Ezért lebeg a tojás a víz színén: mítosz, hogy romlott?
Mit jelent, ha lebeg a tojás a víz felszínén?

Valószínűleg mindenki ismeri a régi népi megfigyelést, miszerint, ha a tojás lebeg a víz színén, már nem szabad megenni, mert romlott. Aki azonban mégis megkóstolt már egy ilyen tojást, valószínűleg tapasztalta, hogy ez nem feltétlenül van így.
Ezért lebeg a tojás a víz színén
A tojás jellemzően a dobozon látható „minőségét megőrzi” feliratnál jelzett dátumon túl két hétig még bátran fogyasztható – megfelelő tárolási körülmények között. A tojás héja alatt lévő légbuborék azonban az idő előrehaladtával egyre növekszik. Ennek köszönhető, hogy a régebbi tojás héja könnyebben leszedhető, illetve az is, hogy a régebbi tojások úsznak a víz színén. A nagyobb légbuborék egyszerűen fenntartja őket.

A víz színén való lebegés azonban csak arról árulkodik, hogy a tojás nem annyira friss, arról semmit nem mond, hogy vannak-e olyan baktériumok a héja alatt, melyek miatt már nem fogyasztható biztonsággal. Erről csak az érzékszervi teszt ad biztos információt: a szaga vagy az íze biztosan elárulja, ha romlott.
Így tárold a tojást, hogy minél tovább elálljon
Bár sokakat zavar, ha a tojások héján toll és egyéb szennyeződés van, nem szabad azonban megmosni – csak közvetlenül a felhasználás előtt. Ha ugyanis vízzel történő tisztítás során megsérül a tojás természetes külső védőrétege, a héj átjárhatóvá válik a baktérium és egyéb mikrobák számára. A tojást lehet tárolni spejzben és hűtőszekrényben is, de fontos, hogy 2-18 °C közötti hőmérsékleten legyen.
Ki ne öntsd a tojásfőzéshez használt vizet! 3 ötlet, amivel ezreket spórolhatsz a vízszámlán
Némi tudatossággal sok vizet megspórolhatsz.
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary)
OLVASD EL EZT IS!

- élelmiszerbiztonság
- tojás