Segíthetnek az Alzheimer-kór megelőzésében, óvják a szívet: 8 mediterrán diétába illeszthető vacsora

A következő vacsorák egészségesek, táplálóak, mediterrán diétában is megállják a helyüket.

Mediterrán diéta vacsora
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kutatások azt mutatják, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, vörös húsokban és cukorban viszont szegény mediterrán diéta segíthet a demencia, azon belül pedig az Alzheimer-kór rizikójának csökkentésében. 

A demencia elkerüléséhez kulcsfontosságú az egészséges táplálkozás, a normál vérnyomás- és koleszterinértékek fenntartása, valamint a rendszeres testmozgás és a káros szokások, így a dohányzás elhagyása. Az étkezésben a mediterrán diéta alapelveinek követése segíthet.

Mediterrán diétába illeszthető vacsorák

A mediterrán diéta nem egy szigorú étrend, így a követése sem jár nagy lemondásokkal. Egyebek mellett ennek köszönhető a töretlen népszerűsége. Na meg annak, hogy az alapelvei szerint étkezők is érzik, hogy jót tesznek vele a szervezetüknek. A feldolgozott élelmiszereket mellőző, teljes értékű gabonákra, friss zöldségekre, gyümölcsökre építő étrend egyebek mellett segíthet a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok mérséklésében, a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében, a vércukorszint és a testsúly kordában tartásában, valamint a demencia elkerülésében. A gyümölcsök és zöldségek magas antioxidáns-tartalma, illetve az étrend gyulladáscsökkentő tulajdonsága kiemelt szerepet tölthet be az agy védelmében. A következő, mediterrán diétába illeszthető vacsoraötletekből ihletet meríthetsz a mindennapok során. 

Hús nélkül készül az olaszok kedvelt rakott padlizsánja. A padlizsán magas rost- és antioxidánstartalma révén hozzájárul az emésztés támogatásához és a sejtek védelméhez is. A paradicsomban található antioxidáns hatású likopin hőkezelésre elérhetőbbé válik a szervezet számára.
Fotó: Getty Images Hungary
Köretként, de könnyű ebédként vagy vacsoraként is megállja a helyét a fokhagymás, paradicsomos sült padlizsán. Szívbarát olívaolaj felhasználásával készül. A fokhagyma gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert.
Fotó: zefirchik06 / Getty Images Hungary
Quinoa az alapja ennek az ízletes és vitamindús szivárványsalátának. A quinoa egy gluténmentes, magas fehérje- és rosttartalmú álgabona, ami pillanatok alatt elkészíthető. Ha összekevered zöldségekkel, frissítő, de tartalmas salátát kaphatsz.
Fotó: vaaseenaa / Getty Images Hungary
Látványos és egészséges az avokádóba töltött tonhalsaláta. Az avokádó bővelkedik az egészséges zsírokban, a tonhal pedig jó fehérjeforrás.
Fotó: Vitalina / Getty Images Hungary
Színes zöldségekkel készül a serpenyős csirkemell. A sovány hús gondoskodik a fehérjebevitelről, a zöldségek pedig emésztéstámogató, szívvédő rostokban gazdagok. Az étel rohanósabb hétköznapokon is gyorsan elkészíthető.
Fotó: Getty Images Hungary
Az olaszos tésztasaláta kevés hozzávalóból áll, és hidegen tálalva is jó a meleg nyári napokon. Amennyiben még egészségesebb fogást szeretnél, tésztából válassz növényi alapút vagy teljes kiőrlésűt, ami lassabban emeli meg a vércukorszintedet.
Fotó: Getty Images Hungary
Fűszeres zöldségekkel együtt sül a citromos lazac. A lazac jó fehérjeforrás, és egészséges zsírokban is gazdag, omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami egyebek mellett a magas vérnyomás és a gyulladás mérséklésében segíthet.
Fotó: happy_lark / Getty Images Hungary
A csicseriborsó az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, tele van rostokkal, lassú felszívódású szénhidrátnak számít. A belőle készülő saláta hosszasan eltelít majd, és ellátja a szervezeted minden fontos tápanyaggal.
Fotó: Getty Images Hungary

(Képek: Getty Images Hungary.)

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük