A réz fontos ásványi anyag az egészségmegőrzés szempontjából, pótlásáról mégis ritkán esik szó. Az szervezet számára szükséges mennyiség bevitele elősegíti a vérképzést, támogatja a központi idegrendszer megfelelő működését.
A réz élettani hatásai közé tartozik továbbá, hogy részt vesz a koleszterin feldolgozásában, erősíti az immunrendszert, és a magzat egészséges fejlődését is támogatja.
Hiánya az érfalak gyengüléséhez, visszértágulathoz, vérszegénységhez, emelkedő koleszterinszinthez, valamint őszüléshez, ráncosodáshoz, hajhulláshoz vezethet.
Rézben gazdag ételek
A rézre csak kis mennyiségben van szükség, ám a test nem képes előállítani, így természetes forrásból kell pótolni. A felnőttek számára ajánlott napi 1,4 milligramm réz bevitele. Várandósság idején ez 1,8 milligramm is lehet, bár a forrásokra oda kell figyelni, mivel néhány forrás fogyasztása csak mérsékelten engedélyezett ilyenkor.

A máj szuper forrása a réznek: a borjúmáj 100 grammonként 10-12 milligrammot is tartalmaz, ráadásul gazdag vasban, szelénben, cinkben és B-vitaminokban is.
Temérdek módon elkészíthető.
Fotó: zeleno / Getty Images Hungary

A spirulina algában 6,1 milligramm réz van 100 grammonként, de
fehérjében is rendkívül gazdag. Porként akár
zöld turmixokba is keverheted.
Fotó: egal / Getty Images Hungary

A magvakban is bőven található réz: a szezámmagban 100 grammonként 4,08 milligramm. Egy
isteni szezámpaszta nemcsak a hummuszban, de mártogatósként is megállja a helyét.
Fotó: FotografiaBasica / Getty Images Hungary

A legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé is fontos rézforrás, 100 grammonként 3,8 milligrammot tartalmaz.
Antioxidánsokban gazdag, ezért néhány kockát gyakran ajánlott fogyasztani belőle.
Fotó: Funwithfood / Getty Images Hungary

A csonthéjasok tele vannak
szív- és sejtvédő ásványi anyagokkal, vitaminokkal. A kesuban rézből is van 2,2 milligramm, de a török mogyoró, dió fogyasztása is javasolt.
Fotó: Pixabay

A tenger gyümölcsei is dúskálnak az ásványi anyagokban, míg az osztrigában 6, a tintahalban 2,1 milligramm réz is van.
Fotó: Colin Anderson / Getty Images Hungary

A kelkáposzta sem csak káliumban, rostban és K-vitaminban gazdag: 100 grammonként 1,5 milligramm rezet is tartalmaz.
Fotó: Denira777 / Getty Images Hungary

A hajdina remek, cinkben, vasban és rézben gazdag élelmiszer, utóbbiból 100 grammonként 1,1 milligrammot tartalmaz. Különleges ízű,
gluténmentes köret készülhet belőle.
Fotó: lisaaMC / Getty Images Hungary

A gombákban is található réz, a legtöbb a shiitakéban, 100 grammonként 0,9 milligramm, míg a kucsmagombában 0,6. Megéri őket fogyasztani, ugyanis
D-vitaminban és fehérjében is gazdagok.
Fotó: UroshPetrovic / Getty Images Hungary

Még egy ok a népszerű és
gyors hummusz mellett: a csicseriborsó 100 grammonként 0,4 milligramm rezet is tartalmaz, de a vese- és a fehér babban is van 0,3 milligramm.
Fotó: margouillatphotos / Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép: Pixabay, Getty Images Hungary.)