Mellrákkockázat! Fiatal nők esetében ez okozhat daganatot
56%-kal nagyobb esélyük van a mellrákra azoknak a nőknek, akik IVF-kezelésen estek át.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fiatalabb korukban mesterséges megtermékenyítési programban - IVF - részt vett nőknél nagyobb a mellrák kifejlődésének kockázata, mint azoknál, akik nem estek át ilyen kezeléseken - állapították meg ausztrál kutatók.

A tanulmányt a Fertility and Sterility című orvosi szakfolyóiratban tették közzé a szerzők.

Mellrák és mesterséges megtermékenyítés

A 21 ezernél több nő adatain alapuló tanulmány nem ok-okozati összefüggést határoz meg az IVF-kezelés és a rák kialakulása között, a kockázat emelkedése más tényezőkkel is összefügghet.

Ausztrál kutatás

Louise Stewart kutatásvezető, a Nyugat-ausztráliai Egyetem munkatársa és csapata 21 025 nő adatait elemezte, akik 1983-tól 2002-ig, 20 és 40 éves koruk között vettek részt lombikbébiprogramban Nyugat-Ausztrália kórházaiban.

A vizsgálatba bevont nők egészségét a kutatók átlagosan 16 éven át követték nyomon a kezelések után.

13 644 nő csak termékenységi gyógyszereket szedett, de IVF-kezelést nem kapott. Az ő körükben 1,7% volt az emlőrák kialakulásának gyakorisága a tanulmány végéig.

Azoknál, akik IVF-kezelést is kaptak, a daganat megjelenésének valószínűsége 2%-ra emelkedett, ám ez a kutatók szerint még nem jelent szignifikáns eltérést. Amikor azonban életkor alapján osztották csoportokra a vizsgálatban szereplő nőket, ennél meghatározóbb különbséget találtak.

Fiatal nők esetében veszélyes igazán az IVF-kezelés

Azoknál a nőknél, akik 24 éves koruk körül kezdték szedni a termékenységi szereket, és IVF-kezelésen is átestek, 56%-kal nagyobb volt a későbbiekben a mellrák kialakulásának valószínűsége, mint ugyanazon korcsoportban azoknál, akik csak gyógyszereket kaptak, IVF-kezelést nem. Ugyanezt az összefüggést nem figyelték meg azoknál a nőknél, akik később, 40 éves koruk környékén vettek részt a programban.

Mellvizsgálat otthon

Kattints az alábbi videóra, ha kíváncsi vagy, nőgyógyász szakértőnk milyen mellelváltozásokra hívja fel a figyelmet.

Magas ösztrogénszint

Stewart úgy véli, a fiatal nőknél azért emelkedhet a kockázat, mert náluk nagyobb a szervezetben keringő ösztrogén hormon koncentrációja az egyes IVF-ciklusokban.

- A mellrák kialakulása kapcsolatban áll az ösztrogénszinttel, minél hosszabb ideig van ennek kitéve valaki, annál nagyobb a kockázat - magyarázta közleményében Linda Guidice, az Amerikai Reproduktív Orvostani Társaság elnöke.

Guidice rámutatott, hogy az egyes IVF-ciklusok alatt rövid időre, de jelentős mértékben megemelkedik a keringő ösztrogén koncentrációja, ám az, hogy a tanulmány megfigyelései ehhez kapcsolhatók-e, még nem tisztázott.

Ezt is szeretjük