6 életmentő dolog, amit meg kell tenned áramütés esetén

A rémülettől a földbe gyökerezne a lábad, vagy tudnál valamit tenni elektromos balesetnél?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mindennapi életben, az iparban, otthon, a közlekedésben egyre több elektromos eszközt használunk. Bár az elektromosság haszna felbecsülhetetlen, számolnod kell az elektromos balesetek veszélyével. Légy felkészült, és tudd meg, mi a teendőd áramütés esetén.

Sérülés elektromos balesetek miatt

Amikor az elektromos áram áthalad a szervezeten, elektromos sérülést okoz, mivel a test zárja az áramkört, amelyen az áram belép és távozik. Az elektromos áram az emberi testben háromféle - különböző súlyossági fokú és kiterjedésű - sérülést okozhat.

Elektromos égés

Ezeket a sérüléseket az elektromosság hőhatása okozza. A sérüléstípus nagyon veszélyes, mert az elektromosság a test minden szövetén áthatol, az ereken és az idegeken is, és a hő károsítja őket.

Tetanizáló hatás

Az elektromos áram a testtel érintkezve túlingerli a sejteket, nagyon erős izom-összehúzódásokat okoz. Mindez akár törésekhez, az ízületek és csontok elmozdulásához is vezethet.

Áramütés

A sejtek túlingerlése hatást gyakorol az életfontosságú szervekre, a szívre, a tüdőre és az agyra is. Az elektromos baleset szív- és légzésmegállást okozhat.

A hat legfontosabb teendők áramütés esetén

  • Hívj mentőt.
  • A sérült megérintése előtt kapcsold ki az áramot akár a főkapcsolóval, akár az áramszolgáltató segítségével.
  • Ha erre nincs lehetőség, akkor szigetelőanyaggal, gumikesztyűvel vagy fával védd magad az elektromos áramtól.
  • Soha ne érj az áldozathoz, amíg az érintkezik az áramforrással.
  • Ha a sérült ruhája ég, ne öntsd le vízzel. Használj takarót - és nem akrilból készült ruhát -, ezzel borítsd be a lángokat.
  • Tégy az égett sebre steril gézt. A géz felhelyezése előtt moss kezet szappannal és vízzel. Ne érintsd meg közvetlenül az égett területet.

Így előzd meg az áramütést a fürdőszobában

Az első és legfontosabb dolog, hogy az elektromos eszköz használatakor a kezed mindig legyen száraz. Szintén lényeges, hogy elektromos áram használatakor ne járkálj mezítláb vagy nedves lábbal - legyen rajtad gumi- vagy fatalpú papucs. Fürdőkádban vagy zuhany alatt ne érints meg elektromos eszközöket, illetve használat előtt győződj meg róla, hogy az elektromos eszköz teljesen száraz. Amikor pedig a használatot követően eltávolítod az elektromos eszközt a hálózatból, ne a kábelt, hanem a villásdugót húzd.

Így előzd meg az áramütést a szabadban!

Próbálj meg a lehető legrövidebb ideig tartózkodni az elektromos légvezetékek alatt, a gyermekeket ne engedd olyan tárggyal játszani, amivel megérinthetik a kábelt, például sárkánnyal vagy repülőgépmodellel. A kertben öntözve ne közelítsd meg a vízzel az elektromos kábeleket és mérőórákat. Ha pedig a villanyoszlopról szabad kábel lóg a földre, mindenképpen hívd az elektromos műveket.

Cikkünk az Alexandra Kiadó Elsősegély című könyve alapján készült.

A kézikönyv az elsősegélynyújtás átfogó irányelveit tartalmazza. Ismerteti, mi a teendő a különböző balesetek és sürgősségi állapotok esetén. Biztosítja, hogy gyorsan hozzájuss a szükséges információkhoz számos speciális helyzetben. A kötetből megtudhatod, mi a teendő ételmérgezés, asztmás roham, ájulás és eszméletvesztés, szívmegállás, balesetek és egyéb sürgősségi helyzetek esetén. Emellett megismerheted az elsősegély alapszabályait és megtudhatod mi az, ami feltétlenül szükséges az otthoni elsősegély-felszereléshez.

Kiadja: Alexandra Kiadó.
Ára: 900 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.

OLVASD EL EZT IS!

Ezt is szeretjük