Segíthetnek az Alzheimer-kór megelőzésében, óvják a szívet: 8 mediterrán diétába illeszthető vacsora

A következő vacsorák egészségesek, táplálóak, mediterrán diétában is megállják a helyüket.

szivarvanysalata
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kutatások azt mutatják, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, vörös húsokban és cukorban viszont szegény mediterrán diéta segíthet a demencia, azon belül pedig az Alzheimer-kór rizikójának csökkentésében. 

A demencia elkerüléséhez kulcsfontosságú az egészséges táplálkozás, a normál vérnyomás- és koleszterinértékek fenntartása, valamint a rendszeres testmozgás és a káros szokások, így a dohányzás elhagyása. Az étkezésben a mediterrán diéta alapelveinek követése segíthet.

Mediterrán diétába illeszthető vacsorák

A mediterrán diéta nem egy szigorú étrend, így a követése sem jár nagy lemondásokkal. Egyebek mellett ennek köszönhető a töretlen népszerűsége. Na meg annak, hogy az alapelvei szerint étkezők is érzik, hogy jót tesznek vele a szervezetüknek. A feldolgozott élelmiszereket mellőző, teljes értékű gabonákra, friss zöldségekre, gyümölcsökre építő étrend egyebek mellett segíthet a szervezetben zajló gyulladásos folyamatok mérséklésében, a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében, a vércukorszint és a testsúly kordában tartásában, valamint a demencia elkerülésében. A gyümölcsök és zöldségek magas antioxidáns-tartalma, illetve az étrend gyulladáscsökkentő tulajdonsága kiemelt szerepet tölthet be az agy védelmében. A következő, mediterrán diétába illeszthető vacsoraötletekből ihletet meríthetsz a mindennapok során. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük