Mennyi az ideális páratartalom ősszel a lakásban?
Előzd meg az influenzát!
Tartsd a lakás páratartalmát 40-60% között!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az őszi csapadékosabb időjárás kedvez a penész kialakulásának a lakásban. Ilyenkor ritkábban szellőztetsz, a légmozgás hiánya pedig növeli a penészgomba esélyeit. Ugyanakkor a fűtési szezonnak köszönhető szárazabb levegő sem kedvező az egészségedre nézve.

Érdemes vásárolnod egy páratartalom-mérőt és egészséges keretek között tartanod otthonod levegőjének páratartalmát.

A túl magas páratartalom veszélyei

Amennyiben a lakás egyes felületein huzamosabb ideig 70-80%-os a páratartalom, az ideális körülményeket teremt a penészgomba megtelepedésének. Innentől kezdve már mindegy, hogy az adott helyiség levegője 15 vagy 30°C-os, a gomba jól érzi magát.

Ha tehát nem szellőztetsz elég gyakran, növeled a légúti betegségeket kiváltó penész megjelenését. A hívatlan vendég jelenléte ugyanis orrfolyás, bronchitisz, allergia és fejfájás kialakulásához vezet.

A túl alacsony páratartalom sem szerencsés

A fűtési szezon indulásával éppen visszájára fordul a helyzet: hirtelen túl alacsony lehet a páratartalom a lakásban. Ilyen körülmények között azonban könnyen kiszáradhatnak a nyálkahártyák, amit szemszárazság, a légutak nyálkahártyájának irritációja, köhögés jelez. A száraz levegőjű helyiségben tartózkodás kedvez a nátha- és az influenzavírusoknak - könnyebben támadják meg a szervezetet.

Ez az ideális páratartalom

Egészséges felnőtt ember számára a 40-60%-os páratartalom tekinthető ideálisnak, egészségmegőrzés és komfortérzet szempontjából is. Kisgyermekek esetében ennél egy kicsivel magasabb - 60-70%-os - páratartalomra van szükség. Fontos, hogy a párásítást ne úgy próbáld megoldani, hogy a hálószobában teregeted a vizes ruhákat, ezzel ugyanis túlságosan megemelkedik a páratartalom - ami már a penészgombák kialakulásának kedvez.

Így párásíts!

Vásárolj inkább nagyméretű párologtató mécsest, és délután-estefelé üzemeld be. Fűtésszezonban nem is kell ezzel bíbelődnöd, elegendő, ha egy vízzel teli edényt helyezel a radiátorra.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

Promóció

Amennyiben csepegtetsz a vízbe egy kevés levendula-, fahéj- vagy citromfűolajat, nemcsak kellemes illat lengi be a lakást, de a tovább csökkentheted a légúti betegségek kockázatát - mivel a növények mindegyike baktérium- és vírusölő hatással bír. Végül pedig ajánlott növényeket telepítened a hálószobába, illetve a lakás más helyiségeibe - ezek anyagcseréjének köszönhetően javul a lakás páratartalma.

Ezt is szeretjük