Mennyire biztonságos a naptármódszer?
A nőgyógyász válaszol
Nem szeretnél fogamzásgátló tablettát szedni, és felmerült benned a természetes alternatíva lehetősége?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Valószínűleg te is a hetedik-nyolcadik osztály magasságában, felvilágosító órán hallottál a naptármódszerről. Arról is szó esett akkoriban, hogy eszedbe se jusson próbálkozni vele, hiszen a ciklusod még nem rendszeres.

Amennyiben felnőttként felmerült benned a kérdés, vajon mennyire biztonságos most, kiszámítható ciklus esetén ez a megoldás, dr. Boros Edina nőgyógyász szakértőnk segítségével választ adunk a kérdésedre.

Így működik a naptármódszer

A naptármódszer lényege, hogy az előző menstruációs ciklusok figyelembevételével próbálod megbecsülni a fogamzásra alkalmas napokat. Elvileg, ha ezeken a napokon tartózkodsz a védekezés nélküli közösüléstől, nem eshetsz teherbe.

Egy átlagos női ciklus 28 napos, melynek a menstruációval kezdődik az első napja. Az ovuláció legtöbbször a ciklus 14. napján következik be. Az érett petesejt 24 óráig életképes, a hímivarsejtek azonban két-három napig is készen állnak a megtermékenyítésre.

Ennek megfelelően, ha naptármódszerrel akarod elkerülni a gyermekáldást, a ciklusod 11. napjától a 17. napjáig tilos védekezés nélkül együtt lenned a pároddal.

Mennyire biztonságos?

Dr. Boros Edina nőgyógyász szakértőnk véleménye, hogy a naptármódszer nagyon elavult, és egyáltalán nem megbízható. Mint elmondta, egyénenként nagyon változó lehet a termékeny napok száma és időpontja is. Az, hogy az ovuláció a 14. napon következik be, csak a tankönyv szerint van így, ráadásul sok minden befolyásolhatja egy adott hónapon belül is. Stressz vagy betegség hatására változhat a ciklus hossza, sőt, előfordulhat, hogy egy cikluson belül kétszer is van tüszőrepedés.

Ajánlható valakinek a naptármódszer?

A mai világban, amikor annyiféle módon lehet védekezni a nem kívánt terhesség ellen, ez a módszer csak azoknak a pároknak ajánlható, akik tervezetten nem szeretnének gyereket, de ha mégis bekövetkezik a terhesség, akkor örülnek neki, és megtartják - mondja dr. Boros Edina.

Ha nem szeretnél fogamzásgátló tablettát szedni, a legegyszerűbb és a lehető legbiztonságosabb megoldás a gumióvszer. Létezik továbbá egy másik, hormonális alternatíva is, mely annyiban különbözik a tablettától, hogy hatását helyileg fejti ki, így a hormonok nem érintik az egész szervezetet. A hüvelygyűrűről korábbi cikkünkben bővebben olvashatsz.

Te milyen módszerrel védekezel a nem kívánt terhesség ellen?

Ezt is szeretjük