Tényleg káros az ételnek, ha mikróban melegíted? A tudomány szerint pont ellenkezőleg
Utánanéztünk, mennyire igaz a városi legenda. Úgy tűnik, a zöldségeknek például kifejezetten jót tesz a mikrózás, a főzéshez képest.
Sokat lehet hallani arról, hogy mikrózással elveszik az étel, különösen a zöldségek vitamintartalma. De vajon ez tényleg így van? Vagy ismét egy városi legendával állunk szemben?
A táplálkozástudományi szakemberek szerint aggodalomra semmi ok, a mikróban melegítés ugyanis nemhogy nem káros, éppen ellenkezőleg: ha jól csinálod, egyike lehet a legjobb ételkészítési praktikáknak. Persze azért érdemes körültekintőnek lenni, különben a dolog könnyen balul sülhet el.
Így nem veszik el a zöldség vitamintartalma
A Nutrition and Food Science szaklapban megjelent kutatás szerint mikróban párolással a zöldségek akár 20%-kal is több vitamint megőrizhetnek, szemben a tűzhelyen történő elkészítéssel. "Nincs különbség a mikró által termelt és a tűzhely hője között. Mikrózással viszont gyorsabban megy végbe a folyamat, és pontosan ez az, ami szimpatikusabbá teheti a mikró használatát" - vélekedik Daryl Lund, a Wisconsin Egyetem élelmiszer-tudományokkal foglalkozó professzora.
Catherine Adams Hutt, dietetikus és élelmiszer-tudományi szakértő szerint minden ételkészítési módnál valamelyest elvész a zöldségek tápanyagtartalma. A vitaminveszteséget pedig a főzési idő minimalizálásával lehet csökkenteni. Hutt a spenótot hozza fel példának, mely folsavtartalmának háromnegyedét is elveszítheti, ha tűzhelyen készíted. Ellenben, ha egy kevés vízzel együtt, magas hőfokon pár percre a mikróba teszed, megőrizheted az értékes tápanyagot.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Ezeket tilos a mikróba tenni
Az Amerikai Élelmiszer-biztonsági Hivatal közleményben hívja fel a lakosság figyelmét azokra a meghatározott anyagból készült edényekre, dobozokra, tányérokra és poharakra, melyeket tilos a mikrohullámú sütőbe tenni, mert mérgező anyagokat bocsáthatnak ki, vagy akár a készülék is kigyulladhat tőlük. Tilos például bármilyen fémeszközt a mikróba tenni, de gyúlékony anyagnak minősül a papír, az alumínium és az utazóbögre is. A műanyag szintén tiltólistás, ugyanis könnyen elolvadhat, minek következtében egészségkárosító kémiai anyagok lepik el az ételt.
OLVASD EL EZT IS!
- tojás
- táplálkozás