8 étel, ami bővelkedik természetes L-karnitinban: gyorsítják a fogyást és az izmok gyógyulását

Az L-karnitin áldásos hatással bír a szervezetre nézve, nagyon hatásosan támogatja a fogyási folyamatokat.

L-karnitin tartalmú ételek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az L-karnitin aminosavakból áll, és nagy szerepet játszik az energiaháztartásában, mivel elősegíti, hogy az elraktározott zsírok felhasználásra kerüljenek.

A szervezet is előállítja, nagyjából száz évvel ezelőtt fedezték fel és néhány évtizede már étrend-kiegészítő formájában is elérhető, népszerű anyagcsere-serkentő.

L-karnitin-tartalmú ételek

Nem csak az emberi test állítja elő, megtalálható különböző állatok húsában, tejtermékekben, de még növényi forrásai is ismertek. Hiánya különböző anyagcsere-problémákhoz és depresszió kialakulásához vezethet, fáradékonyság, izomgyengeség, zsírraktározás jelentkezhet. Ezzel szemben, ha elegendő mennyiségben van jelen a szervezetben, akkor növeli a zsírsavak oxidációját, a sportteljesítményt és az izomerőt is, gyorsítja az izomgyógyulást. Jelenleg nem ismert a pontos adagolása, de aki étrend-kiegészítő formájában szedné, annak az Acetil-L-karnitint ajánlják a szakértők, ami 500-1000 mg-os kiszerelésben kapható. Rendszeres fogyasztása előtt érdemes konzultálni orvossal. Természetes formában az alábbi ételekkel vihető be.

A húsok közül a bárány tartalmazza a legtöbb L-karnitint, méghozzá 217 mg-ot 85 grammonként. Időnként érdemes beiktatni a különleges húst, ami bővelkedik B12-vitaminban és fehérjékben is.
A marhahús szintén bővelkedik az aminosav-származékban, 100 gramm belőle 56 és 162 mg között tartalmaz belőle, a legtöbbet akkor, amikor közepesen átsült steak formájában kerül elfogyasztásra.
Egy szelet 85 grammos sertéshúsban 24 mg L-karnitin található, remek fehérjeforrás, és változatosan beépíthető az étrendbe.
A tenger gyümölcsei közül a tigrisrák tartozik a legjobb L-karintin-források közé, egy kiló belőle 73 mg-ot tartalmaz, de a halak, kagylók is tartalmazzák. Ezek értékes ásványi anyagokban és fehérjékben is dúskálnak.
A csirkemellből 100 grammot elfogyasztva 3-5 mg L-karnitin kerül a szervezetbe. A szárnyashús emellett fehérjékben is bővelkedik, amik táplálják az izmokat.
Egy közepes avokádó 2 milligrammot tartalmaz, és ez a növényi alapú forrása esszenciális zsírokban, rostokban is gazdag, amik hosszan eltelítenek.
A teljes kiőrlésű kenyérből két szelet 0,2 mg L-karnitint tartalmaz. Reggelire fogyasztva avokádókrémmel kiváló napindító, ami még a vércukorszintet sem dobja meg.
Fotó: Proxima13 / Getty Images Hungary
A paradicsom növeli a szervezet L-karnitin-termelődését, ami a zsírégetést akár 30%-kal is felgyorsíthatja.
Fotó: Pinkybird / Getty Images Hungary

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük