Ki ne öntsd a tojásfőzéshez használt vizet! 3 ötlet, amivel ezreket spórolhatsz a vízszámlán

Némi tudatossággal sok vizet megspórolhatsz.

Vízspórolás
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azt talán már a gyerekek is tudják, hogy fogmosás közben a csapot el kell zárni, és hogy folyóvíz helyett takarékosabb megoldás állóvízben mosogatni.

Vannak azonban még olyan praktikus tanácsok, melyekkel a pénztárcán is érezhető mennyiségű vizet lehet spórolni.

Mire jó a tojásfőzésre használt víz?

Ha elkészült a főtt tojás, a legtöbben rögtön hűteni szeretnék, és hideg vizet engednek a fazékban lévő tojásokra. Bár ez kétségkívül gyors megoldás, érdemes belegondolni, hogy mit is csinálsz ilyenkor. Annak érdekében, hogy néhány perccel hamarabb fogyasztható - vagy konyhai feldolgozásra alkalmas - legyen a tojás, még több vizet pazarolsz el, melyet a főzővízzel együtt leengedsz lefolyóban. Érdemesebb taktikát változtatni: a forró tojásokat egyszerűen vedd ki kanállal a vízből, majd tedd ki egy tányérra hűlni. A főzővizet pedig tedd félre: ha már kihűlt, tökéletesen alkalmas lesz virágöntözésre.

Kádfürdő helyett zuhanyzás

A nyári hónapokban a legtöbben szívesen frissítik fel magukat egy gyors zuhannyal, télen viszont sokan preferálják inkább a kádfürdőt. A hidegebb hónapokban sem ajánlott azonban mindennap kádban fürdeni - és ez nem csak a bőr egészsége szempontjából fontos. Ha szeretnél spórolni a vízen, érdemes belegondolni, hogy egy klasszikus 170x170 cm-es egyenes fürdőkád űrtartalma színültig töltve nagyjából 200 liter. A vízkiszorítás miatt természetesen ennél kevesebbel számolhatunk: egy átlagos testfelépítésű felnőtt ember esetében körülbelül 100 liter vizet engedünk ki a csapból egy kádfürdő során. Ezzel szemben egy víztakarékos zuhanyfej percenként 6-7 liter vizet enged át, tehát egy 5 perces zuhanyzás során 30-35 liter víz fogy. Vagyis három ember lezuhanyozhat egyetlen kádfürdőre elegendő vízből. 

Víztakarékos berendezések

Míg egy hagyományos zuhanyrózsa 11-12 liter vizet is átenged percenként, addig egy - pár ezer forintért vásárolható - víztakarékos változattal körülbelül feleannyi vizet fogyasztasz. Természetesen léteznek ma már víztakarékos csapok is, illetve akár egy apró perlátor beépítésével a már meglévő, régebbi típusúból is válhat víztakarékos változat. Ennek a csapra szerelhető betétnek a lényege, hogy a kifolyó víz mozgási energiája segítségével képes az erre a célra kialakított járatokon át levegőt beszívni a környezetéből, mellyel dúsítja a kiáramló vízsugarat, így egységnyi idő alatt körülbelül feleannyi víz fogy.

A WC-tartályok takarékosabb, két nyomógombos változatával ugyancsak sok vizet megspórolhatsz. Ha otthonodban még a régebbi típusú van, érdemes beruházni erre a modernebb változatra, mellyel könnyen szabályozhatod, hogy több vagy kevesebb vízzel öblítsen a tartály. Az egyszerűbb két nyomógombos tartályok már 10-20 000 forinttól beszerezhetők - és némi műszaki érzékkel a csere sem túl bonyolult.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

+ 4 hasznos ötlet!

  • A fagyasztott ételeket ne meleg vízben olvaszd ki! Ha eszedbe jut, hogy már előző este kivedd a mélyhűtőből és kitedd a konyhapultra, sok vizet megspórolhatsz.
  • Ha a mosógépnek, mosogatógépnek van ökoprogramja, használd!
  • A mosógépet, mosogatógépet ne indítsd el, amíg csak félig van megtöltve.
  • Válaszd a csapvizet! Egy liter palackozott víz előállításához 3 liter vízre van szükség.

Olvass tovább: felesleges tárgyak az otthonodban

A válogatásban olyan, praktikusnak hitt, otthoni használati tárgyakat mutatunk, amikre nem biztos, hogy érdemes pazarolnod a pénzed és a lakásod tárolókapacitását.

10 praktikusnak hitt otthoni dolog, amire ne költsd a pénzed

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük