Fogyaszd őket párban, és fogyj könnyebben

Ezeket a tápanyagokat jobb egyszerre bevinni!

Az egészséges fogyókúrából nem hiányozhatnak ezek a párok!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A táplálkozás-szakértők a jelenséget, melynek során az egyes tápanyagok egymás hatását kölcsönösen erősítve működnek, szinergiának nevezik. Az eredmény ilyenkor mindig jobb, mint a tápanyagok külön-külön történő bevitelekor, ugyanis ezek vagy egymás felszívódását segítik elő, vagy olyan más, közös hatással rendelkeznek, mely számos betegség megelőzésében nélkülözhetetlen, és a fogyásban is segítséget nyújt.

Ismerkedj meg az öt legfontosabb párossal és trióval! 

C-vitamin és vas

A táplálkozás során bevitt vasmennyiséget korántsem használjuk fel egészében. Különösen a zöld leveles növények fogyasztásakor veszik belőle sok kárba. A C-vitamin, azaz az aszkorbinsav katalizátorként működik azonban, mely segít a szervezetnek felvenni a vasat az egyes ételekből és étrend-kiegészítőkből. A vas a vérképzésben nélkülözhetetlen, így hiányában nagyon hamar fáradtnak érezheted magadat, míg az immunrendszered nehezebben veri vissza a támadásokat. 

Mivel a vérkeringésre gyakorolt hatásával a vas anyagcseréd egyik motorja, a fogyókúra ideje alatt is érdemes ügyelned a C-vitamin és a vas megfelelő bevitelére. C-vitamint nagy tömegben a brokkoliban, a citrusokban, a spenótban, a káposztában, a paprikában, az eperben és a paradicsomban találsz, sőt, szinte minden gyümölcsben jelen van. Vasat eközben a máj, a vörös húsok, a lencse, a spenót és az algák tartalmaznak.

Készíts zöldsalátát citrusokkal kombinálva, vagy süss egy szelet húst zöldségkörettel a tökéletes vas- és C-vitamin kombinációhoz!

B6-, B12-vitamin és folsav 

A B6-, B12-vitaminok és a folsav egy aminosav, a homocisztein kordában tartásáért felelősek a szervezetedben, így a szíved egészségét szolgálják. A B-vitaminok emellett más zsírok, fehérjék és szénhidrátok lebontásában is szerepet játszanak, így egy fogyókúra sem létezhet nélkülük.

B6-ot a barna rizs, a csicseriborsó, a lencse, a pisztácia és a napraforgómag tartalmaz. Optimális B12-forrás a hús, a hal, a tenger gyümölcsei és a szárnyasok, míg a folsavat az articsókában, a spárgában, az avokádóban, a bogyós gyümölcsökben, a brokkoliban, a szójában, a mangóban és a spenótban találod meg.

Kombináld ezeket egészséges főfogásokban, ha a fogyókúrád megengedi, barnarizs-körettel, vagy fogyaszd őket saláták feltétjeként!

D-vitamin, K-vitamin és kalcium

A kalcium a csontok legfontosabb alkotóelemeként ismert, ám zsírégető, emésztést serkentő hatása is jelentős. A nőkre különösen veszélyes csontritkulás megelőzése mellett a diéta során víztelenítő hatása miatt érdemes bevinned. A kalcium felszívódását a D-vitamin segíti elő, míg a káros felesleg távozásáról a K-vitamin gondoskodik.

A jól ismert tejtermékek mellett kalciumot a mandulában, a babban, a szardíniában és a tofuban találsz, melyet D-vitaminnal a tojás és a gomba egészíthetnek ki. A K-vitamin legfontosabb forrása a brokkoli, a káposzta, a leveles zöldségek, a szilva és a szójabab.

Készíts egészséges rántottát vagy szardíniás tojást sok zöldséggel, hogy a hármas maximálisan kifejthesse hatását!

Fontosak a zsírvesztéshez! 5 ásványi anyag, amire napi szinten figyelj oda

Nézegess képeket!

Elolvasom

C-vitamin és E-vitamin 

A C- és az E-vitamin magában is rendelkezik antioxidáns tulajdonsággal, ám a párost kombinálva még erőteljesebb hatást érhetsz el. Ezek a vitaminok segítenek megőrizni az érfalak rugalmasságát, és gátolják azok elmeszesedését, sőt, a C-vitamin a boldogságérzet kialakításában és a bontófolyamatok beindításában is fontos. 

Fogyókúrád ideje alatt a fent említett C-vitamin-tartalmú összetevőket avokádóval, mogyoróval, magvakkal vagy olajokkal együtt fogyaszthatod, melyek az E-vitamin beviteléről gondoskodnak. Készíts citromos-olívás dresszinget, vagy dobd fel magvakkal gyümölcsös ételeidet a diéta során is! 

Kálium, magnézium és kalcium

A kálium, a magnézium és a kalcium háromszögben működnek kölcsönhatásban, melyben minden ásványi anyag két másikat befolyásol, csökkentve a vérnyomást, javítva az oxigénellátást és segítve a szervezet elektrolit-egyensúlyát. A kombináció együttes bevitele kutatások szerint jelentősen nagyobb eséllyel csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását, sőt, a zsírégetésben is hatékonyabban segít, mint az egyes ásványi anyagok külön-külön történő fogyasztása. 

A kálium gazdag forrása lehet a banán, a bab, a szója, a lencse, a tej, a burgonya, a mazsola, a paradicsom vagy a mogyoró, melyek egy része vízhajtó hatásán keresztül is hozzájárul a kilóktól való sikeres szabaduláshoz. Magnéziumot a mandulában, a babban, a bulgurban, a leveles zöldségekben, a zabban, a sütőtökben és a keserű csokoládéban találsz, míg a kalcium forrásairól fent olvashatsz.

Fogyókúrád során ehhez a kombinációhoz kipróbálhatod a tejjel és friss banánnal kiegészített zabpelyhet reggelire, vagy készíthetsz egészséges nasit zabból, mandulából és joghurtból tízóraira!

Ezt is szeretjük