3 dolog, ami szájüregi rákot okozhat: nem kell még csak dohányoznod sem!
Egyre nő a világon és itthon is a megbetegedések száma.

nagykep?cikkid=167285&kep=fogmosas1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szájüregi megbetegedéseket vizsgáló program indult el nemrég Szegeden: a súlyos egészségügyi problémát jelentő szájüregi daganatok molekuláris módszerekkel vizsgáló kutatási program uniós és hazai támogatással kezdődött meg az alföldi egyetemen.

A fogágygyulladás és a szájüregi daganatok népbetegségnek számítanak, mondta Minárovits János, az SZTE Fogorvostudományi Karának professzora a programot bemutató konferencián, amellett azonban, hogy tudományos körökben is komolyabb figyelmet szentelnek e betegségeknek, nagyon fontos a megelőzésre, illetve a rizikófaktorokra való figyelemfelhívás a lakosság körében is.

Mi okozza a szájüregi megbetegedéseket?

A gyulladások és a szájüregi rák szempontjából a dohányzáson túl a rossz szájhigiéné is elsődleges rizikófaktor. A magas cukortartalmú élelmiszerek fogyasztása szintén megváltoztathatja a szájban jelen lévő mikrobaközösségeket, ez pedig összefüggésbe hozható a betegségek kialakulásával. A túlzott alkoholfogyasztás is bizonyítottan elősegíti a szájüregi daganatok kialakulását.

Kedvezőtlen túlélési esélyek

A szájüregi daganatok a hatodik leggyakoribb ráktípusnak számítanak a világon. Évente ötszázezer új megbetegedést diagnosztizálnak. Ennél a betegségtípusnál nagyon kedvezőtlen, csupán 50%-os az ötéves túlélés.

Európában Magyarországon a legmagasabb a szájüregi betegségek előfordulása és az ebből fakadó halálozás is. Kiemelkedő szerepe van a korai felismerésnek, a megfelelő időben elvégzett beavatkozások pedig jelentősen javíthatják a páciensek túlélési esélyét.

A kutatás egyik célja a rákmegelőző stádium felismerése

A SZTE 690 millió forint uniós és hazai támogatást nyert négyéves programjára. A kutatásokat partnereivel, a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karával és a MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjával folytatja majd.

A kutatás célja molekuláris módszerekkel vizsgálni a szájüregi mikrobaközösségek összetételét. Az egészséges szervezetben betegséget nem okozó, igen változatos összetételű baktériumok közösségé található, ezek összetevőit is szükséges vizsgálni.

A sok minta párhuzamos elemzését lehetővé tevő új generációs szekvenálási módszerekkel meghatározzák a mikrobaközösségek összetételét. Olyan jeleket keresnek a kutatók, melyek lehetővé teszik az elváltozások és a rák kialakulása előtti stádium felismerését.

A debreceni kutatókkal együttműködve azt is vizsgálják majd, hogy a fogpótlásban alkalmazott titán implantátumok felszíni módosításai befolyásolják-e a szervezet sejtjeinek tapadását, és gátolható-e ily módon a gyulladást okozó, az implantátumok felszínéhez tapadó baktériumok szaporodása.

Ezt is szeretjük