Tényleg káros az ételnek, ha mikróban melegíted? A tudomány szerint pont ellenkezőleg
Utánanéztünk, mennyire igaz a városi legenda. Úgy tűnik, a zöldségeknek például kifejezetten jót tesz a mikrózás, a főzéshez képest.

- Ismét összefogtak a Fressnapf vásárlói: közel 12 millió Ft adomány a Kutyák Határok Nélkül Alapítványnak (x)
- Korábbi évadkezdéssel és bővebb műfaji kínálattal nyit a Margitszigeti Szabadtéri Színház (x)
- Színésznőként ismertük meg, most mesekönyvet illusztrál - A karantén alatt Korponay Zsófi ezzel foglalkozik

- Ő Zoltán Erika 23 éves lánya: a gyönyörű Zoé le sem tagadhatná az anyját
- KRESZ-tábla-kvíz: tudod, melyik a várakozni tilos tábla? Teszteld tudásodat!
- Détár Enikő és Rékasi Károly fia már 19 éves: Zsigmondból jóképű pasi lett
- Villámkvíz a magyar földrajzból: általános iskolában tudni kellett a válaszokat
- Általános iskolás tananyag: tudod, mi a szófaja a következő szavaknak? Kvíz!
Sokat lehet hallani arról, hogy mikrózással elveszik az étel, különösen a zöldségek vitamintartalma. De vajon ez tényleg így van? Vagy ismét egy városi legendával állunk szemben?
A táplálkozástudományi szakemberek szerint aggodalomra semmi ok, a mikróban melegítés ugyanis nemhogy nem káros, éppen ellenkezőleg: ha jól csinálod, egyike lehet a legjobb ételkészítési praktikáknak. Persze azért érdemes körültekintőnek lenni, különben a dolog könnyen balul sülhet el.
Így nem veszik el a zöldség vitamintartalma
A Nutrition and Food Science szaklapban megjelent kutatás szerint mikróban párolással a zöldségek akár 20%-kal is több vitamint megőrizhetnek, szemben a tűzhelyen történő elkészítéssel. "Nincs különbség a mikró által termelt és a tűzhely hője között. Mikrózással viszont gyorsabban megy végbe a folyamat, és pontosan ez az, ami szimpatikusabbá teheti a mikró használatát" - vélekedik Daryl Lund, a Wisconsin Egyetem élelmiszer-tudományokkal foglalkozó professzora.

Catherine Adams Hutt, dietetikus és élelmiszer-tudományi szakértő szerint minden ételkészítési módnál valamelyest elvész a zöldségek tápanyagtartalma. A vitaminveszteséget pedig a főzési idő minimalizálásával lehet csökkenteni. Hutt a spenótot hozza fel példának, mely folsavtartalmának háromnegyedét is elveszítheti, ha tűzhelyen készíted. Ellenben, ha egy kevés vízzel együtt, magas hőfokon pár percre a mikróba teszed, megőrizheted az értékes tápanyagot.
Ezeket tilos a mikróba tenni
Az Amerikai Élelmiszer-biztonsági Hivatal közleményben hívja fel a lakosság figyelmét azokra a meghatározott anyagból készült edényekre, dobozokra, tányérokra és poharakra, melyeket tilos a mikrohullámú sütőbe tenni, mert mérgező anyagokat bocsáthatnak ki, vagy akár a készülék is kigyulladhat tőlük. Tilos például bármilyen fémeszközt a mikróba tenni, de gyúlékony anyagnak minősül a papír, az alumínium és az utazóbögre is. A műanyag szintén tiltólistás, ugyanis könnyen elolvadhat, minek következtében egészségkárosító kémiai anyagok lepik el az ételt.