Így készíts knédlit!
A csehek jellegzetes étele a knédli, ha valamilyen szaftos ragut készítesz, ez való mellé!
A knédli nem a legegyszerűbb köret, amit az asztalra varázsolhatsz, de ha szeretsz a konyhában tevékenykedni, akkor nem lesz nagy feladat.
Ha csak kevesen - két-három fő - eszitek, érdemes lefelezned a megadott mennyiségeket, úgy is bőven elég lesz! Zöldfűszerekkel gazdagítva még finomabb, próbáld ki friss petrezselyemmel!
Knédli
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt - fele-fele arányban rétes- és búzaliszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 dl langyos tej
- 1 csapott evőkanál cukor
- 1 tojás
- olaj
- víz
- só
Elkészítés ideje:
120 perc.
Elkészítés menete:
Az élesztőt futtasd fel a langyos tejben, a cukor társaságában, amíg pedig felfut, mérd ki a többi hozzávalót. A lisztbe üsd bele a tojást, add hozzájuk a sót, és készíts magad mellé két-két és fél deci vizet.
Amikor felfutott az élesztő, add a liszthez azt is, majd gyúrd össze az egészet, a vizet pedig folyamatosan adagold, a cél egy könnyen formázható, közepesen lágy tészta. Gyúrd át jó alaposan, majd fedd le egy konyharuhával, és meleg helyen hagyd egy órát kelni. Ha ez letelt, és szépen feljött a tészta, lisztezett felületen sodord hengerré, majd vágd négy-öt egyenlő darabra, annak függvényében, hogy mekkora knédliket szeretnél.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Hagyd így pihenni őket 10-15 percet, ez alatt előkészítheted a főzőalkalmatosságot. A knédlit gőz felett kell főzni, így szükséged lesz egy lábasra, forró vízzel töltve, és valamire, amin a gőz átjut, de knédli nem esik bele a vízbe.
Ha nincs más, állíts valamit az edénybe, ami megtart egy, az edénynél kisebb átmérőjű lapot, az tökéletesen megfelel majd. Amikor forr a víz, tedd erre a lapra a knédliket, majd fedd le az edényt, és negyed óra múlva vedd ki a már kész darabokat.
Szaftos fogások a friss knédlihez
A knédli arra lett kitalálva, hogy lehessen vele tunkolni. Hogy a zamatos fogások még jobban essenek, összegyűjtöttünk pár ételt, amihez biztosan jó köret lesz a knédli.
OLVASD EL EZT IS!
- pizza
- paradicsom
A tökéletes pizzatészta receptje
- tojás
- fokhagyma