A kutatások azt mutatják, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, vörös húsokban és cukorban viszont szegény mediterrán diéta segíthet a demencia, azon belül pedig az Alzheimer-kór rizikójának csökkentésében.
A demencia elkerüléséhez kulcsfontosságú az egészséges táplálkozás, a normál vérnyomás- és koleszterinértékek fenntartása, valamint a rendszeres testmozgás és a káros szokások, így a dohányzás elhagyása. Az étkezésben a mediterrán diéta alapelveinek követése segíthet.
Mediterrán diétába illeszthető vacsorák
A mediterrán diéta nem egy szigorú étrend, így a követése sem jár nagy lemondásokkal. Egyebek mellett ennek köszönhető a töretlen népszerűsége. Na meg annak, hogy az alapelvei szerint étkezők is érzik, hogy jót tesznek vele a szervezetüknek. A feldolgozott élelmiszereket mellőző, teljes értékű gabonákra, friss zöldségekre, gyümölcsökre építő étrend egyebek mellett segíthet a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok mérséklésében, a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében, a vércukorszint és a testsúly kordában tartásában, valamint a demencia elkerülésében. A gyümölcsök és zöldségek magas antioxidáns-tartalma, illetve az étrend gyulladáscsökkentő tulajdonsága kiemelt szerepet tölthet be az agy védelmében. A következő, mediterrán diétába illeszthető vacsoraötletekből ihletet meríthetsz a mindennapok során.

Hús nélkül készül az olaszok kedvelt
rakott padlizsánja. A padlizsán magas rost- és antioxidánstartalma révén hozzájárul az emésztés támogatásához és a sejtek védelméhez is. A paradicsomban található antioxidáns hatású likopin hőkezelésre elérhetőbbé válik a szervezet számára.
Fotó: Getty Images Hungary

Köretként, de könnyű ebédként vagy vacsoraként is megállja a helyét a
fokhagymás, paradicsomos sült padlizsán. Szívbarát olívaolaj felhasználásával készül. A fokhagyma gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert.
Fotó: zefirchik06 / Getty Images Hungary

Quinoa az alapja ennek az ízletes és vitamindús
szivárványsalátának. A quinoa egy gluténmentes, magas fehérje- és rosttartalmú álgabona, ami pillanatok alatt elkészíthető. Ha összekevered zöldségekkel, frissítő, de tartalmas salátát kaphatsz.
Fotó: vaaseenaa / Getty Images Hungary

Látványos és egészséges az avokádóba töltött
tonhalsaláta. Az avokádó bővelkedik az egészséges zsírokban, a tonhal pedig jó fehérjeforrás.
Fotó: Vitalina / Getty Images Hungary

Színes zöldségekkel készül a
serpenyős csirkemell. A sovány hús gondoskodik a fehérjebevitelről, a zöldségek pedig emésztéstámogató, szívvédő rostokban gazdagok. Az étel rohanósabb hétköznapokon is gyorsan elkészíthető.
Fotó: Getty Images Hungary

Az
olaszos tésztasaláta kevés hozzávalóból áll, és hidegen tálalva is jó a meleg nyári napokon. Amennyiben még egészségesebb fogást szeretnél, tésztából válassz növényi alapút vagy teljes kiőrlésűt, ami lassabban emeli meg a vércukorszintedet.
Fotó: Getty Images Hungary

Fűszeres zöldségekkel együtt sül a
citromos lazac. A lazac jó fehérjeforrás, és egészséges zsírokban is gazdag, omega-3 zsírsavat tartalmaz, ami egyebek mellett a magas vérnyomás és a gyulladás mérséklésében segíthet.
Fotó: happy_lark / Getty Images Hungary

A csicseriborsó az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, tele van rostokkal, lassú felszívódású szénhidrátnak számít. A
belőle készülő saláta hosszasan eltelít majd, és ellátja a szervezeted minden fontos tápanyaggal.
Fotó: Getty Images Hungary
(Képek: Getty Images Hungary.)