Csak a zöld krumplival kell vigyázni: 8 étel, amiről nem hinnéd, de nyersen is megeheted

A legtöbben főzik vagy sütik ezeket a zöldségeket, pedig nyersen is fogyaszthatók.

Nyersen ehető zöldségek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyers, feldolgozásmentes ételekre alapozó diéták igen népszerűek, köszönhetően annak, hogy követőik szerint a hőkezelés során a táplálékok veszítenek tápanyagtartalmukból, míg anélkül fogyasztva hosszú távon az emésztésnek is kedveznek.

Mások épp ellenkezőleg, azt gondolják, a főzés, sütés vagy épp párolás által válnak könnyebben emészthetővé az ételek, ráadásul előbbiekre a biztonság miatt is szükség van, a magasabb hőmérséklet hatására ugyanis kevésbé kell számolni a különféle, egészséget veszélyeztető tényezőkkel.

Nem célunk most igazságot tenni, a témáról bővebben ebben a cikkben is olvashatsz, a középút megtalálásában viszont segíthet, ha valaki hőkezelt és friss zöldségekkel egyaránt kiegészíti étrendjét, a változatosság ugyanis elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. 

Nyersen is fogyasztható zöldségek

Számtalan olyan zöldség létezik, mely nyersen fogyasztva is alapélelmiszernek számít, elég csak a paprikára, paradicsomra, uborkára gondolni, és azt is tudja mindenki, hogy a zsenge cukorborsó, a sárgarépa, a zellerszár vagy épp a bébikukorica nyersen is éppolyan finom, mint feldolgozva. Sőt, nyers cukkinival - akár cukkinispagettiként is - egyre többen készítenek salátákat, de ennél is több zöldség létezik, melyről kevesebben tudják, hogy nyersen is fogyasztható. Nézd meg a képgalériát!

Kutatások bizonyították hogy a vércukorszintre jótékony hatással lehet a nyers krumpli, ahogy a piros burgonyából kinyert krumplilé is segíti az emésztést és a gyomorégés tüneteinek megszüntetését kis mennyiségben. Zöld krumplit azonban nem szabad fogyasztani, a benne található szolanin ugyanis kis adagokban is mérgező.
Fotó: HeikeRau / Getty Images Hungary
A sütőtök levesként, desszertekhez adva, sütve és grillezve is igazi csemege, de ez nyersen is igaz lehet rá. Édes salátáknak is remek kiegészítője lehet, de szuper páros spenóttal, lila hagymával is, nem beszélve arról, hogy nyersen is belekerülhet bármilyen turmixba, smoothie-ba.
Fotó: Longfin Media / Getty Images Hungary
A céklában nyersen sokkal több a vitamin, valamint cukortartalma is alacsonyabb, így ha nem okoz puffadást, és nem bántja a gyomrod, ami egyéni adottságoktól is függ, bátran fogyaszd. Vékonyra szeleteld, de le is reszelheted, és leve is nagyon finom.
Fotó: from_my_point_of_view / Getty Images Hungary
A lencse teljesen nyersen nem fogyasztható, viszont kicsírázva finom és egészséges táplálék főzés nélkül is. Ehhez be kell áztatni a lencsét egy éjszakára, majd másnap légáteresztő anyaggal lefedett üvegtálba tenni. Ezután érdemes minél gyakrabban, akár hatóránként átöblíteni, hogy ne penészedjen meg, majd néhány nap múlva, mikor a csírák már 1,5-2,5 centisek, lehet is fogyasztani.
Fotó: michelepautasso / Getty Images Hungary
Az édesburgonya szintén remek kiegészítője nyersen a különféle salátáknak, amihez lehet apró kockákra, de akár julienne-re, vagyis gyufaszál vastagságúra is szeletelni. Épp, ahogy sütve, nyersen is érezhető édeskés íze.
Fotó: Liudmila Chernetska / Getty Images Hungary
A brokkoli enyhén párolva és nyersen a legegészségesebb, bár utóbbi esetben okozhat puffadást és más emésztőrendszeri panaszokat, ha valaki nincs hozzászokva a rostban gazdag, nyers zöldségek fogyasztásához. Az alapos tisztítás után a keményebb, fásabb részeket érdemes eltávolítani, majd a lehető legkisebb részekre aprítani. Mártogatóssal, joghurtos öntettel és hummusszal is mennyei.
Fotó: Helen Camacaro / Getty Images Hungary
A karfiolra szinte minden igaz, ami a brokkolira, többek közt ezt is apró rózsákra szedve érdemes fogyasztani. Igazán különleges lehet továbbá, ha a sült, pirított verzióját a frissel elegyíted.
Fotó: istetiana / Getty Images Hungary
A kelbimbó is fogyasztható nyersen, többek közt saláták dekoratív kiegészítőjeként, de mindenképp el kell távolítani róla a külső, keményebb részeket. Kissé kesernyésebb íze miatt érdemes édes elemeket, gyümölcsöket is tartalmazó salátákhoz adni.
Fotó: Sanny11 / Getty Images Hungary

8 olcsó, alacsony kalóriatartalmú zöldség: filléres ebédek készülhetnek belőlük

Néhány zöldség nem csupán rostban gazdag és alacsony kalóriatartalmú, de megfizethető is.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary.

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük