Így használd az aloét székrekedés és bőrgyulladás ellen!
A népszerű gyógynövényt érdemes otthonodban tartanod, így bármikor kapóra jöhet gyógyító hatása.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Már a híres ókori orvos, Dioszkuridész is hatékony hashajtónak tartotta a gyógynövényt. Később a középkor gyógyszerészeti alapműve, a Circa instans részletesen foglalkozott az aloe gyógyító hatásaival, így rövid idő alatt általánosan elfogadott gyógyszer lett. Napjainkban is bátran alkalmazhatod a növényből kinyert gélt vagy az aloéből készült termékeket.

Eredete és termesztése

Az aloe a kaktuszra hasonlít ugyan, de a liliomfélék - Liliaceae - családjába tartozik. Eredetileg Afrikából - a Jóreménység fokáról - illetve Madagaszkárról származott. Európába a földközi-tengeri térség keleti részén jutott el.

A curacao-aloét - Aloe barbadensis - Venezuelában és az USA szubtrópusi területein termesztik. Közép-Európában napjainkban az úgynevezett kap aloét - Aloe capensis - részesítik előnyben.

Gyógyító vegyületei

Az aloe levelek besűrített és megszárított, a gyógyászatban használt leve a legerősebb növényi hashajtó szerek közé tartozik. A szakértők között nem teljes az egyetértés azzal kapcsolatban, pontosan, hogyan is fejti ki hatását a gyógynövény, de fő vegyületeit már azonosították. A kivonat legfontosabb hatóanyagainak az antranoidokat tartják, melyek serkentik a bélműködést. A kozmetikai ipar számára az aloe gélben lévő poliszacharidok - elsősorban egy acemannán nevű, rugalmas gélképző anyag - és a szalicilsav fontosak, amelyeknek fájdalom, illetve gyulladáscsökkentő hatásuk van.

Székrekedés ellen

Tudományosan elismert a besűrített növénylé belsőleges használata akut székrekedés ellen. A belek akut gyulladásos megbetegedése esetén, valamit 12 év alatti gyerekeknél, illetve terhesség alatt azonban az aloét nem szabad alkalmazni. Arra is ügyelj, hogy belsőleg ne használd két hétnél tovább, mert hiánybetegségek léphetnek fel.

Így használd!

Az aloét számos alakban megvásárolhatod: az aloe tinktúra hatása enyhébb, mint az aloe poré vagy a száraz kivonaté. Ha azonban emésztésserkentés céljából használnád a gyógynövényt, a legegyszerűbb, ha aloe tartalmú joghurtot vagy aloe vera italt fogyasztasz.

Teszteld magad!
A székrekedés hátterében legtöbbször a nem kielégítő rostfogyasztás áll. Online tesztünk segítségével kiderítheted, elegendő rostot viszel-e be a szervezetbe!

Bőrgyulladásra

A természetgyógyászatban az aloét külsőleg bőrproblémákra és sebekre alkalmazzák. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete - WHO - szerint a bőr kisebb égései és forrázásai gyorsabban gyógyulnak, ha aloe géllel kezelik őket. A hidratáló gélt gyakran dolgozzák fel napozás utáni készítményekben és krémekben is. Tudományosan igazolt gyulladáscsökkentő hatása főleg a levelek friss aloe géljének van.

A helyes arctisztítás lépései

Az arcon megjelenő bőrgyulladás sokszor a helytelenül végzett arctisztítás miatt alakul ki. Ha el akarod kerülni ezt a hibát, nézd meg videónkat!

Így használd!

Külsőleges alkalmazása rendkívül egyszerű. Tarts otthon aloét, és kisebb bőrgyulladások, konyhai balesetek után használhatod az érintett területen. Egyszerűen karcold meg az aloe levelét, majd a kifolyó gélt bőségesen vidd fel a bőrfelületre. Célszerű naponta kétszer is alkalmaznod.

Ha gyulladás, akkor CRP gyorsteszt

A C-reaktív protein (CRP) egy májban képződő fehérje, melyet bakteriális fertőzések és gyulladásos megbetegedések kimutatására használnak, ezért a tesztet az akut fertőzéses megbetegedésre utaló jelek, úgymint hőemelkedés, láz, fejfájás vagy gyengeség esetén érdemes elvégezni.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Tarts otthon aloét!

A frissen préselt aloe gél jóval hatásosabb, ezért érdemes otthon nevelned a növényt. Mivel a növény testének 95%-a víz, rendkívül érzékeny a fagyra. Az aloe számára válassz széles, lapos vízelvezető nyílással rendelkező edényt. A cserép aljára szórhatsz 5 cm vastagságban kavicsot, a földkeverék pedig kaktuszokhoz ajánlott legyen. Télen elegendő néhány hetente meglocsolnod a növényt, nyáron azonban igényli a sok vizet. Lakásban száraz helyen tartsd!

Cikkünk az Athenaeum Kiadó Kis kolostori patika cím könyve alapján készült.

Ezt is szeretjük