Ételek dehidratáció ellen: nem csak a mentes víz frissít fel nyáron

Ha te sem mindig bírsz vízből eleget inni, akár az ételekből is pótolhatod a szükséges folyadékot.

Magas víztartalmú ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az egészséges életmód egyik alapköve fenntartani a szervezet megfelelő hidratáltságát. Ehhez a táplálkozástudósok minimum napi két liter víz elfogyasztását javasolják. A nyári, nagy melegben pedig különösen fontos a folyadék pótlása.

Sajnos ez a mennyiség nem mindig csúszik le egykönnyen, pedig nagyon sok egészségügyi előnnyel jár a hidratáltság. Serkenti az agyműködést, helyreállítja a vérnyomást és a pulzust, szépíti a bőrt, jót tesz a gyomor és a belek működésének is.

Ételek dehidratáció ellen

Az ivóvíz mellett a folyadékpótlás akár élelmiszerek útján is történhet. Néhány zöldség és gyümölcs különösen magas víztartalma miatt segít helyreállítani a test vízháztartását. Mutatunk néhány receptötletet, ahogy felhasználhatod őket.

A fejes saláta 96%-ban vizet tartalmaz. Rostban, káliumban, K-vitaminban gazdag, és tökéletes alapanyaga minden salátának.
Fotó: alicjane / Getty Images Hungary
A szárzeller szintén kiváló forrás: 95% vizet tartalmaz, valamint káliumot, kalciumot, K-vitamint. Szuper mártogatósnak, de meg is töltheted fűszeres krémsajttal vagy ricottával és magvakkal.
Fotó: Mariha-kitchen / Getty Images Hungary
Az uborka 95%-ban vizet tartalmaz, de káliumban is gazdag. Készíts belőle egy isteni görög tzatzikit a sült húsokhoz vagy a grillezett zöldségek mellé.
Fotó: LiliGraphie / Getty Images Hungary
A cukkini víztartalma is 94%, amiért hasznos a szervezetnek. Akár parmezánnal is készítheted, de káliumot és C-vitamint is tartalmaz, ezért túlsütni nem érdemes.
Fotó: Rus32 / Getty Images Hungary
A paradicsom is tartalmaz 94% vizet. Az előbbieken túl antioxidáns likopinban is gazdag. Egy hideg uborkás-paradicsomos gazpacho könnyű ebéd a nyári időben.
Fotó: Vitalina / Getty Images/
A görögdinnye 92%-ban tartalmaz vizet, gazdag káliumban és A-vitaminban. Önmagában kiváló desszertnek, de akár jeges levest vagy fetás-mentás salátát is készíthetsz belőle.
A kaliforniai paprika ugyancsak 92%-ban víz. Káliumot, A- és sok C-vitamint is tartalmaz. Remek saláta-alapanyag, de a shakshuka sem képzelhető el nélküle.
Fotó: margouillatphotos / Getty Images Hungary
A karfiolban szintén 92% a víz, és ez is tartalmaz káliumot, kalciumot, K- és C-vitamint. Sajtos karfiolrizottót is készíthetsz belőle ebédre.
A fejes káposzta is 92%-ban tartalmaz vizet. Ha nem szeretnéd, hogy C-vitamin-tartalma elillanjon, próbáld ki a nyers zöldségből készült, amerikai coleslaw-salátát.
Az eper 91% vizet tartalmaz, valamint többek között káliumot és C-vitamint is. Tojásfehérjével párosítva mennyei eperhab készülhet belőle. Cukor helyett akár eritritet is használhatsz.
Fotó: from_my_point_of_view / Getty Images Hungary

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük