos változatban nem fogsz csalódni. Nyári vacsorának remek ötlet.
A klasszikus menzakaják is lehetnek igazán ízletesek. A paradicsomos húsgombóc ugyancsak nagy kedvenc. Akkor a legfinomabb, ha a mártás sűrű, a gombóc fűszeres, nem kemény, de nem is esik szét főzés közben. A zöldfűszerek csodás ízt adnak neki.
A paradicsom még akár pitére is kerülhet feltétként. A hajtogatott galette tökéletes alap lehet. Mascarponés krémmel, sajttal méltó vetélytársa lehet még a pizzának is.

Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre

Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2025. június 5. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük