Tényleg káros az ételnek, ha mikróban melegíted? A tudomány szerint pont ellenkezőleg

Utánanéztünk, mennyire igaz a városi legenda. Úgy tűnik, a zöldségeknek például kifejezetten jót tesz a mikrózás, a főzéshez képest.

Mikróban készült ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokat lehet hallani arról, hogy mikrózással elveszik az étel, különösen a zöldségek vitamintartalma. De vajon ez tényleg így van? Vagy ismét egy városi legendával állunk szemben?

A táplálkozástudományi szakemberek szerint aggodalomra semmi ok, a mikróban melegítés ugyanis nemhogy nem káros, éppen ellenkezőleg: ha jól csinálod, egyike lehet a legjobb ételkészítési praktikáknak. Persze azért érdemes körültekintőnek lenni, különben a dolog könnyen balul sülhet el.

Így nem veszik el a zöldség vitamintartalma

A Nutrition and Food Science szaklapban megjelent kutatás szerint mikróban párolással a zöldségek akár 20%-kal is több vitamint megőrizhetnek, szemben a tűzhelyen történő elkészítéssel. "Nincs különbség a mikró által termelt és a tűzhely hője között. Mikrózással viszont gyorsabban megy végbe a folyamat, és pontosan ez az, ami szimpatikusabbá teheti a mikró használatát" - vélekedik Daryl Lund, a Wisconsin Egyetem élelmiszer-tudományokkal foglalkozó professzora. 

Catherine Adams Hutt, dietetikus és élelmiszer-tudományi szakértő szerint minden ételkészítési módnál valamelyest elvész a zöldségek tápanyagtartalma. A vitaminveszteséget pedig a főzési idő minimalizálásával lehet csökkenteni. Hutt a spenótot hozza fel példának, mely folsavtartalmának háromnegyedét is elveszítheti, ha tűzhelyen készíted. Ellenben, ha egy kevés vízzel együtt, magas hőfokon pár percre a mikróba teszed, megőrizheted az értékes tápanyagot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Felfázás? Cselekedj időben!

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.

Vény nélkül kapható, medveszőlőlevélkivonat-tartalmú hagyományos növényi gyógyszer

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Promóció

Ezeket tilos a mikróba tenni

Az Amerikai Élelmiszer-biztonsági Hivatal közleményben hívja fel a lakosság figyelmét azokra a meghatározott anyagból készült edényekre, dobozokra, tányérokra és poharakra, melyeket tilos a mikrohullámú sütőbe tenni, mert mérgező anyagokat bocsáthatnak ki, vagy akár a készülék is kigyulladhat tőlük. Tilos például bármilyen fémeszközt a mikróba tenni, de gyúlékony anyagnak minősül a papír, az alumínium és az utazóbögre is. A műanyag szintén tiltólistás, ugyanis könnyen elolvadhat, minek következtében egészségkárosító kémiai anyagok lepik el az ételt.

Ezt is szeretjük