Tényleg káros az ételnek, ha mikróban melegíted? A tudomány szerint pont ellenkezőleg
Utánanéztünk, mennyire igaz a városi legenda. Úgy tűnik, a zöldségeknek például kifejezetten jót tesz a mikrózás, a főzéshez képest.

mikro
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokat lehet hallani arról, hogy mikrózással elveszik az étel, különösen a zöldségek vitamintartalma. De vajon ez tényleg így van? Vagy ismét egy városi legendával állunk szemben?

A táplálkozástudományi szakemberek szerint aggodalomra semmi ok, a mikróban melegítés ugyanis nemhogy nem káros, éppen ellenkezőleg: ha jól csinálod, egyike lehet a legjobb ételkészítési praktikáknak. Persze azért érdemes körültekintőnek lenni, különben a dolog könnyen balul sülhet el.

Így nem veszik el a zöldség vitamintartalma

A Nutrition and Food Science szaklapban megjelent kutatás szerint mikróban párolással a zöldségek akár 20%-kal is több vitamint megőrizhetnek, szemben a tűzhelyen történő elkészítéssel. "Nincs különbség a mikró által termelt és a tűzhely hője között. Mikrózással viszont gyorsabban megy végbe a folyamat, és pontosan ez az, ami szimpatikusabbá teheti a mikró használatát" - vélekedik Daryl Lund, a Wisconsin Egyetem élelmiszer-tudományokkal foglalkozó professzora. 

Catherine Adams Hutt, dietetikus és élelmiszer-tudományi szakértő szerint minden ételkészítési módnál valamelyest elvész a zöldségek tápanyagtartalma. A vitaminveszteséget pedig a főzési idő minimalizálásával lehet csökkenteni. Hutt a spenótot hozza fel példának, mely folsavtartalmának háromnegyedét is elveszítheti, ha tűzhelyen készíted. Ellenben, ha egy kevés vízzel együtt, magas hőfokon pár percre a mikróba teszed, megőrizheted az értékes tápanyagot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezeket tilos a mikróba tenni

Az Amerikai Élelmiszer-biztonsági Hivatal közleményben hívja fel a lakosság figyelmét azokra a meghatározott anyagból készült edényekre, dobozokra, tányérokra és poharakra, melyeket tilos a mikrohullámú sütőbe tenni, mert mérgező anyagokat bocsáthatnak ki, vagy akár a készülék is kigyulladhat tőlük. Tilos például bármilyen fémeszközt a mikróba tenni, de gyúlékony anyagnak minősül a papír, az alumínium és az utazóbögre is. A műanyag szintén tiltólistás, ugyanis könnyen elolvadhat, minek következtében egészségkárosító kémiai anyagok lepik el az ételt.

Ezt is szeretjük