A 6 legfontosabb tápanyag, melyet enned kell a Nobel-díjért
úl gyakran tapasztalod, hogy feledékeny vagy? Bemutatjuk a legjobb okosító eledeleket!
- 8 kortalan ruhadarab, ami nem hiányozhat a tavaszi ruhatárból: egyszerűek, mégis felpezsdítik a megjelenést »
- Egyedi tervezésű ruhák narancshéjból és banánrostból: itt nézheted meg az ingyenes divatkiállítást »
- A 32 éves Emma Roberts elsütötte a tavasz legnőiesebb divatirányzatát: ilyen bájos és vidám tud lenni egy színes, virágos ruha »

- Végleg törlődhet a Gmail-fiókod összes levele, ha ezt csinálod: több milliárd ember érintett
- Melyik magyar város látnivalója Gázi Kászim pasa dzsámija? 8 kérdés az ország neves helyeiről
- Jelentős szigorítás várhat az autósokra: sokan elveszíthetik miatta a jogosítványukat
- Gyerekként a Barátok közt Berényi Danija volt: ennyit változott 24 év alatt Váradi Zsolt
- Lilu és Ördög Nóra közös műsorvezetése nem működött: a szőke tévés kitálalt, miért
Az agy egyike az emberi test legösszetettebb szerveinek, mely annak ellenére, hogy számos kutatás tárgyát képezi, még mindig sok kérdést tartogat. Bár az idegsejtjeink közötti kapcsolatok gyorsan és állandóan változnak, megújulnak, mindannyian napról napra veszítünk agysejtjeinkből, ahogy idősödünk.
Bár az agy elsősorban genetikailag meghatározott, a kedvező környezeti tényezőknek is fontos szerepük van. Számtalan olyan táplálék létezik, melynek fogyasztásával segítheted szürkeállományod működését.
Az elengedhetetlen cukor
Az agy számára a szükséges tápanyagellátást a megfelelő vércukorszint biztosítja. Amikor a vércukorszint alacsony, a nagyon aktív agyterületeken helyi hiány jelenhet meg hosszan tartó működés esetén. Számtalan tudományos kísérlet bizonyította már, hogy a glükózfelvétel javítja a felnőttek észbeli funkcióit. Hatása gyors, ám csak rövid ideig – körülbelül 15-60 percig – tart. Ezért érdemes vizsgák vagy komolyabb szellemi kihívások előtt elfogyasztanod egy szelet csokoládét.
Az omega-3 zsírsavak szerepe
Evolúciós kutatásokból kiderült, hogy azoknál az emberi közösségeknél, amelyek tenger mellett éltek, jelentősebb volt az agyi fejlődés, mint a kontinensek közepén tartózkodóknál. A tudósok szerint ez a különbség a magasabb arányú halfogyasztás számlájára írható. A tengeri halakban megtalálható DHA – dokozahexaénsav –, mely az omega-3 zsírsavak egyike, ugyanis nagymértékben közreműködött az agy növekedésében. Ha tehát több halat fogyasztasz, kognitív funkcióid pozitív irányban változhatnak. A halfogyasztás elsősorban a fejlődésben lévő gyermekek számára lehet előnyös.
Fontos ásványi anyagok
Magnézium
A magnéziumhiány nyugtalanságot, idegességet, izomrángást és bizonytalanságot okozhat. Akut hiánya apátiához, tudatzavarhoz, görcsökhöz, valamint a kognitív funkciók romlásához vezethet. Bár a közhiedelemmel ellentétben a magnéziumhiány viszonylag ritkán fordul elő, azért nem árt odafigyelned a táplálkozásodra. Agyműködésedet serkentheted, ha sok ásványvizet fogyasztasz. A kutatások szerint ugyanis a szervezet az ásványvízből képes legkönnyebben felvenni a magnéziumot. Emellett a hüvelyes zöldségek, a spenót, a banán, valamint a dió- és mogyorófélék is gazdag forrásai ennek az ásványi anyagnak.
Réz
A réz szerepet játszik a vas lebontásában és az agyműködésben. Hiánya vérszegénységet okoz, mely a szervek elégtelen oxigénszállításával jár együtt. A rézhiány az immunválaszt is rontja, és változásokat idéz elő az agy bizonyos kémiai receptoraiban, továbbá csökkenti a neurotranszmitterek – ingerület-átvivő kémiai anyagok – szintjét. Az emberi szervezet megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen a vegyület, ám tested nem tudja előállítani. Épp ezért fontos, hogy megfelelő táplálkozással bejuttasd a szervezetedbe. A marhamáj, a csokoládé, a különféle belsőségek, a rákfélék, valamint a száraz hüvelyesek kiváló rézforrások.
Cink
A cink védelmet biztosít a sejt- és membránkárosodásokkal szemben. Hiánya idegrendszeri károsodást okozhat, és hatással lehet az étvágyra, az ízérzékelésre, a szaglásra, valamint a látásra is. Fogyassz húsféléket, tojást, olajos magvakat, teljes kiőrlésű gabonaféléket.
Egy kis kávé
Egészen napjainkig úgy gondolták, hogy a koffein legfőbb hatása az, hogy az adenozin molekula – egy alvást indukáló molekula – kötődési helyéért verseng, és ennek következményeként tart ébren. Egy tíz évig tartó vizsgálat – melynek eredményeit a European Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közölték – azonban arra mutatott rá, hogy a kávénak jóval sokrétűbb hatása van annál, minthogy ébren tart. Valójában csökkenti a szellemi funkciók hanyatlását is. A koffein a feltételezések szerint fokozza bizonyos idegsejtek működését, így végeredményben javítja szürkeállományod kapacitását.
OLVASD EL EZT IS!

- gyógynövény
- grépfrút
A 4 legjobb természetes immunerősítő az influenzaszezonra

- tanulás
- táplálkozás