Nagy Elsősegély Teszt: ismered az újjáélesztés 5 fontos lépését?
Csak az emberek 42%-a tudja, miből is áll az újjáélesztés. Még hol vannak hiányosságok?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Országos Mentőszolgálat Alapítvány a Nagy Elsősegély Teszt keretében ezer főt kérdezett meg többek között arról, tudják-e, mi a teendő, ha valaki elájul a napon, mennyi az ajánlott napi folyadékbevitel vagy éppen mi számít magas vérnyomásnak.

A felmérés felemás eredményt hozott: vannak kérdések, amelyekre szinte mindenki helyesen válaszolt, ám sok esetben a megkérdezettek egyáltalán nem tudták, mi az azonnali szakszerű teendő.

Nagy Elsősegély Teszt

Az online kutatás 2013. áprilisában készült ezerfős mintán, a Survey Monkey rendszerének használatával. A válaszadók 17.4%-a férfi, 82,6% -a nő volt, 5,5% 18 év alatti, 36,1% 19-30 év között, 34,6% 31-45 között, 19,8% 46-60 között, 3,9% 61 év fölött.

Dr. Czakler Éva a vizsgálatról

- Szándékosan a leghétköznapibb, sajnos gyakran előforduló kihívások lehetséges civil megoldásaira voltunk kíváncsiak. Látni akartuk, hol vannak kirívó hiányosságok, amelyekre fel kell hívnunk a figyelmet, hiszen minimális plusz tudás is életeket menthet - mondta el dr. Czakler Éva, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány alelnöke, mentőorvos.

Ezek az elsősegély legismertebb területei

Agyrázkódás esetén

Egyes területeken, úgy tűnik, az emberek megfelelően tájékozottak voltak. A nagy többség - 78% - tudja például, hogy az agyrázkódás tünetei a hányinger, az aluszékonyság, a szédülés és az emlékezetzavar, ugyanakkor a válaszadók valamivel több mint 17%-a a fülzúgást és a beszédzavart is megjelölte, pedig ezek nem járnak együtt az agyrázkódással.

Megbirkóztak a magas lázzal

A mi a teendő, ha nagyon magas láza van gyermekünknek kérdésre érkezett a legtöbb jó válasz. Elsöprő arány, a válaszadók több mint 95%-a tudja, hogy ilyenkor gyerekeknek való lázcsillapítót kell adni, valamint hideg borogatás vagy hűtőfürdő a megfelelő reakció. Ez utóbbit azért fontos kiemelni, mivel jó páran voltak, akik szerint ilyenkor paplanba kell csavarni a lázas gyereket, és forró teát adni neki, hogy kiizzadja a lázát, ami természetesen rossz módszer, sőt, veszélyes is. Ilyen esetekben nem a melegítés, hanem a hűtés a megoldás.

Ajánlott napi folyadékbevitel

Jó hír, hogy a válaszadók nagy része, közel 93%-a tudja, hogy a napi ajánlott folyadékbevitel két-két és fél liter. Mintegy 3,5% gondolja csak, hogy elég a fél-egy liter, kevéssel több, mint 2% pedig, hogy négy liter szükséges. Szerencsére alig néhány válaszadó véleménye csak, hogy a folyadékbevitel mértékét mindenki maga döntse el, mivel annyit kell inni, amennyitől jól érzi magát az ember.

Amivel gondok vannak

Mikortól beszélünk magas vérnyomásról?

Hogy milyen értékektől beszélünk magas vérnyomásról, erre a kérdésre csak a válaszadók 56%-a tudja a helyes választ, ami 140/90. Közel 22%-uk gondolja, hogy csak 150/100 felett, a többi válaszadó pedig alacsonyabb értékeket jelölt meg.

Az újjáélesztés öt fontos lépése

Az újraélesztéskor szükséges teendők ismerete szintén nem egyértelmű: ilyenkor a fejet hátra kell hajtani, tíz másodpercig ellenőrizni, hogy van-e légzőmozgás, azaz hallható-e, hogy a beteg veszi a levegőt, illetve látható-e, hogy emelkedik a mellkas. Ha nincs légzőmozgás, akkor el kell kezdeni nyomni a mellkast, és szájból szájba fújni a levegőt 30:2 arányban. Ezt a válaszadók közel 42%-a tudja csak.

Sokan gondoltak arra - több mint 33% -, hogy a helyes teendő a légutak kitisztítása, a fej hátrahajtása és a mellkas nyomása, valamint a levegő 15:2 arányban történő szájból szájba fújása, ami nem megfelelő.

Ájulás a tűző napon

Hogy mit kell tenni, ha a tűző napon elájul valaki, szintén nem teljesen közismert, sőt! Úgy tűnik, szinte mindenki tisztában van azzal, hogy árnyékba kell húzni az ájultat, azonban itt meg is áll a tudomány, pedig nagyon fontos a test hűtése is. Ha eszméletlen a beteg, akkor stabil oldalra kell fordítani, ha eszméleténél van, de csak akkor, nem alkoholtartalmú folyadékkal is itatni kell. A helyes megoldást a válaszadók csak mintegy 23%-a tudta.

Rengeteg tragédia megelőzhető lenne

- Felemás eredmény született. Annak nagyon örülünk, hogy néhány területen, mint például az agyrázkódás és az ajánlott folyadékbevitel esetében tisztában vagyunk a teendőkkel. Bár a tapasztalat ez utóbbinál azt mutatja, hogy tudjuk ugyan, mennyit kellene, de mégsem iszunk eleget. Az viszont aggasztó, hogy a magas vérnyomás-érték - hiszen a magas vérnyomás népbetegségnek számít hazánkban - már korántsem ennyire közismert, mint ahogyan azt sem tudjuk, hogyan kell újraéleszteni.

Az alapszintű újraélesztés a legfontosabb dolog, amit pedig sokan nem tudnak. Az újraélesztés elkezdése azért nélkülözhetetlen, mert minden elvesztegetett egy perc 15%-kal csökkenti a beteg esélyét a túlélésre. Gondoljunk bele, ha senki nem kezdi el a beteg mellkasának nyomását, akkor bármilyen magas szintű mentőegységet küldünk a helyszínre, semmi esély a túlélésre. Míg ha a laikus elkezdi, akkor a beteg neki köszönheti az életét! Rengeteg betegség, tragédia megelőzhető lenne, ha ezekkel is tisztában lennénk - mondja dr. Czakler Éva.

Ezt is szeretjük