Hosszabbítsd meg az életedet 10 évvel!
Tanácsok a szakértőktől
Néhány tudományos kutatás eredményét alapul véve megmutatjuk, mi is kell az egészséges öregkorhoz.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Száz évvel ezelőtt még hittek az életelixírben, melynek segítségével az ember örökké fiatal maradhat. Ma már tudjuk, hogy nem létezik ilyen csodaszer, de, ha teszel érte, könnyebben őrizheted meg az egészségedet, és meghosszabbíthatod az életedet.

Zsíros tejtermékekkel egészségesen

Sokan tudatosan keresik a zsírszegény tejkészítményeket, mert egy tévhit szerint egészségügyi szempontból előnyösebb tulajdonsággal bírnak, mint a zsíros változatok.

Nem kell azonban vízzel hígított, kevésbé ízletes termékeket fogyasztanod, ha szem előtt tartod Jolieke van der Pols felfedezését, aki rámutatott arra, hogy nincs káros hatása a zsírosabb tejkészítményeknek. A kutató és csapata 1300 angliai és skóciai családban végzett hosszú távú felmérést, mely szerint a kalciumbevitellel megelőzhető a szélütés.

A Queenslandi Orvosi Kutatóintézet munkatársai biztosítanak róla, hogy nem vezet szív- és érrendszeri betegségekhez a zsírban gazdagabb vaj-, tej- és sajtevés. Fogyassz rendszeresen ezekből a tejtermékekből, és segítségükkel meghosszabbíthatod az életedet.

Harc a szabadgyökök ellen

Sokáig csak sejtették, de a Washington Egyetem tudósai néhány évvel ezelőtt alá is támasztották azt az elméletet, mely szerint az öregedésért a szabadgyökök felelősek.
Az antioxidánsok és a szabadgyökök egyensúlyban vannak a szervezetedben, ha egészséges vagy. Ennek az aránynak a felborulása vezethet betegségek kialakulásához, valamint a sejtek öregedéséhez.

A leghatásosabban úgy tudsz küzdeni ellenük, ha több dolgot kombinálsz. A mozgás azért nagyon fontos, mert fokozza az oxigénszállítást a szervezetedben, ami a legnagyobb segítség az egészséges működéshez. A vitaminok és az ásványi anyagok is közösen, együttes erővel fejtik ki a megfelelő hatást, segítik egymás beépülését, felhasználását. Kiemelt gyökfogó hatással bír a C-, A- és E-vitamin, valamint a béta-karotin.

Teszteld magad!
Kíváncsi vagy, életmódod alapján mekkora esélyed van a korai öregségre? Töltsd ki tesztünket, és megtudhatod!

Lassítja az öregedést a kevesebb kalória

A mértékletesség a kulcs a hosszabb élethez, állítja Richard Weindruch professzor. Lehet, hogy tudtodon kívül alkalmazod ezt a praktikát, ami az Egyesült Államok Országos Öregedéstudományi Intézetének igazgatója szerint abban áll, hogy a normálisnál kicsit kevesebb kalóriát veszel magadhoz.

Húszévnyi kutatás után úgy gondolják, hogy ez a módszer segíti lassítani az öregedési folyamatot, illetve elkerülni a cukorbetegséget, és a mentális képességeket is szinten tartja. A mértékletességen - és nem a gyors fogyáson - alapuló diéták így nem csupán a jó alakhoz, hanem egy hosszabb élethez is hozzásegítenek.

Egészséges táplálkozás

Még mit tehetsz azért, hogy minél egészségesebb legyen az étrended? Dietetikus szakértőnk elmondja.

Pont hét óra alvás

Anoop Shankar amerikai kutató kereken hét óra alvást javasol. Kutatása szerint így jó eséllyel elkerülhetőek az szív- és érrendszeri betegségek. Azzal, ha pont megfelelő ideig alszol, megelőzheted az infarktust és a szélütést is, így akár több mint tíz évvel meghosszabbíthatod az életedet.

A Nyugat-Virginiai Egyetem kutatói 30 ezer felnőttet vizsgáltak meg ahhoz, hogy megtudják, mennyi ideig tart az optimális pihenés. Állításuk szerint, ha csak egy órával alszol kevesebbet vagy akár többet hét óránál, máris megnövelted annak a kockázatát, hogy valamilyen szív- és érrendszeri betegség jelentkezzen nálad. A legnagyobb rizikójú csoportba azok a 60 évnél fiatalabb felnőttek tartoztak, akik napi öt vagy annál kevesebb órát aludtak. Esetükben több mint háromszor nagyobb volt a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának valószínűsége, mint a hét órát alvóknál.

Természetesen egyénenként eltérő lehet az alvással töltött órák száma és az emberre gyakorolt hatás is, hiszen az életritmus is jelentős tényező, amit itt a kutatók nem említenek.

OLVASD EL EZT IS!

vorosbor
  • genetika
  • táplálkozás

Mit tudnak a százévesek?

lany kek hatter
  • táplálkozás
  • megelőzés

Így élj száz évig!

Ezt is szeretjük