Bár a petrezselyemre általában csak egy, az ételeknek friss ízt biztosító zöldfűszerként gondol az ember, gyógyhatásai is ismertek, amelyek miatt érdemes lehet törekedni a szokottnál változatosabb felhasználására is.
A-, C- és K-vitamint, káliumot is tartalmaz, emellett gazdag sejtvédő hatású antioxidánsokban, például flavonoidokban, amelyek a vizsgálódások szerint egyes daganatos elváltozások megelőzésében is segíthetnek. A benne található folsav a káliumhoz hasonlóan a szívbetegségek prevenciójához is hozzájárulhat, a belőle készülő tea pedig vízhajtó hatású. Az immunrendszert is támogatja, érdekesség, hogy 30 gramm petrezselyem a napi C-vitamin-szükséglet felét fedezi.
Receptek petrezselyemmel
A petrezselyemnek nem csak szárított fűszer formájában van helye a konyhában, a levelek sokféleképpen felhasználhatók, a következő válogatásból ötleteket meríthetsz.
Várandósoknak nem ajánlott a petrezselyem nagy mennyiségben történő fogyasztása, mivel méhösszehúzódásokat válthat ki.

A petrezselyem leforrázásával egészséges, vízhajtó hatású
szomjoltó is készíthető, amit hidegen és melegen egyaránt fogyaszthatsz. A teát citrommal és mézzel is ízesítheted. A petrezselyemteával a véralvadásgátlót és a vízhajtót szedőknek érdemes vigyázniuk, illetve ajánlott az orvosukkal egyeztetniük, mielőtt beépítenék az étrendjükbe.
Fotó: Liudmyla Yaremenko / Getty Images Hungary

Halak mellé vagy teljes kiőrlésű tésztára ideális választás ez a könnyed, tavaszias-nyárias ízvilágú
citromos-petrezselymes szósz, amibe még rostdús, antibakteriális hatású újhagyma is kerül.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

A petrezselyem általában csak mellékszereplője a leveseknek, ám
ebben a krémlevesben főszerephez jut. Ráadásul a zamatos finomság fél óra alatt elkészül.
Fotó: joannatkaczuk / Getty Images Hungary

A közel-keleti
tabulé méltán népszerű saláta, bulgurral és rengeteg petrezselyemmel készül. Könnyed, de tápláló, rostokban gazdag fogás, ami a vércukorszintet sem emeli meg nagyon, ráadásul szívbarát olívaolajat is tartalmaz.
Fotó: OlgaLepeshkina / Getty Images Hungary

A
salsa verde egy zöldfűszerekből álló öntet, amit a világ különböző pontjain más- és másféleképpen készítenek. Egyik legfontosabb összetevője a petrezselyem, de kapribogyó, fokhagyma és szardella is ízesíti. A salsa verde ideális húsokhoz, mártogatósnak, de salátához keverve is.
Fotó: vanillaechoes / Getty Images Hungary

Ez a
zöld hummusz valódi egészségbomba, bővelkedik a fontos ásványi anyagokban és az egészséges zsírokban is. Szép zöld színét a spenótnak köszönheti, de kerül bele petrezselyem is. Mártogass bele zöldségeket, vagy tedd a szendvicsedbe.
Fotó: Getty Images Hungary

Alma, banán, citromlé és petrezselyem alkotja az alapját ennek a finom, vitamindús
zöld turmixnak, amit reggelire, illetve a nap során a kisétkezések helyett is fogyaszthatsz.
Fotó: id-art / Getty Images Hungary

A
zöld gazpacho frissítő és egészséges fogás, ami tele van zöldségekkel, uborka, avokádó, paprika és petrezselyem gazdagítja. Főzni sem kell, a melegebb napokon kifejezetten hűsítő táplálék.
Fotó: Getty Images Hungary
Segítünk megtalálni a legjobbat!
A Vitaminkalkulátorunk 9 egyszerű kérdéssel több mint negyven vitaminunk közül ajánl két olyan terméket, amik céljaidnak leginkább megfelelnek. Figyelembe vesszük a fizikai aktivitást, étkezési szokásokat és érzékenységeket, hogy a legjobb döntést hozhasd. Tudjuk, hogy könnyű elveszni a részletek közt, de mi itt vagyunk, hogy segítsünk!
Promóció
(Kiemelt kép forrása: Getty Images Hungary.)